Tribuna
”Români pentru români în Germania” se numeşte un grup al românilor, stabiliţi în Germania.
”Români pentru români în Germania” se numeşte un grup al românilor, stabiliţi în Germania.

Este un grup care funcţionează pe reţeaua de socializare facebook, de aproximativ treizeci de mii de membri. Grupul a fost înfiinţat de cisnădianul Robert Botch, plecat din România, acum aproximativ treizeci de ani. El este cisnădianul care atunci când ajunge în concedii acasă, primul lucru pe care îl face după ce trece graniţa, se dă jos din maşină şi sărută pământul ţării sale.
Deşi recunoaşte avantajele traiului în Germania, Robert nu şi-a scos din inimă România şi nici pe români. Când Robert a ajuns în Germania deşi era cunoscător de limba germană la perfecţie, a întâmpinat greutăţi în procesul de integrare într-o ţară străină. Şi asta din cauză că legislaţia, mentalitatea, drepturile şi obligaţiile cetăţenilor sunt diferite. Iar necunoaşterea legilor sau neînţelegerea lor, nu te scuteşte de probleme sau de obligaţii.
Integrarea lui Robert în Germania a fost grea şi pentru el, dar asta l-a determinat să nu se plafoneze ştiind că până la urmă, cu seriozitate şi constanţă, va reuşi. Robert este unul din românii care a reuşit, dar niciodată nu a uitat greutăţile întâmpinate. Din acest motiv şi din dragoste faţă de semenii lui, Robert şi-a dorit să ajute românii din Germania, pentru a se integra mai uşor acolo, explicându-le cum funcţionează aproape tot ce ţine de traiul în Germania.
În grupul "Români pentru români din Germania" cei aproximativ treizeci de mii de români pot afla gratuit de la Robert şi echipa lui, informaţii despre cum se impozitează veniturile, despre asigurări de tot felul. Pot afla cum se poate lua un credit şi dacă este sau nu rentabil. Pot afla cum se rezolvă o problemă cu o autoritate (poliţie, primărie, finanţe etc). Românii sunt ajutaţi să găsească o soluţie legală, în conformitate cu legislaţia din Germania, la problemele pe care ei le întâmpină.
În situaţii de urgenţă, Robert şi echipa lui fac consiliere gratuită pentru persoanele care nu cunosc limba germană. Traduc documente şi explică ce înseamnă ele şi care sunt urmările acţiunilor lor. La biroul lui, în apropiere de Stuttgart, s-a stabilit că în fiecare primă sâmbătă din lună, orice român din Germania care are o problemă, poate veni să ceară explicaţii şi îndrumări gratuite, iar pentru cine nu se poate deplasa, Robert face drumuri pe cheltuiala lui, în ţară pentru românii cu probleme. Deplasările lui sunt susţinute doar din surse proprii. Nu are alte resurse, fonduri sau cotizaţii şi nici nu a cerut vreodată cuiva aşa ceva.
Este o realizare a acestui cisnădian pentru comunitatea românilor din Germania. Dar cea mai mare realizare este să descoperi că datorită acelui grup, românii încep să se ajute intre ei. Află unii despre problemele altora şi dacă sunt în zonă, îşi oferă ajutorul. Pentru că sunt situaţii când omul se simte singur într-un spital şi debusolat. Dacă nu cunoaşte nici limba, comunicarea cu medicul este dificilă, iar pentru aceste situaţii un român cunoscător de limba germană este alături de cel în cauză. Aşa se întâmplă şi la finanţe, avocaţi, notari sau în alte instituţii.
Tot acest ajutor oferit de Robert şi echipa lui se datorează inimii lui de român care trăieşte în Germania, atent la ceilalţi români. Ştiind în ce probleme pot intra românii pentru faptul că nu cunosc uneori nici limba dar nici legislaţia, Robert îşi oferă în sistem de voluntariat, timpul lui, pentru a-şi ajuta semenii în procesul de integrare în Germania.
Robert este plecat în Germania din 1991, are propria afacere acolo, este căsătorit, are copii, îl iubeşte enorm pe Eminescu şi poartă mereu o pălărie, pălărie pe care a îmbrăţişat-o întâi de nevoie, în una din perioadele lui grele legate de sănătate, apoi din plăcere, pentru că deja este recunoscut după ea, pe unde merge.
Elena CUCEU

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia