Tribuna
Sevis
Romii din Alţîna, între bucuria de a primi şi nevoia de a cere
Ana Maria MĂTUŞOIU
3239 vizualizari
Romii din Alţîna, între bucuria de a primi şi nevoia de a cere
Aproape că n-a fost unul care să nu istorisească o poveste despre cât de grea e viaţa. Despre droaia de copii care îi aşteaptă acasă şi greutăţile pe care le înfruntă zi de zi. "Ce le pun pe masă?", "Cu ce îi încalţ când îi duc la şcoală?" "Cum le spun că nu am când îmi cer?", sunt întrebări pe care mai fiecare dintre ei le-au pus. Lor, nouă, nu ştim sigur, cert este că sunt poveri care îi macină zilnic. Este vorba de romii din Alţîna, din "ţigănie", aşa cum numesc ei "cartierul" unde şi-au ridicat câteva case. I-am întâlnit zilele trecute când, graţie unei campanii umanitare a Asociaţiei Euro-Educaţia, organizată în parteneriat cu Colegiul Economic "George Bariţiu" din Sibiu, au primit pachete cu alimente, rechizite, haine şi jucării. Măcar pentru câteva zile, 40 de familii de romi nu au trebuit să îşi facă griji în legătură cu hrana.

40 de familii de romi, nici mai mult, nici mai puţin. Atâtea au primit ajutor din partea Asociaţiei Euro-Educaţia, marţi, 3 martie, la sediul primăriei din Alţîna, deşi numărul oamenilor care au trecut pe acolo, în speranţa că poate-poate vor pleca şi ei cu ceva acasă, a fost mult mai mare. Cu sprijinul sponsorilor, asociaţia a reuşit să cumpere alimente cât pentru a ajuta 40 de familii nevoiaşe de romi cu copii. Fiecare familie a primit câte 2 kg ulei, 2 kg făină, 2 kg mălai, 2 kg orez, 1 pungă de fasole, 2 borcane de dulceaţă, 2 conserve de carne, 2 conserve de pateu, 1 ketchup, 1 muştar, 2 rude salam, 1 pungă paste făinoase, 1 pungă de eugenii, 1 pachet de biscuiţi, 1 pungă de minicroissante, 2 pachete de brânză, 1 cutie de finetti, 2 cutii de detergent de rufe, 1 detergent de vase şi 3 săpunuri. Din fericire pentru ei, au fost oameni care s-au gândit că, având copii, romilor le-ar mai folosi şi haine, rechizite sau jucării, ca să-i bucure pe prichindeii de acasă. De asta s-au ocupat elevii Colegiului Naţional "George Bariţiu", împreună cu profesoara Laura Cruceat. Aceasta, împreună cu patru elevi, Miruna, Georgiana, Daniela şi Mădălin, au mers şi ei la Alţîna, pentru a înmâna personal darurile oamenilor. "Toţi elevii au strâns haine, rechizite şi jucării pentru familiile nevoiaşe din Alţîna", a spus prof. Laura Cruceat. Pentru elevi, nu e prima dată când fac o acţiune de genul acesta. De ceva vreme, s-au implicat, din voinţă proprie, în tot felul de activităţi, pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi. "A fost o experienţă frumoasă. E o satisfacţie. Să ştiţi că ne-am bucurat mai mult decât ei. Ne-am pus în locul lor", au spus elevii.

Când grija zilei de mâine e principala preocupare a zilei de azi

Puţin după ora 11, oamenii au început să-şi facă apariţia la Primărie. Câte doi, câte trei, până holul de aşteptare a devenit neîncăpător. Pe rând, au intrat să-şi ridice pachetele: două cutii şi două pungi, greu de cărat de o singură persoană. Dar romii şi-au făcut calculele de acasă, aşa că au venit cu căruţa. Cât timp au semnat pentru ridicarea pachetelor, câţiva oameni au profitat de ocazie şi şi-au vărsat oful. Au vorbit despre o viaţă în care grija zilei de mâine e principala preocupare a zilei de azi. În care facturile nu mai sunt cea dintâi grijă, pentru că, mai întâi, trebuie să aibă cu ce să îşi crească copiii. Asta sunt, asta trăiesc şi cu asta merg înainte. Altfel nu au cum, chiar dacă unii dintre ei vor mai mult. Ca să ducă un trai mai bun, mulţi au vrut să se angajeze, dar s-au lovit de refuzuri pe motiv că nu au opt clase terminate. Şi, uite aşa, trăiesc de pe o zi pe alta. Ba mai găsesc de muncă în comună, ba primesc ajutoare de la primărie sau, vedem, de la oameni care organizează acţiuni în scop umanitar. "Mă bucur, cum să nu mă bucur că primesc. Am acasă copii care mă aşteaptă", a spus Zamfira Ionela, o tânără care a venit, la fel ca vecinii ei, să-şi ridice pachetul. Tânăra are trei copii şi nu îi e deloc uşor să îi crească. Din fericire pentru ea, a fost trecută pe lista celor 40 de familii nevoiaşe, aşa că a plecat acasă cu alimente care să îi ajungă măcar câteva zile. Ca ea, multe alte familii. Oamenii s-au aşteptat unii pe alţii, au umplut căruţa şi-au dat bice la cal să pornească pe stradă la deal, după care au luat-o pe drumul noroios care duce spre casă.

Unii au primit pachete, alţii au cerut. Vor primi şi ei, săptămâna aceasta

La Alţîna, am dat peste fel de fel de oameni. Unii simpli şi tăcuţi, care şi-au luat pachetul şi au plecat acasă, alţii care trăiesc în concubinaj de la 14 sau 16 ani. Mai mult, alţii, auzind că la Primărie se împart pachete, au venit să vadă dacă nu cumva primesc şi ei ceva. Părea că se împart covrigi calzi sau se dădeau alimente pe cartelă, ca în anii comunismului, iar oamenii se îmbulzeau să prindă şi ei. Semn că lipsurile sunt multe. "Dar nouă de ce nu ne daţi? Ce, noi nu suntem amărâţi? Şi noi avem acasă copii", a spus o femeie. N-a durat mult şi un bărbat a intrat în sală. N-a fost curios să ştie de ce n-a fost şi el trecut pe listă, în schimb a cerut bani să îşi cumpere o pâine. "Altceva nu-mi trebuie. Nu beau, nu fumez. Vreau să-mi cumpăr o pâine", a spus bărbatul. A primit bani şi, câteva minute mai târziu, a venit cu dovada. Dar la coadă au stat nu numai adulţi, ci şi copii care au venit de la şcoală să vadă ce se dă la primărie şi cui. După felul în care se comportă romii, acolo sus, în ţigănie, lucrurile nu merg deloc bine. "Suntem necăjiţi. Am acasă o plită pe care pun o oală de tocană la 7 dimineaţa şi o ridic abia la 17. Aşa de greu merge. Ce să facem? Am şase copii, ne descurcăm greu", a spus o tânără. Cei care au primit pachete au plecat acasă bucuroşi, în schimb cei care şi-au vărsat oful au plecat mai necăjiţi decât au venit. Din fericire pentru ei, reprezentanţii Asociaţiei Euro-Educaţia le-au promis că revin peste o săptămână, cu alte pachete pentru cei care acum nu au primit. 

Activitatea asociaţiei. 17 ani de acţiuni în beneficiul celor nevoiaşi

Asociaţia Euro Educaţia şi-a început activitatea în februarie, 1998. De atunci, organizează fel de fel de evenimente, acţiuni umanitare în folosul copiilor, a celor aflaţi în centrele de plasament, pentru studenţi şi elevi din familii cu venituri reduse, persoane cu handicap şi familii nevoiaşe cu copii, cum a fost la Alţîna. De altfel, în cadrul asociaţiei există o secţie de şcolarizare, fiind organizate cursuri de măcelar, activitate de calificare la locul de muncă în cadrul fundaţiei.
O altă activitate frumoasă este cea realizată de Amalia Gaidarji, membru voluntar. Aceasta coordonează proiectul "Femeia Fluture", o iniţiativă a Fundaţiei Euro-Educaţia, care s-a desfăşurat până acum în Sibiu, Bucureşti şi Piteşti, din dorinţa de a crea un spaţiu de exprimare şi autocunoaştere pentru femei. "Acesta este un prilej lunar de întâlnire pentru femeile care doresc să îşi îmbogăţească şi să împărtăşească experienţele lor cu alte persoane", a spus Amalia Gaidarji, cea care organizează întâlnirile cu femeile. Până acum, a abordat teme precum: mama pământ, recunoştinţa ori cum să îţi deschizi inima. De fiecare dată, banii colectaţi în urma evenimentelor vor fi donaţi după deducerea cheltuielilor către un proiect caritabil local ales de femeile care participă la aceste întâlniri.

Evenimentul caritabil realizat la Alţîna a fost posibil datorită implicării sponsorilor SC Adi Com Soft SRL, Amas Consulting SRL, Biotehnic SRL, Bachmann România SRL, Craiss Logistic SRL, Forta Ro SRL, Galway Sport SRL, Imdia Prod SRL, My Job Services SRL, Muller Sthal SRL, Sibel Impex SRL, Stela Cont SRL. 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia