Tribuna
Reprezentanți din patru țări europene participă la activități ale Proiectului „Our Reconnected Senoirs”, în județul Sibiu
Dan FRÂNCU
1087 vizualizari
Reprezentanți din patru țări europene participă la activități ale Proiectului „Our Reconnected Senoirs”, în județul Sibiu

Miercuri, la orele amiezii, au sosit în Avrig oaspeții din Franța, Polonia și Republica Cehă, reprezentați ai partenerilor implicați în Proiectul European „Our Reconnected Seniors (ORS), derulat din anul 2021 prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Primăria orașului Avrig este partener în cadrul acestui proiect, coordonat de Primăria Ploeuc - L' Hermitage (Departamentul Cotes d`Armor, Bretania, Franța). Ceilalți parteneri sunt: Primăria Pledran (Departamentul Cotes d`Armor, Bretania, Franța), Primăria Bartoszyce (Județul Bartoszyce, Voievodatul Varmia – Masuria, Polonia) și Grupul de Acțiune Locală "Sfântul Ioan de Nepomuk" Spalene Porici (Districtul Plzen - Sud, Regiunea Plzen, Republica Cehă).

Cei 18 membri ai delegației europene (Marie-Claire Therin, Maryse Pinel, Aurélie Provost, Daniel Herve, Jean-Marc Grabowski, Elyse Lebreuilly – Franța, Natalia Runowicz, Jacek Litwin, Katarzyna Pawlowicz, Aneta Kowalewska, Krystyna Majcher, Leokadia Waga – Polonia, Adéla Mašková, Michal Arnošt, Jaromír Kastner, Edita Hofmanová, Eva Staňková, Renáta Vodičková) au fost primiți la Primăria orașului Avrig de primarul Adrian Dumitru David, care, cu ajutorul unor tineri îmbrăcați în frumoase costume populare locale, i-a întâmpinat în mod tradițional, cu pâine și sare și un păhărel de rachiu.

Apoi, în sala de ședințe, primarul Avrigului a adresat un cuvânt de salut, fiind urmat de reprezentanta Centrului de Informare pentru Cetățeni și Relații Publice, Mirela Lavinia Frâncu, care a continuat informarea oaspeților cu o prezentare generală a unității administrativ - teritoriale Avrig.

Partea a doua a întâlnirii de la Primăria Avrig a fost rezervată prezentărilor făcute de directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Avrig (DAS Avrig), Alina Lăzăroae și alți reprezentanți ai structurii, materiale prin care s-a evidențiat activitatea generală a direcției, dar și măsurile de sprijin adoptate pentru persoanele de vârsta a treia, în perioada pandemiei Covid – 19 și după aceasta. Oaspeții s-au arătat încântați și mulțumiți de primirea de care au avut parte și informațiile primite, iar la finalul prezentărilor au adresat responsabililor întrebări, astfel încât să identifice asemănările și diferențele dintre serviciile de ocrotire socială locală de la noi și cele din țările lor de proveniență.

Tot miercuri, după întâlnirea de la Primăria Avrig, delegația de europeni a vizitat Muzeul Avrig și Fabrica de Bere AuGusta.

Mobilitatea în România cuprinsă în cadrul Proiectului ORS se desfășoară până luni, 25 septembrie, oaspeții francezi, polonezi și cehi, alături de membri echipei gazdă, urmând să participe la întâlniri cu reprezentanții conducerii județului, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și să viziteze mai multe centre de ocrotire socială pentru seniori, atât așezăminte aflate în subordinea autorității publice locale, cât și o structură privată. Programul mobilității mai cuprinde și vizitarea unor obiective muzeale, economice și culturale din județ, întâlniri cu membrii comunității locale etc.

„Nos Seniors Connectės” are ca principal obiectiv identificarea celor mai bune modalități de sprijin pentru persoanele vârstnice (cazate în instituții de ocrotire socială sau nu), astfel încât acestea să nu ajungă în stare de izolare completă față de restul societății, mai ales în cazul apariției unei situații excepționale (pandemie, dezastru etc). De asemenea, proiectul își propune și găsirea soluțiilor pentru reintegrarea persoanelor vârstnice într-un ritm normal al vieții sociale, pentru îmbunătățirea bunăstării sănătății mentale și fizice a acestora, ținând cont de măsurile sanitare aplicate și de posibilitatea apariției unei alte situații excepționale. Criza de sănătate prin care am trecut a avut efecte devastatoare asupra acestei categorii a populației, iar măsurile de distanțare și-au pus amprenta asupra celor mai fragili care au supraviețuit.

În această etapă a proiectului se derulează mobilități în țările fiecărui partener, persoanele implicate având astfel ocazia de a cunoaște sistemul de protecție socială și medicală pentru persoanele vârstnice, de a afla principalele provocări întâmpinate de fiecare partener și structurile de ocrotire socială în perioada pandemiei Covid – 19, măsurile adoptate pentru trecerea mai ușoară peste această perioadă, modalitatea de reluare a activităților normale, precum și principalele ”instrumente” utilizate în acest context etc.

La finalul acestui proiect, partenerii au obligația de a edita, în format tipărit și sub forma unui material video, un jurnal care să cuprindă mărturii ale persoanelor de vârsta a treia referitoare la experiențele trăite în perioada Covid – 19. Materialul va cuprinde mărturii despre nevoile și lipsurile resimțite de persoanele vârstnice, felul în care s-a derulat relația cu familia în perioada pandemiei, modalitatea de organizare a vieții de zi cu zi, nevoia de sprijin și modalitatea de obținere a acestuia, provocările cel mai greu de suportat, mijloacele de comunicare, autoritățile pe care s-au sprijinit pentru parcurgerea acestei perioade, percepția referitoare la măsurile restrictive aplicate de autorități, sursele de informare, modalitatea de revenire la viața fără restricții, bilanțul personal după Covid – 19, aspectele pozitive deprinse după perioada pandemiei etc. De asemenea, prin participarea la proiect este asumată și contribuirea la crearea unei broșuri – ghid de bune practici, ce va cuprinde sfaturi și idei care pot fi utile autorităților locale, regionale și naționale, pentru evitarea izolării persoanelor vulnerabile (în special a vârstnicilor), în cazul apariției unei situații excepționale (pandemie, dezastru natural, stare de alertă/urgență etc), în urma căreia se pot aplica măsuri de interzicere sau restricționare a circulației libere.

În perioada 19 – 25 septembrie, în județul Sibiu se desfășoară cea de-a treia mobilitate transnațională din cadrul proiectului. La mobilitate participă lucrători în cadrul diverselor structuri de asistență și ocrotire socială pentru seniori, persoane din conducerea organismelor de coordonare a acestor structuri, membri și colaboratori ai echipei ce a elaborat proiectul, aleși locali, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale ce desfășoară și activități sociale, alți invitați.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA