Tribuna
Protest împotriva dezafectării statuii lui Mihai Viteazul din Oradea
Protest împotriva dezafectării statuii lui Mihai Viteazul din Oradea

Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România protestează împotriva lipsei de responsabilitate civică, patriotică şi culturală a primarului Ioan Bolojan şi a Consiliului Local al municipiului Oradea demonstrate prin dezafectarea statuii-simbol a marelui Voievod Mihai Viteazul din Oradea pentru a pune în locul ei un simbol “mai superior” (pleonasm care li se potriveşte celor care au “reuşit” să gândească această schimbare). Protestăm pentru faptul că făptuitorii acestei profanări a unui simbol de căpătâi al istoriei noastre - pentru că la urma urmelor faptul este o profanare - nu s-au gândit că prin acest gest nu realizează o "dreptate istorică”, o reparaţie morală - de a repune în locul de odinioară statuia regelui Ferdinand - deoarece nu se poate face dreptate printr-o altă nedreptate şi printr-o impietate faţă de un alt simbol al măreţiei istoriei româneşti. Şi aşa, statuia regelui Ferdinand este alta, nu cea interbelică, deci restaurarea situaţiei de atunci, din 1924, este din păcate un artificiu care va purta pecetea hotărârii arbitrare a administraţiei prezente, nu se poate întoarce istoria pentru a pleca de la momentul iniţial. O ţară întreagă a văzut cu strângere de inimă - este epoca imaginii - cum este retras simbolul Mihai Viteazul, pus pe trailer, pentru a face loc unui alt simbol "mai superior”, conform concepţiei celor sus-amintiţi, care nu s-au gândit l-a ofensa adusă românilor prin această faptă. Însuşi regele Ferdinand nu ar fi aprobat acest fapt, deoarece l-a slăvit pe Mihai Viteazul şi imediat după Marea Unire a vizitat Câmpia Turzii, mergând să se închine la locul unde marele voievod unificator şi-a găsit sfârşitul.
Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România protestează şi împotriva lipsei de responsabilitate civică, patriotică şi culturală a celor de la Ministerul Culturii care au dat avizele necesare Primăriei Oradea pentru această faptă care nu ţine de demnitatea Culturii, de profesionalismul instituţiei guvernamentale româneşti. De cei de la Inspectoratul de Cultură al judeţului Bihor ce să mai vorbim.
Dat fiind faptul că se creează un precedent periculos, când se iau hotărâri arbitrare de către o majoritate politică ajunsă la conducerea administraţiei unui municipiu sau a unei localităţi, prin acest precedent o altă majoritate politică sau etnică ajunsă la putere poate opera tot în sens arbitrar cu alte sau cu aceleaşi simboluri pe care le-au schimbat ceilalţi şi întrucât la Ministerul Culturii pot fi - după cum se vede - persoane care nu au habar de problemă sau de consecinţele actului aprobării lor, România se va afla în permanenţă sub semnul nesiguranţei şi provizoratului până şi în domeniul care semnifică şi onorează o naţiune, cel al Culturii.
Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România face apel la întreaga societate românească să nu admită astfel de derapaje ale vieţii administrative şi politice a ţării, pentru instaurarea unui climat de stabilitate şi normalitate instituţională şi democratică.
Preşedinte, Tiberiu Groza
Prim vicepreşedinte, Ioan Tuhutiu
Secretar general, Vasile Lechintan

 


comentarii
2 comentarii

Băi dilentanților numele adevărat al primarului municipiului Oradea este Ilie Bolojan:https://ro.wikipedia.org/wiki/Ilie_Bolojan....Dacă vă cere să-i dați un miel?
Volkischer Beobachter
20.05.2019 22:56
Ma intreb cita spaga a luat primarelul ca sa dea jos un simbol national?? sau are cumva datorii la ceva sus pusi din partidul maghiarilor? Bun dar ce face guvernul ?? sforaie?? sau ministrul culturii?? Oradenii casca gura?? Asta e romanul, i-si taie creanga de sub picioare -- girboviti in fata strainilor si satrapi cu propiul popor Rusine -- Si daca mai e justitie in Ro- dat la puscarie pentru defaimarea culturii Romanesti
eu
21.05.2019 05:52
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia