Tribuna
"S-au săturat unii, să se sature şi alţii!"
Andra MARINESCU
2020 vizualizari
Şi a venit şi mult aşteptata iarnă. Cu fulgi de nea. Şi alegeri. Cu mic, cu mare, oamenii au mers să voteze pentru continuitate, pentru schimbare. Îmbrăcaţi la patru ace, cu straie ţărăneşti şi cu şorţul (pistelca) dinainte sau ajutaţi de câte un baston, oamenii au participat la hotărârea sorţii lor, punând ştampila în dreptul celui pe care şi-l doresc ca reprezentant de încredere. Asta au făcut nu numai cei din oraşe, ci şi cei de la sate, acolo unde se păstrează, aşa cum spunea Lucian Blaga, veşnicia. De pildă, la Orlat sau la Gura Rîului.
Drumul până la Orlat nu este lung. Doar anevoios din cauza zăpezii. În cele aproxi­mativ 20 de minute, ninge întruna. Fulgii de zăpadă sau trecerea la anotimpul rece ar putea însemna oare schim­bare? Pe alocuri, mai zăreşti câte un om care fie duce în mână cumpărăturile, fie îşi curăţă maşina, fie îşi bagă în buzunar buletinul pentru că tocmai votase. Prima oprire este, aşadar, şcoala din comună. Aceasta găzduieşte Secţiile de votare nr. 310 şi 311, acolo unde sătenii pun ştampila cu scopul de a schimba ceva. Schimbarea pe care şi-o doresc de fiecare dată. Intră şi ies cu încrederea că pot fi protagoniştii unei alte istorii a României. Sau că şi-au îndeplinit o datorie. "Habar nu am de ce am votat. Că trebuie", spune una dintre localnice. Alţii, sunt, însă, mai siguri pe ei. "Îmi vreau pensia. Să ne dea banii pe care îi merităm", spune nea Ilie, un om care întreaga viaţă a muncit la "semeteuri", iar acum spune că este răsplătit în bătaie de joc. În ceea ce priveşte mijloacele cu care oamenii ajung la urnele din centrul comunei, acestea sunt foarte diverse. De la maşini complicate, la căruţe sau, unii, chiar bastoane. Aşa cum este exemplul lui nea Ghiţă. "Vin oricum. Pe ploaie, pe zăpadă. Mă ajut de băţ şi ajung eu încet. E de datoria mea", rupe câteva cuvinte bărbatul, care apoi îşi conti­nuă drumul liniştit.

"Am pus şi eu ştampila pe unul. Să fie!"

Şi noi ne urmăm drumul şi ajungem, astfel, în Gura Rîului. E sărbătoare, deci. Cei mai mulţi votanţi par să fie vârstinici, întrucât aceştia se declară cel mai mult nemul­ţumiţi de sistemul actual. Şcoala din mijlocul comunei ne e destinaţia. Aici, îl întâlnim pe Gheorghe Popa, sau, după cum îl cunosc consătenii, Săcelea­nul. "Am votat să fie mai bine. S-au săturat unii. Să se mai sature şi alţii. Toată viaţa am sperat la mai bine. Şi cred că va fi", mărturiseşte acesta emoţionat, arătând în acest timp către casa sa de peste drum, acolo unde, spune el, îşi primeşte cu dragoste cunoscuţii. În urma sa, toc­mai iese din secţie altă votantă. Întrebată pentru ce a votat, răspunde veselă: "Să fie mai bine. Cine vrea mai rău? Toată lumea vrea să fie mai bine. Tot votăm şi tot votăm să fie bine". După cum s-a observat, oamenii ştiu, în mare parte, ce vor: schim­barea. Însă nu toţi sunt hotărâţi. Am auzit şi replici de tipul "Vai, nu mă întrebaţi, că eu nu ştiu nimic!" sau "Am pus şi eu ştampila pe unul. Să fie!", cuvinte care au arătat, de fapt, că însemnarea prezen­ţei şi atât i-a făcut să vină la vot, şi nu vreun crez politic.

Peisaj de alegeri

Continuându-ne drumul, ajungem şi mai sus, la pârtia de schi. Este închis. Însă nimic nu i-a împiedicat pe oameni să vină cu săniile sau cu pungile să se relaxeze înainte sau după vot. Chi­coteli, râsete şi voie bună se simt la marginea localităţii Gura Rîului, care oferă, de altfel, şi un peisaj aparte, desprins parcă din cele mai frumoase basme, prin brazii îmbrăcaţi în omăt ce ascund, totodată, şi veşnica lor ver­deaţă. În acest context, duminica din 9 decembrie a constituit la ţară povestea unei ieşiri în centrul satului, o întâlnire cu prietenii de-o viaţă la cârciumă sau o con­versaţie grăbită, pe picior de plecare. Toate astea, datorită alegerilor parlamentare.
comentarii
2 comentarii

Ati vrut U.S.L, il aveti, acum la MUNCĂ.
Guvernatorul Transilvaniei
10.12.2012 10:00
JOS COMUNISMUL, nu va mai saturati nemernicilor
paysan coperateur
10.12.2012 15:19
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia