Tribuna
Comunicat de presa
România are aproape jumătate din numărul de urşi bruni din spaţiul UE
Andra MARINESCU
9370 vizualizari
România are aproape jumătate din numărul de urşi bruni din spaţiul UE
5.600 de exemplare. Atâtea estimează specialiştii ca alcătuind populaţia de urs brun din România, reprezentând circa 40% din efectivul Uniunii Europene. În acest context, proiectul "Managementul Integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş" vine să protejeze această specie, pe lângă celelalte vulnerabile, considerate ca fiind de interes comunitar.
Ursul brun, una dintre speciile pentru care a fost declarat situl Natura 2000 Munţii Făgăraş arie naturală protejată ce se întinde pe teritoriul judeţelor Argeş, Braşov, Vâlcea şi Sibiu, pe o suprafaţă de aproape 200.000 de hectare, reprezintă o valoare deosebită a capitalului natural din ţara noastră. Astfel, dacă în trecut animalul era prezent în întreaga Europă, în ultimele secole a dispărut din majoritatea ţărilor europene, din cauza presiunii antropice, constând în dezvoltarea reţelei de autostrăzi, urbanizare, management silvic şi vânătoare. "Este cunoscut cazul ursului Bruno care, în anul 2006, a intrat pe teritoriul Germaniei dinspre Slovenia şi care a fost ucis de autorităţile bavareze la scurt timp după producerea unor pagube la mai multe ferme. Şi aceasta după 171 de ani în care ursul brun a lipsit de pe întreaga suprafaţă a Germaniei. În Franţa, în anul 2006, erau estimate 14-18 exemplare de urs. De asemenea, numărul urşilor din Austria a fost estimat în anul 2012 la 12-15 indivizi", se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României. Şi cum ţării noastre îi revine o responsabilitate deosebită în ceea ce priveşte conservarea acestei specii, reprezentând aproape jumătate din numărul de urşi din spaţiul Uniunii Europene, a fost creată o reţea ecologică de arii naturale protejate, cunoscută sub numele de Natura 2000. În acest sens, pentru evaluarea stării de conservare a ursului brun şi a altor specii din flora şi din fauna sălbatică de interes comunitar, Asociaţia Munţii Făgăraş intenţionează să elaboreze un plan de management integrat al siturilor Natura 2000, având la bază informaţiile colectate de pe teren de către specialişti. "Vor fi desfăşurate activităţi în vederea estimării efectivelor şi cartării distribuţiei populaţiei de urs brun şi a altor specii de plante şi animale din această zonă. De asemenea, experţii vor identifica presiunile şi ameninţările care pot duce la dispariţia acestor specii şi vor stabili măsurile de conservare necesare", mai informează Guvernul României. Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre siturile Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş pot accesa site-ul www.fagaras-natura2000.ro sau pot merge la sediul din str. Octavian Goga, nr. 1.687, Răşinari, judeţul Sibiu, telefon 0372.765.236.comentarii
1 comentarii

Asta-i nimic!Romania are peste 90% din numarul coruptilor si al marilor spagari din UE!Iar de multimea imbecililor din Romania putem spune ca numarul lor este foarte mare;astia insa au si o alta "calitate":stau cu mana intinsa si sunt niste putori ordinare!Nu vedeti rezultatele?In curand vom cadea de pe harta!
Jumatate din numarul ursilor bruni?
08.03.2013 14:35
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia