Tribuna
Sărbătoare în Stejeriş
I. BÂRSAN
2973 vizualizari
Sărbătoare în Stejeriş

Deşi ziua de sâmbătă 11 dec. nu a fost trecută în calendar, ca sărbătoare creştină, credincioşii ortodocşi din satul Stejeriş com Iacobeni au îmbrăcat haine de sărbătoare, au înfruntat frigul iernii şi s-au dus la biserică pentru a-l întâmpina pe P S Andrei Făgărăşanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care le aducea bucuria numirii unui nou preot.

Stejerişul este unul din satele specifice Văii Hârtibaciului, de unde au plecat saşii şi mulţi tineri, iar acasă au răms puţini locuitori. Şi totuşi casele care şi-au găsit alţi proprietari arată bine, sunt bine întreţinute, dovadă că cei care au rămas sunt oameni harnici, truditori care ştiu că sărăcia se scoate afară din casă cu muncă şi nu cu ajutoare primite de la primărie. În sat nu sunt vile care să arate opulenţa dar sunt gospodării frumoase care vorbesc despre oameni harnici şi demni ce trăiesc frumos din munca lor.

P.S. Andrei Făgărăşanu a fost întâmpinat la intrarea în sat de tineri călăreţi, care l-au condus până la Biserică, unde credincioşii şi un sobor de preoţi i-au urat, bunvenit.

Tânărul preot Aurel Dolea este braşovean, a terminat studiile teologice la Bucureşti, şi este al zecilea păstor spiritual al Bisericii cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.La Sfânta Taină a hirotonirii sale i-au fost alături 10 preoţi din Protopopiatul Agnita, familia sa şi foarte mulţi prieteni, dovadă a unui suflet deschis, ce ştie să-şi apropie oamenii.

Cei prezenţi au trăit din plin momentele înălţătoare ale sfinţirii noului preot, intrarea sa în rândurile celor care au puterea să lege şi să dezlege păcatele oamenilor, în rândul celor care trebuie să aducă iertarea, pacea şi iubirea în sufletul enoriaşilor.

P.S Andrei Făgărăşanu l-a îmbrăcat în hainele proţiei, i-a înmânat Sfânta Evanghelie, Sfâna Cruce şi cheia Bisericii, şi a declarat împreună cu toţi cei prezenţi „VREDNIC ESTE!”.

După hirotonire, P.S. Andrei l-a felicitat pe el şi pe soţia lui şi i-a dat sfaturi folositoare pentru greaua sarcină de păstor al sufletelor creştine din satul Stejeriş.Sfaturi bune le-a adresat şi enoriaşilor cărora le-a vorbit despre respectul datorat celui care prin sfinţire a devenit reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ

Preotul Ioan Jurca, Protopopul Agnitei, i-a urat bunvenit în acest Protopopiat, şi l-a asigurat de tot sprijinul său şi al celorlalţi colegi în preoţie, majoritatea tineri ce dau un plus de speranţă pentru acestă zonă, săracă material dar bogată spiritual.

O frumoasă cuvântare de bunvenit a adresat-o şi primarul Ioan Cori, care a făcut şi un scurt dar documentat istoric al bisericii şi al satului Stejeriş, ce are acelaşi act de atestare documentară cu al oraşului Agnita.

Mai emoţionat decât toţi cei prezenţi, noul preot i-a mulţumit P.S. Andrei Făgărăşanu, pentru harul apostolic cu care l-a înzestrat, a mulţumit Protopopului Ioan Jurca şi celorlalţi preoţi care i-au stat alături şi i-a asigurat pe enoriaşii parohiei sale că le va fi un bun şi vrednic păstor.

În perioda în care parohia din Stejeriş a fost vacantă, de administrarea ei s-a ocupat preotul Teofil Gârbacea din Iacobeni. Şi după cum arata biserica şi cum a fost organizată sfinţirea noului preot, preotul Teofil şi-a făcut datoria cu prisosinţă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia