Tribuna
Riscurile fumatului, discutate la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Liuba STARII
1280 vizualizari
Riscurile fumatului, discutate la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Pentru al doilea an consecutiv, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu îşi desfăşoară activităţile de conştientizare a populaţiei cu privire la sănătatea plămânilor, în condiţiile în care aproximativ o treime dintre bolnavii consultaţi în Spitalul TBC prezintă insuficienţă respiratorie cauzată de BPOC.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împo­triva Bronhopneumopatiei Cronice Ob-
s­tructive, conducererea Spitalului TBC a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentat date statistice şi a discutat despre impactul BPOC la nivel naţional şi local.

"Aproximativ o treime din pacienţii care se prezintă în ambulatorul de specialitate suferă de BPOC. Prin aceste evenimente dorim să atragem atenţia asupra consecinţelor devastatoare pe care le au ţigările asupra sănătăţii. Fumatul este cauza principală a acestei afecţiuni. Prin urmare, prevenţia reprezintă o componentă importantă în tratamentul bolnavilor. Din luna august am infiinţat şi un Compartiment de Recuperare Respiratorie, care are rolul de a ameliora simptomele acestor pacienţi şi de a contribui la creşterea calităţii vieţii. Sperăm că spirometriile gratuite pe care le oferim sibienilor o să fie de ajutor cât mai multor sibieni, iar semnalul de alarmă pe care îl lansăm să aibă un ecou mai puternic", a spus Cristian Roman, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

BPOC este o boală respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile (bronşita cronică) cât şi plamânii (emfizem) şi se manifestă prin îngustarea progresivă şi ireversibilă a bronhiilor, ceea ce se însoţeşte de o scădere progresivă a capacităţii respiratorii.

Potrivit Simonei Berariu, reprezentantul DSP Sibiu în ultimii ani, mortalitatea de la BPOC s-a dublat la nivel global: "Conform Societăţii Române de Pneumologie, avem un milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC. România se află pe locul trei în Europa după mortalitatea de la BPOC. Un studiu din 2012 arăta că riscul bolii creşte cu numărul de ţigări fumate pe zi. 15% de fumători se îmbol­năvesc cu BPOC cu simptome şi restul sunt asimptomatici". De asemenea, specialistul a menţionat că numărul de femei fumătoare se află în creştere şi riscul de a se îmbolnăvi de BPOC este egal între bărbaţi şi femei.

La rândul său, dr.Ioan Drăghila, director medical al TBC, a remarcat că aproape 400 de pacienţi internaţi la Spitalul TBC sunt bolnavi de BPOC. Potrivit acestuia, renun­ţarea la fumat este esenţială pentru prevenţia BPOC, iar tratamentul necesită ajutorul atât terapeutic cât şi psihologic. De asemenea, medicul Drăghilă a subliniat efectul nociv al ţigarilor electronice care nu reprezintă o "alternativă sănătoasă" pentru cei care vor să se lase de fumat, ci dimpotrivă, contribuie la dezvoltarea BPOC.  

Ce se întâmplă dacă vă lăsaţi de fumat

Potrivit specialiştilor de la spitalul TBC, renunţarea completă la fumat şi nu redu­cerea numărului de ţigări este singura cale de a încetini degradarea constantă a funcţiei pulmonare. În primele 20 de mi­nute de la renunţarea la ţigări frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială scad. După 12 ore de la renunţare, monoxidul de carbon din sânge scade, normalizân-

du-se. După 2-12 săptămâni circulaţia sanguină şi respiraţia se îmbunătăţesc. După perioada de 1-9 luni, tusea şi senzaţia lipsei de aer se diminuează. Peste un an de la renunţare riscul de boli coronariene scade la jumătate faţă de cel al unui fumător. După 5-15 ani riscul de accident vascular cerebral ajunge la fel cu cel al unui nefumător. Peste zece ani  riscul de cancer pulmonar scade la jumă­tate faţă de cel al unui fumător. După 15 ani riscul de boli coronariene este similar cu cel al unui nefumător. La fumătorii adulţi probabilitatea de apariţie pentru cancerul pulmonar este de 11 ori mai mare.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia