Continental
Tribuna
Scribul de marţi: Nu prea frumoasă perspectivă, urâte vremuri...
Andrei ILENI
648 vizualizari
Scribul de marţi: Nu prea frumoasă perspectivă, urâte vremuri...

Perspectivele din traseul prezidenţiabililor, înspre ce nici ei nu ştiu că se poate întâmpla, nu sunt cu dublu sens pe aceiaşi parcelă electorală. Unii, liberali fără platoşă ideologică, ceilalţi, ascunşi sub viziera social-democrată, de unde privesc, miopi, în turnirul european unde s-au schimbat regulile privind ideologiile naţionale. Câţiva "liberali de stânga" se identifică prin Compromisuri, iar "stângiştii liberali" există doar în sondajele de avarie.

Fărâme de indivizi, complexaţi prin gestica televizată, îşi înfrumuseţează perspectivele (sau, se "sinucid " moral) după ce vor face ocolul României cu echipele SPP, vor încasa banii pe tejghea şi contracte oneroase pe sub blatul politic. Un somnambul real şi o doamnă fără expresie politică sunt frumoşi, de parcă se adapă din iubirea de ţară. Ar mai fi de memorat fraza unui prezidenţiabil: "Eu nu voi locui la Cotroceni". Nu cred că-i va trece pragul, dar habar nu are că Preşedinţii nu dorm, deci, nu se trezesc, nu se "joacă" în Palatul-muzeu. Administraţia prezidenţială există într-o clădire adiacentă şi definitivată, doar în acest scop, în 1987.

Nici electoratul nu are viziune - să-i spunem umor în perspectivă. Nu ştie să vizioneze "publicitatea" electorală. E surd şi haotic. Îşi etalează neputinţa prin indiferenţă, unde simbolistica votului devine, tot o altă indiferenţă surdă.

* * *

Marea Britanie a fost, mai mereu, indiferentă de Europa continentală. Prin "consens regal", la 31 octombrie trebuie să ne părăsească - un vis neîmplinit în ultimul mandat al lui Churchill. Europa va demonstra că Brexit-ul nu este o metaforă politicianistă a Imperiului britanic, mai tragică decât o ambiţie insulară. Englezii sunt simplişti, prin imperialitate vizionară. Ăştia, din Est, au viziunea paternă a "Tratatului de la Varşovia": independenţi, dar împreună!

 * * *

Cărei ţări "aparţine" jucătoarea de tenis Bianca Andreescu? Discuţii cu amploare vidată, pe la etajul 3 al Ministerului de Externe, extinse în păreri televizate, în lift sau oriunde se dă cu flitul. E simplu: Bianca s-a născut în Canada, deci este cetăţean canadian. Părinţii ei au şi cetăţenie română iar o astfel de situaţie s-a clarificat prin dreptul roman: dacă mama are (şi are!) cetăţenie română, copilul născut moşteneşte, prin "legea sângelui" cetăţenie maternă.

E imoral când încerci să denaturezi începutul unei cariere, în funcţie de cetăţenie. Fireşte, când Bianca va pierde un meci, este canadiancă. Când câştigă, este româncă..

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia