Tribuna
Sevis
Săptămâna nebuni(i)lor
De la ursul Arthur, la Albă ca Zăpada şi ce fac alţii cu fabricile vechi
Dumitru CHISELIŢĂ
1350 vizualizari
De la ursul Arthur, la Albă ca Zăpada şi ce fac alţii cu fabricile vechi
© Arhiva TRIBUNA

Acum aţi înţeles de ce-ţi iei amendă dacă salvezi urşi?

De obicei, România e frate cu Sibiul (spre oftica separatiştilor ardelenişti care cred că geografia contribuie la inteligenţă) când e vorba să devii faimos cu chestii de rahat, ca să nu-i spun altfel. Evident deci că, România, asta cu fericiţi în ea şi cu alt guvern decât ălălalt, nu putea pocni în presa internaţională cu, de exemplu, inaugurarea unei linii de tren de mare viteză care să facă legătura cu Viena. Ori cu litoralul de la Năvodari la Vama Veche ("în ureeechee!!!", conform textului clasic) care să-i facă pe vestici să-şi bage picioarele în Ibize, Grecii sau insule din Pacificul de Sus, pardon de Sud, la ce giga-confort şi nanopreţuri sunt pe acolo. Nu. Noi trebuie să intrăm cu cretineli.
Cu lucruri care să le confirme vesticilor că aici este "enter at your own risk", ţara nimănui, Oriceeposibil Land. Ei
bine, aflaţi că "Romania investigates case of bear killed by Austrian prince".
Când la Sibiu am avut un case of little bear killed cu panaramă şi ţirkus by autorităţi, nu a fost agitaţie, pe internaţional, a fost aşa, mai pe lângă casă, pe lângă şură. Probabil şi acum sunt mândri unii că au salvat oraşul de ditamai monstrul care încăpea, olelei, într-un ghiveci de plantă ornamentală.  
Dar să revin la subiect că iar vine omul-comentator care mă avertizează că o iau pe lângă şi că scriu mult.  
Deci, conform informaţiilor, un prinţ austriac, îndrăgind vânătoarea, a venit în ţara tuturor vânătorilor şi a defrişărilor şi se pare că a puşcat, cumva, un urs care, tot cumva, nu era acelaşi urs pe care l-a solicitat/trebuia/era necesar să fie puşcat. Ci cel mai mare urs din RO, deci un trofeu de invidiat. Paradoxală eroare, oricine ar fi făcut-o, ştiţi, urşii sunt la fel, au patru labe, 1 bot şi 2 urechi şi se lasă păcăliţi de vulpe. Agent Green a intrat pe fir, la fel şi un ONG austriac care, spre deosebire de alte ONG-uri româneşti, are viaţă în teren. Conform sursa "ei", treaba e suspectă, până la probele contrarii necesare, de braconaj. Conform sursa oficială Guvern, afacerea miroase a durere bugetară undeva. Cel care ocupă fotoliul de ministru al Mediului, Tanczos Barna face iniţial o declaraţie care, în mod normal, ar trebui să
lase locul vacant în minister şi să se caute un interimar. Fiind un caz suspect de braconaj (da?), fiind şi ceva argumente şi fapte de pe sursele ONG-urilor acelea cum că treaba e cam ciudată, că acolo sunt mulţi urşi-problemă, ministrul spune, în loc de "OK, e o treabă urâtă, nici chiar aşa, dar vom cerceta, vom vedea, vom investiga" că "anumite exemplare creează încă probleme" că "este extrem de complicat să stabileşti" dacă  "doar un urs, şi doar acela, s-a văzut că a intrat şi a intrat şi a doua oară şi este cel care a fost extras".
Evident că este foarte complicat ca dintre miliardele acelea de urşi răi şi mâncători de oameni din Covasna, urşi care nu se adaptează şi ei fondului forestier rămas nedefrişat ca să fie mai rari, să fie împuşcat exact cel mai mare şi cel mai de trofeu de trofeu dintre ei. A fost doar o coincidenţă. Şi o eroare din câmpul tactic să confunzi o ursoaică comună cu pui cu un ditamai mastodontul recordman. Aşa şi nemţii în 1940 au confundat Londra cu altceva şi au bombardat-o tot din eroare.   
Apoi Barna Tanczos spune că e supărat pe şeful Gărzii de mediu care s-a "antepronunţat" (îi place expresia asta...) fără aprobarea sa. Antepronunţarea (na!) era despre că există suspiciuni de braconaj. Adică ce poate bănui şi un preşcolar de la grupa buburuze. Apoi tot dom' ministru o dă la întors că "nu doresc să mă antepronunţ (iar!) şi să influenţez această anchetă, de aceea nu mă voi pronunţa" şi că "În cazul în care extragerea nu este legală, sancţiunea este de 30.000 de euro şi se face o urmărire penală şi se vede dacă se întrunesc condiţiile pentru fapte penale". Pentru profani, extragere egal împuşcare.
Oricum ministrul Mediului a reuşit cu acest prilej să fie porcăit grupa mare, inclusiv de către conaţionalii săi, în limba sa.
Un alt expert în vânătoare şi faună sălbatică, premierul Florin Cîţu, nefiind vorba să-i iasă de un apel mobilizator la vaccinare din afacerea asta (putea să spună că ursul era nevaccinat şi nu purta mască să arate că-i pasă, noa...) spune că ştie el că se pare că lumea se agită degeaba, că înţelege "că există o anchetă", că "vom vedea care sunt rezultatele", că "se pare că nu toate informaţiile din spaţiul public sunt corecte" şi se mai pare că "nu este cel mai mare urs, vom vedea care sunt concluziile anchetei". Ok, înţelegem că se pare şi că ăsta nu e cel mai mare şi superb guvern, dar asta e altă poveste. Oricum e paradoxal cum un premier şi un ministru, în loc să declare neutru că vor vedea şi vor investiga, cel puţin o bagă sub preş încă din prima. Azi mâine aflăm că de fapt a fost legitimă apărare, că ursul a tras primul, că era pesedist şi de-al lui Şoşoacă şi Bitman şi că oricum trebuie împuşcat de cineva din Austria neapărat.
Dar rămâne întrebarea pe care am citit-o pe pagina Emerging Europe: "Why was an Austrian prince allowed to kill Romania's largest bear?". Păi pentru că România-Colonia. În general se vânează în colonii. Ca în Evul Mediu, că atunci nobilimea se distra ucigand animale.  
Având în vedere faptul că prinţul "von und zu" nu are pagină de facebook personală (spre şansa lui), românaşii noştri i-au făcut o surpriză locaţiei sale, Castelul Riegersburg, pe Google Maps. Avea ratingul de 3,8, iar ai noştri l-au adus la 1,8. Ofensiva a fost cam aşa: intra omul cu contul de Google, transmitea "Arthur - Romania" plus un mesaj de bine, şi dădea click pe o steluţă... Doar pe una. Dar apoi cică
s-a transpirat răuu ştergân-du-se la recenzii româneşti, cică ele au fost deja blocate de joi seara iar ratingul castelului şi-a revenit.
Oricum marea victorie a românilor de până acum este că au reuşit, se pare, ori să închidă pagina de facebook a lui "Burg Riegersburg" ori să-i facă pe admini să interzică accesul ". Probabil vom avea şi o reacţie oficială care ne va trage de urechi că suntem naşionalişti, extremişti, (hopa, Radu Tudor a scris ceva pe tema asta!)... Avem şi o primă reacţie a implicatului, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein cu privire la evenimentul în care a fost implicat şi că zice că el personal nu vrea să se implice în discuţii pe tema asta. Apoi avem o a doua reacţie, că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein spune, într-o scrisoare care nu este adresată deloc românilor supăraţi, ci titrată de un ziar, desigur, austriac, cum că el nu a împuşcat cel mai mare urs, că, a venit şi a vânat în cea mai mare legalitate şi mai vedeţi şi voi pe la ştiri. Eu ştiu că în România este INTERZISĂ vânătoarea de animale pentru trofee încă din 2016. Iar conform ultimelor date, premierul Cîţu a avut dreptate. Arthur "se pare că nu este cel mai mare urs"
din România. Ci din Europa. Păi nu?
Acum sper că aţi înţeles de ce-ţi iei amendă dacă salvezi ursuleţi. În România nu se salvează urşi, se împuşcă.

© agentgreen.ro

 
Albă ca Zăpada? Ori dă aprobarea pentru sărut, ori poa' să crepe...

Având în vedere că lumea se cretinizează voluntar din ce în ce mai intens şi având în vedere că sunt anumiţi stahanovişti ai neo-gândirii care vor ne-a-pă-rat să ne arate că sunt mai corecţi decât political correctnessul, nasc idei vii şi pătrate ca să amuze lumea şi să scrie presa, aflaţi că povestea cu Albă ca Zăpada, tovarăşi, e o porcărie de la A la Z. Adică, tovarăşi, sunt scene "problematice", care ar crea probleme. De exemplu...
Înainte de a pune mâna să aflu mai multe despre, mă gândeam că e vorba de "rasism", că Albă ca Zăpada de ce e albă, că adică cum, eroii pozitivi sunt neapărat albi şi la faţă, şi la nume, mă gândeam că şi la noi sunt aroganţe din acestea supermaciste ca Alba Iulia, Balta Albă, alb-ină, alb-uş, etc.
Dar nu. S-a acţionat pe alte coordonate, mai de harassment, mai de meetoo, mai de relaţii intime între persoane. Ştim povestea, de la desene sau de mai dinainte. Albă ca Zăpada intră la un moment dat într-o stare cataleptică, opinia publică crede că e moartă, Prinţul care nu vânează urşi dar căruia îi place de ea o vede acolo aşa întinsă şi cam rece cu el şi cu mediul înconjurător, îl apucă jelea şi, decent, se apleacă şi o sărută. DOAR ATÂT. Ea îşi revine la viaţă, se bucură and they lived happily ever after.  Povestea era frumoasă, nici filmul nu era de lepădat, iar câteva decenii s-a trăit fără probleme cu... problema. Dar acum, gata. Sărutul dat lu' Albă ca Zăpada ce-o cunoaşte toată strada nu mai e OK. Că, cică, prinţişorul meu nu i-a cerut aprobarea lui fata. Adică cum o pupi, aşa, tu, neconsensual? O abuzezi, ca mascul brută care eşti, da-da, ştie toată lumea, scrie la carte, la Fraţii Grimm. Şi cum era mai bine, dragi exponenţi ai Noii Gândiri? Păi putea, de exemplu, să-i ceară consimţământul semi-moartei Albă ca Zăpada şi să aştepte până îl va primi. În sensul că poate aştepta până cel puţin poimarţi după Miercurea Sibiului şi joi de la 3 la 2. Cu aceleaşi şanse de rezolvare favorabilă ca la noi, când semnalăm nereguli prin parcuri (să zicem, e doar un caz) şi aşteptăm măsuri sau reacţii.
Conform super-vigilenţilor, fata, pe lângă că era albă, deci din start o rasistă în supremacistă, că altfel nu ar fi marşat pe culoarea pielii, putea să crape, dă-o-n mă-sa vitregă, pentru că astfel nu era agresată sexual cu un sărut nonconsensual. "Şi astfel prinţul aştepta ca, ea Caucaziana ca o anumită precipitaţie, să îşi dea consensul ca să fie pupată. Dar ea, fiind în proporţie de 98% moartă şi neavând nici posibilităţi de exprimare nici un reprezentant legal (tutore, avocat) care să decidă în numele său, după termenul legal de 30 de zile, şi-a băgat picioarele şi a plecat spre prinţese mai accesibile , mai vii şi mai consensuale. Şi mai umblă şi acum, dacă nu s-o fi oprit".

Alte probleme cu povestea

Dacă e să o luăm la periat, întreaga poveste este suspectă şi periculoasă şi plină de anormalităţi şi ilegalităţi. Chiar dacă avem o mostră pozitivă de feminism şi de girl-power: Regina cea Rea îl domină pe Regele cel Bleg. Totuşi, nu este suficient. Avem şi o Oglindă Marketing & PR, care îşi permite să ofere informaţii care nu plac la şefa, în loc să-şi vadă de treaba ei, să trimită comunicate despre cât de cea mai frumoasă este Regina, ce contracte de reabilitare a drumurilor din imperiu a mai semnat, ce vizite de lucru a mai făcut în teritoriu, ce a mai inaugurat, pe cine a mai primit, cui i-a mai conferit distincţii în grad de cavaler, dacă i-a îndemnat pe supuşi să se vaccineze... Nu ştiu dacă oglinda avea şi funcţia de pozar de curte, rămâne o engimă încă.
Dar să revenim la problemele poveştii. Regina cea rea este rea (da bunăăăă!) nu doar aşa, la general, ci şi ca legalitate. De exemplu, ordonă uciderea Albei ca Zăpada unui vânător. În baza a ce? Un contract ceva? Fiind regină de stat, nu privată, nu trebuia să anunţe o cerere de oferte de servicii de mătrăşit prinţese, să facă o licitaţie, nu doar aşa, chemi un... vânător (care avea sau NU pregătirea necesară?) şi să-i spui, "waste her!" (sau cum i-o fi zis...). Apoi, aceeaşi regină nu respectă democraţia, întreabă oglinda cine e cea mai frumoasă din ţară, în loc să facă o consultaţie publică pe tema asta. Apoi face comerţ neautorizat cu produse agroalimentare. Adică, OK, se deghizează şi vinde mere. Unul din ele, culmea, neconform. Autorizaţie de la sănătate avea? Un SRL, un PFA ceva? Când vindea, unde vindea, respecta normele igienico sanitare? Mărul avea etichetă privind caracteristicile calitative, provenienţa, termenul de garanţie, alea alea? Avea casă de marcat? Puteai plăti cu cardul? Deci scuze, ce propagă povestea asta? Ilegalităţi?
Dar să vedem ce e şi cu nevinovata asta caucaziană ca precipitaţiile sub formă de ninsoare. Umblă prin pădure, OK, e voie asta dar cum năpădeşti, aşa, pe proprietate privată? A piticilor, bine, în sensul că ăia-s mici şi nu se bagă man, dar totuşi, nu a ta? Te foloseşti de bunurile lor, pe proprietatea lor, fără aprobare?
OK, piticii sunt băieţi OK, muncitori, mineri care nu găsesc maşini de scris automate, droguri şi bani falşi în sedii de partide, chiar dacă unul e suspect de covrig (ghici care), o dau la pace cu ea, iar ea îi îngrijeşte... Hopa. Îi îngrijeşte adică prestează servicii de menaj.  În baza a ce? Contract ceva? De declarat, declară veniturile la fiscul lui Regele? Aici e suspectă şi relaţia dintre ea şi pitici, dar fiind vorba de o poveste pentru copii (toţi eram pe spate când eram mici la faza cand i se cerea vânătorului să o omoare şi să-i aducă inima pe o farfurie), nu intrăm în detalii, ca să nu fim acuzaţi că suntem din ăia înapoiaţii cu familia tradiţională. Cert este că iată, aşa, chiar la o primă vedere, această poveste generează multe probleme legal-comunitare. Eu zic să fie interzisă complet şi să fie folosită şi citată doar în lucrările ştiinţifice. Am zis!
PS: Pozele sunt de la o altă vandalizare a personajelor poveştii, una mai mucă (virgulă) ca impact, din Sub Arini, anul 2015.

© Arhiva TRIBUNA

Incredibil, unii nu construiesc blocuri pe locul fabricilor vechi

...Ci le refolosesc. Pe ele, pe fabrici. Aflu de la ştiri că fabrica de ţigări din Sfântu Gheorghe, care făcea cele mai bune ţigări româneşti de pe piaţă (acum mai e vreo ţigară românească de vânzare? Că ştiu că astea "străine" se produc, de fapt, multe, la noi...), atenţie, va fi cumpărată de primărie, care vrea să o transforme într-un fel de mega-loc de distracţie pentru tineri şi copii. Fabrica este, în plus, monument istoric şi e veche de 121 de ani. La Sibiu nu sună nimic pe tema asta. Ne lăudăm că Sibiul era Marea Sculă în toate, că aici s-a pus coada la prună, s-a inventat apa de băut, că spital, că tipar, că muzeu, că tramvai şi că curent pe când alţii se scobeau în nas cu băţul fără intenţia de a se testa covid. În acelaşi timp, trântim la pământ şi dăm "erase" cam la tot ce a fos istoria industriei locale şi chiar mama premierelor. Eram noi ăia care la 1910 aveam tramvai? Tramvaiul rugineşte de voie la Zoo. Aveam fabrici peste fabrici? Aveam, acum avem ori blocuri peste blocuri, ori nimic, ori perspective de demolare.
Hai să trecem în revistă pe rapid, că ne presează timpul: Fabrica de bere Habermann: demolată fără greţuri, apoi peste un deceniu rămas un maidan cu gunoaie, dar redevenită cumva ca spaţiu comercial cu ruine. Manufactura de ţesături a lui Gallarati, din secolul XVIII: demolată în anii 80. Faimoasa Rieger-Independenţa (1) este o părăsenie dar cu fiţe de "acces interzis" şi toţi speră să dispară, chiar dacă majoritatea halelor sunt istorice iar în alte ţări ele ar fi atracţii turistice. Abatorul şi Amylon-ul sunt nimic sau erau nimic când am trecut ultima oară pe acolo. La demolare au mătrăşit şi o casă din fosta grădină a lui Brukenthal, pentru că de aia. La Arsenal încă nu e clar ce se va construi, deşi la demolare spărgeau normele. "Metalurgica" aka. Metalcar, a rămas partea veche (măcar) restul e blocuri. Moara veche de la Turnişor e şi ea blocuri. "Mecanica" e mall. "Libertatea" e habar nu am ce, la fel "Victoria", aici ar trebui dat un premiu pentru falimentare. Fabrica de zahăr de pe Victoriei din sec XIX, a scăpat doar din simplul motiv că e între halele fostei Steaua şi e cvasi-invizibilă. IPAS-ul, deşi cam împărţit, există; Fabrica de săpun "Steaua", "Scandia" veche, de pe Morilor, "Vogelsang" din Parcul Morţilor, Fabrica de alcool şi bere "Hager" sunt în picioare, dar nu ştiu cât timp. "Balanţa" e blocuri, "IUPS"-ul idem, Platforma Industrială Vest este fragmentată în mulţimi de depozite, ateliere şi făbricuţe care nu mai amintesc de mastodontul Independenţa II, şi "moderna" Balanţa 2 - HP. Cazangeria de pe Râului va fi Lidl, la fel ca Fabrica "3 Stejari" de pe Fabricii.
Singurul lucru mai altfel în care au fost implicate şi hale industriale a fost, în afară de aproape uitatul "Factory Club", reprezentaţiile cu Faust de la Balanţa şi Construcţii şi cumva, expourile de la Redal. În rest, fostele fabrici sunt implicate în activitatea de eliminare a lor de pe hartă, din teritoriu şi din memorie ori în a sta şi a aştepta aceasta. Normal Sibiu, ce mai...  Cred că o să-mi crească o barbă foarte lungă până voi vedea aşa la Sibiu, o re-înviere a unei clădiri de fabrică veche. 

© Dumitru CHISELITA


comentarii
4 comentarii

De data asta 3in 1, dar poti sa mai tai... N-ai cu cine vorbi acasa?
10.05.2021 12:14
Dar tu nu ai altceva de facut ?? cine te obliga sa citesti?? Ce sa zic, neam prost tot prost ramane . Iar daca ma contrazici atunci scrie tu ceva ce place la toata lumea Tipic spextatorului din tribune critica ca doar atata poate-- dar daca il pui sa joace da cu stangul in dreptul
eu
14.05.2021 00:12
Am citit pana la " stergan-du-se" (!!!). Dupa aia, chiar nu mai avea rost...
14.05.2021 08:28
Acum tastăm, ce să mai facem cu pixurile de la Flaro... Bere fac destulă nemții, ce să mai bem Sadu sau Trei Stejari. ȘI altele.
Comisarul Maigret
14.05.2021 17:20
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia