Tribuna
Sancţiuni severe pentru angajatori
Laura BUCIU
1836 vizualizari
Necomunicarea locurilor vacante, neanunţarea concedierilor colective şi neeliberarea documentelor specifice îi face pasibili pe angajatorii sibieni de amenzi contravenţionale, de la 3.000 la 10.000 lei
Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularera ocupării forţei de muncă, angajatorilor sibieni le revin o serie de obligaţii. Neîndeplinirea acestora îi face pasibili de aplicarea unor sancţiuni severe. Astfel - ne informeează Dana Radu, responsabil relaţii mass-media în cadrul AJOFM Sibiu - necomunicarea lunară a locurilor de muncă vacante, în termen de cinci zile de la vacantarea acestora, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei. De asemenea, neutilizarea Clasificării Ocupaţiilor din România la completarea documentelor oficiale (situaţie locuri de muncă vacante, înştiinţare etc.) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei.
Angajatorii sibieni care încadrează în muncă persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj şi nu anunţă Agenţia în termen de trei zile de la angajare, riscă să fie amendaţi contravenţional cu 5.000 lei până la 10.000 lei.
O altă contravenţie o constituie neanunţarea concendierilor colective, cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. Angajatorii în cauză pot fi sancţionaţi cu amenzi între 3.000 lei şi 5.000 lei.
Tot cu amenzi de la 3.000 lei la 5.000 lei sunt sancţionate şi firmele care, la momentul încetării raporturilor de muncă, nu eliberează angajaţilor documentele specifice (adeverinţa din care rezultă baza lunară de calcul pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă pentru care s-au reţinut şi virat la Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj contribuţiile datorate).
Furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă prinşi că prestează aceste servicii fără să fie acreditaţi vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei.
În anul 2010, pe această tematică au fost orgaizate 252 acţiuni de control, care s-au soldat cu 58 de avertismente şi 4 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 18.000 lei. În intervalului ianuarie-iunie 2011 au fost controlaţi 60 de angajatori. Dintre aceştia, unul singur a primit avertisment, restul respectând cu stricteţe termenele prevăzute de lege.comentarii
1 comentarii

Domnilor inspectori ITM, cu angajatorii care nici la 4 luni dupa plecarea anagajatului nu-i restituie acestuia salariul ce se intampla? Pana la urma in apararea carei parti uneltiti?
anonim
29.06.2011 11:58
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia