România Tehnologică – Un nou hub tehnologic în Europa de Est?

Potrivit numeroaselor analize, se pare că România a reușit să intre pe lista țărilor dezvoltate din punct de vedere tehnologic. Unii spun chiar că ar putea deveni hub-ul tehnologiei al Europei de Est. Adevărul este că România este considerată una dintre cele mai proeminente țări din lume pentru dezvoltarea startup-urilor tehnologice.

După anii de comunism, economiei i-a fost greu să ajungă pe linia plutire, dar datorită dezvoltării vânzării, sectorul devine puternic și câștigă un loc pe scena țării europene. Printre afacerile de top care își găsesc locul în România, se numără și cazinourile online renumite, precum Verde Cazino. Acestea au parte de mulți utilizatori și oferă servicii de încredere. Descoperă acest articol cum reușește România să devină un Hub-ul tehnologic al Europei de Est.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Evoluția României în industria tehnologică

Europa Centrală și de Est se află în permanență în fruntea competițiilor de matematică, știință și tehnologie. Este important de menționat acest lucru și că România are multe start-up-uri active din punct de vedere tehnologic conduse în principal de tineri între 25 și 40 de ani.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Unul dintre factorii cheie pentru această dezvoltare este viteza mare a conexiunii la Internet. Potrivit unui raport al companiei Akamai despre starea web-ului în Europa, România are cea mai mare rată de viteză cu o medie de 57,7 Mbps, care este cea mai scăzută din lume (Statele Unite sunt pe locul 17 în comparație).

 

România – hub-ul tehnologic al Europei de Est

Cum a crescut industria tehnologiei din România atât de mult în ultimii ani? De fapt, acest sector a continuat să crească cu două cifre chiar și în cursul anului 2020, în plină pandemie.

Disponibilitatea unor buni profesioniști, numeroasele stimulente fiscale și nivelurile scăzute ale salariilor au făcut din România contextul perfect pentru multe startup-uri și companii din sectorul tehnologiei. Un lucru foarte interesant este că țara noastră ocupă un loc important în ceea ce privește un număr de specialități în informatică.

Principalul catalizator al pieței de vânzare digitală este acela de a deveni un „hub” pentru asistență tehnică și centre de cercetare și dezvoltare pentru firme de consultanță și firme de tehnologie, care caută un număr mare de profesioniști bine pregătiți, la un cost economic mai mic decât alte ţările cele mai dezvolte.

Un alt motiv care permite României să se găsească în fruntea tehnologiei este reprezentat de asemănările culturale și de mentalitate cu restul Europei de Vest și cu Statele Unite. Cu alte cuvinte, o mare parte a forței de munca are o cunoaștere bună a limbii engleze.

Conform unui studiu recent, România deține locul 36 în clasamentul mondial pentru competitivitatea tehnologiilor informaționale. Datele furnizate de Economist Intelligence Unit (EIU) arată că România a crescut exponențial în numărul de performanțe excelente în sectoarele de afaceri și juridic și a jucat un rol central în consolidarea sectorului tehnologiei informației.

 

Oradea, orașul românesc care pune accent pe startup-uri

Unul dintre orașele care iese în evidență în ceea ce privește startup-urile este Municipiul Oradea. Acesta pune accent pe startup-uri și calitatea vieții, găzduiește programe susținute de persoane private și administrații locale.

Orașul Oradea vrea să devină un hub-ul pentru crearea de startup-uri în România. Timișoara și Clujul sunt profitabile din punct de vedere tehnologic pentru crearea și caracterizarea economiei și societății, în timp ce Oradea vrea să facă același lucru și să se concentreze pe startup-uri. 

În prezent se realizează multe proiecte cu budgete care ajung la peste 300 de mii de euro pe an. Unul dintre acestea este și Oradea Tech Hub care se concentrează pe:

  • domeniul Saas

  • biometrie

  • securitate cibernetică

 

Oportunități de afaceri în Romania

Sectoarele agricole și zootehnice, echipamente pentru industria auto, materiale de construcții, tehnologie și echipamente medicale sunt câteva dintre principalele oportunități de afaceri pe care România le oferă.

Țările europene au un plan național de investiții și redresare economică care are un buget de aproape 100.000 de milioane Euro pentru investiții până în 2030, în sectoare precum agricultură, energie, educație, infrastructură sau sănătate, ceea ce va însemna numeroase oportunități de afaceri pentru companii. În plus, România a lansat Programul Operațional de Sănătate (2021-2027) în vederea dezvoltării sectorului sănătății. Această inițiativă are un buget de 4,2 miliarde de Euro.

Adevărul este că, în timp ce industria calculatoarelor a reprezentat 1,1 la sută din PIB-ul României în 2009, acest procent s-a triplat, iar exporturile de servicii informatice au ajuns la 1,4 miliarde de Euro. 

În cele din urmă, țara se poziționează ca unul dintre huburile tehnologice la nivel european și este angajată în sectorul TIC, care este foarte dezvoltat și își propune să promoveze tinerele talente.

08 ianuarie 2025 la 17:50
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 4 ore
40 de startup-uri inovative pot primi finanțare. ADR Centru înființează un fond de minimum 7,06 milioane euro
Agenția de Dezvoltare Regională Centru înființează primul fond de investiții regional cu capital de risc dedicat startup-urilor inovative...
Actualitate
3 min de citit
acum 4 ore
Proiectele finanțate de CNI în județul Sibiu – în ce stadiu se află și care este necesarul de fonduri pentru a fi închise
Într-o criză financiară tot mai profundă, Compania Națională de Investiții prioritizează la bugetare proiectele cu un progres de...
Actualitate
5 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 12 ore
Delegaţie de la AFT în vizită de informare la Universitatea Națională de Apărare din Istanbul
Universitatea Națională de Apărare din Istanbul (Turcia) și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (România) sunt implicate...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 12 ore
Gura Râului şi-a sărbătorit bujorii de munte. Trei zile de spectacole, drumeţii în spiritul tradiţiei
Timp de trei zile, localnici și vizitatori s-au bucurat de natură, de tradiții și de ospitalitatea recunoscută a...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 12 ore
Valea Oltului şi Transfăgărăşanul aproape blocate duminică din cauza traficului
Duminică, aproximativ în acelaşi interval orar, ambele drumuri care fac legătura cu sudul ţării au fost aproape blocate....
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 14 ore
„Exploratori în Satul Luminii” – mișcare în natură, socializare, voie bună și alte provocări, la Sadu
„Exploratori în Satul Luminii” este o nouă și inedită inițiativă a Primăriei comunei Sadu, sprijinită de partenerii Asociația...
Actualitate
1 min de citit
acum 14 ore
Ansamblul „Cununa satului” (Turnu Roșu) vrea să-și mărească familia
Pentru a asigura continuitatea activității Ansamblului Folcloric „Cununa satului” – Turnu Roșu, instructorii voluntari ai grupării au luat...
Actualitate
1 min de citit
acum 16 ore
De la caniculă la ploaie într-o singură săptămână. Aşa spune prognoza pentru săptămâna ce începe
În săptămâna ce va începe, pentru judeţul Sibiu, prognoza meteo va fi următoarea: Luni, vremea va fi călduroasă....
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Sibianca Ghizela Vonica a câștigat „masters”-ul de alergare montană de a Stâna de Vale
Sâmbătă, 5 iulie, a fost o zi cu adevărat bună pentru Ghizela Vonica. Prezentă la Campionatul Național de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Românii par a nu mai dori intermediari pentru vacanţe. Aproape jumătate îşi rezervă direct transportul și cazarea
Un studiu realizat de către Reveal Marketing Research pentru evidenţierea principalelor comportamente și criterii de decizie ale românilor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Motociclistă accidentată pe Şoseaua Alba Iulia
IPJ Sibiu informează că polițiștii rutieri au intervenit la un accident produs pe Șoseaua Alba Iulia. Polițiștii au...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit