Tribuna
PNL
Propunerile Avrigului
Dan FRÂNCU
547 vizualizari

Autorităţile administraţiei publice din oraşul Avrig au depus patru proiecte pentru finanţare prin Agenda cultural-sportivă a Consiliului Judeţean Sibiu pentru anul 2009. Maria Grancea, bibliotecar la Biblioteca orăşenească Avrig şi custode al Muzeului oraşului Avrig, cea care s-a ocupat de întocmirea celor patru proiecte, ne-a informat că a propus spre finanţare Consiliului Judeţean Sibiu doar proiectele pe care le-a considerat cele mai importante, sau care sunt pentru acţiuni de interes mai larg.
Ce mai importantă manifestare planificată de avrigeni pentru anul viitor este “Gheorghe Lazăr – învietorul”, acţiune dedicată aniversării a 230 de ani de la naşterea acestei mari personalităţi a neamului românesc, întemeietor de şcoală, pionier în ingineria topografică etc. Evenimentul va include şi lansarea unui volum biografic. Manifestarea are mai mult decât un caracter zonal, Gheorghe Lazăr fiind una din cele mai mari personalităţi ale culturii noastre. De peste 30 de ani, în oraşul Avrig se organizează Festivalul “Florile Oltului”. Din păcate, în ultimii ani festivalul s-a cam depărtat de forma, caracterul şi structura pe care le-a avut iniţial, motivele acestei schimbări fiind numeroase şi destul de complexe.
Prin cel de-al doilea proiect propus, “Festivalul folcloric <<Florile Oltului>>” –, iniţiatorii îşi plănuiesc să redea Avrigului un festival de tradiţie. Organizatorii l-au gândit pentru anul viitor ca un festival-concurs de folclor, la care să participe atât reprezentanţi ai tuturor judeţelor riverane Oltului, cât şi ansambluri folclorice, solişti vocali sau instrumentişti din localităţilor judeţului Sibiu riverane Oltului.
“Meşteşuguri tradiţionale” este un alt proiect avrigean. Plecând de la faza judeţeană a olimpiadei meşteşugarilor adresată copiilor, se intenţionează organizarea la Avrig a unui târg al celor care practică meşteşugurile ce au personalizat localităţile Ţării Oltului şi nu numai. Manifestarea se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor şi are un caracter zonal.
Cea de-a patra propunere se intitulează “Fiii Avrigului” şi este o manifestare de interes local, aflată la prima ediţie, ce intenţionează să-i aducă acasă, la o mare sărbătoare a localităţii lor, pe cât mai mulţi avrigeni stabiliţi în alte părţi ale ţării sau ale lumii.
La toate acţiunile propuse, Primăria şi Consiliul Local Avrig, prin instituţiile aflate în subordine (Biblioteca Orăşenească, Muzeul oraşului, Casa de Cultură), dar există şi mai mulţi co-organizatori sau parteneri pe a căror contribuţie se mizează foarte mult (Asociaţia “Prietenii Avrigului”, Asociaţia grupul de Acţiune Locală “Ţara Oltului”, instituţiile de învăţământ din oraş etc).
Alături de celelalte proiecte depuse de autorităţile altor localităţi din judeţ, s-a alcătuit un portofoliu de proiecte, ce va fi analizat de către Comisia pentru cultură, învăţământ şi culte a Consiliului Judeţean. În urma evaluării, în funcţie de posibilităţile bugetare, se va decide care vor fi acţiunile incluse în Agendă şi ce sume vor fi alocate fiecărui eveniment cultural-sportiv.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia