Tribuna
SEVIS
Scurt ghid pas cu pas pentru crearea unui buget personal
Scurt ghid pas cu pas pentru crearea unui buget personal

Noțiunea de buget este în mod normal încărcat cu o conotație mai puțin pozitivă. Dar acest ghid dezvoltat de noi este menit să spargă orice preconcepție despre un buget personal. Mai mult de atât, este necesar să vorbim despre toate acele avantaje pe care le avem atunci când implementăm structura unui buget.

 

Bugetarea cu atenție a veniturilor ne conferă o putere și un control fantastic asupra situației noastre financiare. Drept urmare, fără să apelăm la strictețe, bugetarea ne ajută prin calcule corecte, să avem o viziune mai clară asupra banilor pe care-i câștigăm și cei pe care-i cheltuim, într-un interval anume de timp.

 

Cum modalitățile de a face bani dar și de a-i cheltui în mediul online sunt atât de multe, ne este foarte ușor să scăpăm de sub control acest aspect. Și având în vedere că tot mai mulți oameni aleg să lucreze de acasă și să facă bani de buzunar pe internet, prin intermediul platformelor precum facibanionline.ro, stabilirea unui buget este foarte importantă.

 

 

Cu ce te ajută un buget personal?

 

Deși nu pare să fie una dintre cele mai distractive activități, crearea unui buget personal poate să te ajute în multe feluri. Practic, acesta este o ustensilă de mare ajutor în a-ți planifica viața. Drept urmare, într-o anumită perioadă de timp, pe parcursul unei luni, de exemplu, bugetarea veniturilor în acord cu necesitatea cheltuielilor, te ghidează spre decizii importante de luat.

 

Astfel, poți înțelege unde există cheltuieli inutile, bani prost investiți sau unde poți lucra mai mult pentru a economisi sau pentru a crea un fond pentru scopuri anume. În orice caz, indiferent dacă încerci să ajungi la o stabilitate financiară sau mai mult, să îți îmbunătățești stilul de viață, crearea unui buget personal nu face decât să te susțină pas cu pas în asta.

 

Calculează-ți cheltuielile și veniturile

 

Primul pas în acest proces este acela de aducere a cheltuielilor și a veniturilor împreună. Ce presupune asta mai exact este adunarea tuturor banilor care intră și ies din casa ta. Fă astfel calculul tuturor cheltuielilor înregistrate pe parcursul ultimelor trei luni, dacă este posibil. Începi cu cheltuielile casei - chirie, rată lunară, etc, utilități (facturile tuturor serviciilor pe care le utilizezi pe parcursul unei luni) ca mai apoi să treci la cheltuielile mărunte. Te sfătuim să aduni toate bonurile valorice, chitanțele și dovezile de plată, pentru a putea înțelege exact ce se întâmplă cu banii tăi.

 

Același lucru îl poți face și cu banii care se adaugă lunar la venitul tău. Cum mulți lucrează astăzi în freelancing iar banii vin în tranșe diferite, poate să fie mai dificil să păstrezi o evidență a banilor. Dar cu atât mai mult, aceasta este necesară.

 

Crează o listă cu cheltuielile lunare

 

După ce ți-ai făcut o idee mai clară asupra cheltuielilor din ultimele trei luni, acesta este momentul în care trebuie să-ți faci o listă cu toate cheltuielile necesare în fiecare lună. Fă tot posibilul să le calculezi pe toate: chirie sau rată lunară, rată lunară pentru autoturism (dacă este cazul), cheltuieli de transport, utilități, cumpărături, îngrijire personală, bani pentru relaxare și distracție, asigurări, socializare, călătorii și economii.

 

Toate acestea sunt direcțiile spre care pleacă banii tăi, lună de lună. Drept urmare, sunt cheltuieli la care te aștepți de fiecare dată. Imediat ce înțelegi care sunt valorile atribuite fiecăreia, poți începe să faci mici schimbări. Mici schimbări care pot trece ulterior în modificări de comportament ce-ți poate echilibra viața.

 

 

Încearcă să faci ajustări cheltuielilor

 

În acest moment, cele două calcule o să-ți arate adevărata situație financiară cu care trăiești. Înainte de a trece la a modifica lucruri în comportamentul tău financiar, nu uita să scoți în evidență cheltuielile recurente (cele prezente în fiecare lună), cu scopul de a te asigura că acestea sunt acoperite fără probleme.

 

Atunci când raportul dintre cheltuieli și venituri nu este unul neapărat fericit, te poți uita la lista cu primele, pentru a face mici ajustări. De exemplu, banii folosiți pentru a mânca la restaurant pot fi diminuați, gătind mai mult acasă. Iar asta o să reducă drastic costurile lunare. Dacă ai un abonament la sală pe care nu prea îl folosești oricum, asta poate să fie o altă cheltuială lunară pe care o poți tăia de pe listă.

 

Ca să ducem această intenție mai departe, trebuie să vorbim despre rubrica economii. Dacă ai deja una pe listă, atunci te felicităm. Dacă nu, ține cont de faptul că, dacă în acest moment nu îți permiți să economisești bani, este vital să ai un fond de economii surpriză, perfect în toate momentele neprevăzute. Poate să fie vorba de un plan de vacanță apărut din senin, sau o problemă cu mașina ori una medicală. Indiferent de caz, este foarte important să ai un fond pe care să te bazezi.  

 

Cum să îți folosești bugetul

 

Acum că totul este mult mai clar, este timpul să afli cum să te folosești de acest buget nou creat. Îl poți face într-o aplicație ori într-un document special și cel mai la îndemână mod de a lucra constant la el este să completezi fiecare nouă cheltuială, în fiecare zi. Dacă le lași pentru finalul lunii, o să-ți fie ceva mai greu să aduni toate chitanțele și dovezile de plată.

 

Acest pas este de ajutor și pentru a înțelege care este tiparul tău de cheltuieli. Unde există probleme și cheltuieli prea mari și unde poți să reduci din costuri. În timp ce scopul major la bugetării este de a ține costurile lunare sub sau măcar la egalitate cu veniturile dobândite. Dacă însă descoperi că este greu să păstrezi nivelul cheltuielilor sub cel al venitului, este momentul pentru a face reduceri în costuri. Drept urmare, încearcă să reduci impulsul de a cumpăra la stadiul de necesitate, pentru a putea acoperi fără probleme acele cheltuieli lunare stabile.

 

Nu uita că atunci când câștigi bani din comisioane sau proiecte temporare, trebuie să iei în calcul venitul înregistrat în lunile mai slabe, pentru a putea face față cheltuielilor din fiecare lună. Dacă în schimb, ești plătit o singură dată pe lună și întâmpini dificultăți în a supraviețui o lună întreagă cu acea sumă, sfatul nostru este să împarți venitul pe fiecare săptămână în parte. Ține cont de toate aceste sfaturi pentru a înțelege mai bine stilul tău de viață și situația financiară. Doar așa îți poți crea un context confortabil, lipsit de griji și pe care să te poți baza indiferent de situațiile neprevăzute.   

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia