Tribuna
PNL
”Săptămâna verde” a Comisiei Europene sărbătorită de elevii din Ocna Sibiului
”Săptămâna verde” a Comisiei Europene sărbătorită de elevii din Ocna Sibiului
Organizată de către Comisia Europeană în parteneriat cu Apă- Canal Sibiu SA, ediţia din acest an a "Săptămânii verzi" a fost găzduită de Şcoala Generală din Ocna Sibiului. Derulată sub sloganul "Natură şi Biodiversitate", acţiunea şi-a propus să identifice modalităţile de reducere a impactului negativ pe care activităţile economice îl pot avea asupra mediului înconjurător. Un exemplu prozitiv este Staţia de epurare Ocna Sibiului.

Construită între 2014 şi 2018, staţia a însemnat încă un pas important pentru dezvoltarea economică şi socială a oraşului recunoscut drept "litoralul Ardealului". Având o capacitate maximă de epurare de
965 mc / oră, staţia preia apele uzate din reţeaua de canalizare a oraşului şi o procesează prin două linii tehnologice: treapta mecanică şi cea biologică. În cadrul primei trepte  sunt reţinute reziduurile grosiere pentru ca în cadrul celei de-a doua, cea biologică, materiile organice să fie descompuse cu ajutorul bacteriilor. Nămolul rezultat este tratat şi depozitat pe platforme de uscare.

Buna funcţionare a staţiei de epurare a dus la o creştere a calităţii apei deversate în râul Visa. Cu o lungime de 44 de kilometri, Visa este unul dintre afluenţii Târnavei Mari şi traversează localităţile Topârcea, Ocna Sibiului, Loamneş, şeica Mare şi Axente Sever pentru ca, la Copşa Mică, să se reverse în Târnava Mare.

Râul Visa alimentează lacurile de la Mândra, zonă ce a devenit "casă" pentru peste 160 de specii de păsări, printre care: corcodel, stârc, raţă, nagâţ, lişiţă, găinuşă de baltă, greluşel de stuf  şi lăcar. Tot aici se opresc pentru un scurt popas în timpul migraţiei, barza, egreta, pescăruşul, chirighiţa, lopătarul, ţigănuşul, cocorul, sitarul, prundaşul şi fugaciul mare.

În apele lacului Mândra, alimentat din Visa, trăiesc specii de caras, crap fitofag, novac, biban şi babuşcă.

Vegetaţia zonei este bogată în papură, trestie, salcie şi soc, la care se adaugă diferite specii halofile (care trăiesc în mediu sărat): cătrănica, iarba de sărătură, loboda şi pătlagina de sărături.

Calitatea apei deversate este conformă normelor impuse de legislaţia de mediu, fiind chiar superioară celei existente în amontele staţiei, în special la parametrul clorură de sodiu - reziduu filtrabil. Practic, apa epurată reintrodusă în Visa reuşeşte să crească nivelul calitativ al apei din râu!

Construcţia Staţiei de epurare de la Ocna Sibiului a fost posibilă cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu". Valoarea lucrărilor a fost de 6,3 milioane lei, din care 3,47 milioane lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, 2,22 milioane lei finanţare Apă-Canal Sibiu SA şi 0,61 milioane lei fonduri guvernamentale şi contribuţie a Primăriei Ocna Sibiului.

Pe lângă Staţia de epurare, Apă-Canal Sibiu SA a mai investit în infrastructura de apă şi canalizare a oraşului alţi 16,9 mi­lioane lei, majoritatea fondurilor fiind puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.

Începând cu anul 2012, Apă-Canal Sibiu SA este o prezenţă constantă în rândul partenerilor Comisiei Europene în organizarea "Săptămânii verzi", eveniment ce promovează acţiunile vizând protecţia mediului şi utilizarea judicioasă a  resurselor naturale.

Pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, acţiunea din acest an s-a desfăşurat în incinta şcolii, pe grupe de lucru, cu respectarea regulilor de distanţare socială. Organizatorii - Comisia Europeană şi Apă-Canal Sibiu SA - au oferit tuturor participanţilor premii constând în diferite obiecte promoţionale.

Director general, ing. Vasile Maier şef birou, jurn. Thomas Roth

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

PSD Sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia