Tribuna
Scandal la „Prichindelul”
Dumitru CHISELIŢĂ
1146 vizualizari

Doi minori de 17, respectiv 14 ani, internaţi la Centrul de Plasament, au reuşit să alerteze atât Direcţia pentru Protecţia Copilului, cât şi Poliţia, din cauza scandalurilor şi violenţelor repetate, fizice şi verbale, asupra colegilor de la „Prichindelul” şi a paznicilor si îngrijitorilor Centrului, informează Realitatea TV Sibiu.
Scandalurile provocate de ei au fost atât de grave încât a fost nevoie de intervenţia Poliţiei. Cei doi minori au ajuns la centrul Prichindelul în urmă cu o lună. Ei sunt veniţi din Copşa Mică, unde erau crescuţi de un bunic. De atunci cei doi au ajuns să-i terorizeze pe ceilalţi copii din centrul de primire, le vorbesc urât îngrjitorilor, iar în urmă cu o săptămână au mai provocat un scandal care a fost calmat, şi atunci, abia după intervenţia poliţiei. Conducerea centrului de copii spune că situaţia este delicată pentru că provin dintr-un mediu familial unde au fost obişnuiţi cu acest gen de comportament şi că este destul de greu să-l modifice, în ciuda eforturilor, în cadrul Centrului de primire în regim de urgenţă.
Mircea Motronea, supraveghetor, a declarat, pentru Realitatea TV Sibiu, că cei doi fraţi au un comportament agresiv, murdar şi nu bagă pe nimeni în seamă. „Ei fac ce vor, iar cu ceilalţi copii se poartă urât, îi înjură, le vorbesc urât, îi terorizează”, a spus Motronea. Alt supraveghetor, Ion Popescu, spune şi el, citat de aceeaşi sursă, că cei doi îi maltratează pe ceilalţi copii, ba mai mult, au sărit şi la el, ameninţându-l cu un scaun.
Subinspector Luciana Balteş, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu, a declarat că nu este prima oară când Poliţia intervine pentru a aplana scandalurile declanşate de cei doi minori internaţi la „Prichindelul”, iar comportamentul tânărului se află, în continuare, în atenţia poliţiei sibiene.
Pe viitor, minorul de 17 ani va fi mutat la centrul de plasament de la Agârbiciu, iar sora lui, de 14 ani, la centrul de la Orlat, unde vor sta până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu ne-a remis la redacţie, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Ana-Maria Popescu, următorul comunicat: "Urmare a sesizării de la Serviciul Public de Asistenţă Socială Copşa Mică, ne-a fost adusă la cunoştinţă situaţia copiilor de 14 respectic 17, care au fost alungaţi de la domiciliu de tatăl lor. Aceştia au fost găzduiţi pentru o perioadă de timp de bunicul matern. Mama acestora a decedat în anul 1992. Datorită faptului că bunicul matern a refuzat să se mai ocupe de creşterea şi îngrijirea minorilor ni s-a solicitat o măsură de protecţie specială pentru aceştia.
Având în vedere că la Poliţia din Copşa Mică se află în lucru dosarul penal, prin care tatăl copiilor este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abandon de familie, fapă prevăzută şi pedepsită de art. 305, din Codul Penal şi că bunicul matern al minorilor a refuzat să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copiilor, DGASPC Sibiu, a dispus la data de 26.01.2009 măsura plasamentului în regim de urgenţă pentru cei doi copii, în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Prichindelul Sibiu.
Cei doi fraţi prezintă tulburări comportamentale datorită educaţiei primite, a mediului în care au fost crescuţi, a morţii mamei lor şi a lipsei de afectivitate. Moul în care se manifestă în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă, poate fi explicat şi prin lipsa de libertate deoarece acesta este un centru închis, unde sunt angrenaţi în diferite activităţi de socializare, însă cei doi provin dintr un mediu în care nu erau îngrădiţi cu absolut nimic, avînd libertate în tot ceea ce făceau iar în Centru au anumite limite, de aceea sunt momente în care cei doi au un comportament agresiv faţă de ceilalţi.
De când sunt în Centru cei doi fraţi beneficiază de consiliere psihologică, evaluare, consult psihiatric.
DGASPC Sibiu, a făcut toate demersurile necesare în instrumentarea cazului celor doi fraţi. Momentan cazul se află pe rol în instanţă şi aşteptăm să se ia o decizie ţinind cont de interesul superior al copiilor. DGASPC a făcut toate demersurile necesare pentru înlocuirea măsurii de plasament în regim de urgenţă cu altă măsură de plasament într-un centru de tip rezidenţial, unde vor fi angrenaţi într un tip de educaţie formală şi vor avea activităţi de socializare."





comentarii
5 comentarii

bravo domnule! jumatate din articol este copiata stirea celor de la Realitatea TV, iar cealalta jumatate copiat comunicatul de presa al celor de la directia pentru protectia copilului. traiasca facultatea de jurnalistica si absolventii ei! se pare ca tot de stiti sa faceti este "copy - paste". rusine...si va mai numiti ziaristi.
un sibian suparat
25.02.2009 10:14
Cata vreme e mentionata sursa, nu ai ce-i face. asa e in presa...
sibiene
25.02.2009 10:18
ba chisalita, daca "Mama acestora a decedat
xxx
25.02.2009 10:28
mie-mi place numele centrului: prichindelul!
foarte frumos.
pierre
25.02.2009 14:31
In viata am tot privit in oglinzi dar toate nu mi au redat o imagine reala .In schimb aceste case de copii[un surogat al vietii normale ]mi au redat imaginea reala a unei vieti chinuite.nu uitati cea mai grea meserie din lume e cea de parinte.
ucin
25.02.2009 20:27
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA