Tribuna
Proiectul pentru deşeuri, la 6% în loc să fie gata
Sorana MAIER
2192 vizualizari
Proiectul pentru deşeuri, la 6% în loc să fie gata
Unul dintre cele mai mari şi importante proiecte cu finanţare europeană ale judeţului Sibiu, cel pentru managementul deşeurilor, este extrem de întârziat, iar Consiliul Judeţean a recurs la o situaţie de compromis ca să nu piardă finanţarea. Firma principală, din asocierea care a câştigat licitaţia pentru construcţia a două staţii de sortare şi închiderea depozitelor neconforme, a intrat în insolvenţă. Contractul va continua schimbând liderul asocierii.
Lucrări de 46 milioane lei
În primăvara anului trecut,  Consiliul Judeţean a semnat contractul de lucrări, proiec­tare şi execuţie, pentru in­stalaţii de tratare şi închi­derea depozitelor neconfor­me din judeţ, cu asocierea de firme Confort – Finara Consult Timişoara, câşti­gătoa­rea licitaţiei, iar firma Confort a primit un avans de 10 la sută din această sumă.
Între timp, lucrările nu s-au mişcat aproape deloc, deşi contractul prevedea execuţia unei staţii de sortare în localitatea Şura Mică, construirea a două staţii de compostare la Şura Mică şi Târnava şi închiderea depozitelor neconforme din Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea - Sibiu şi Tălmaciu.
"Antreprenorul a demarat lucrările de construcţie la patru amplasamente din totalul de şapte şi anume: Agnita, Avrig, Remeta şi Şura Mică. (...) Până la data de 30.10.2012, Antreprenorul a realizat doar 6% faţă de 50% cât era prevăzut în contract şi în graficul de execuţie aprobat", se arată într-o informare prezentată consilierilor judeţeni în ultima şedinţă ordinară.

Proiect blocat
La finalul anului trecut, Consiliul Judeţean Sibiu a fost înştiinţat de faptul că societatea Confort a intrat în insolvenţă.
Iniţial, CJ a încercat să denunţe contractul şi să renunţe astfel la asocierea Confort - Finara, însă ar fi urmat un proces care s-ar fi întins pe durata a câţiva ani, iar judeţul ar fi pierdut finanţarea europeană.
Consilierii judeţeni au fost de acord cu soluţia propusă de CJ, aceea de a continua contractul cu aceeaşi asociere de firme, dar cu schimbarea liderului, adică înlocuirea societăţii Confort cu Finara.
"Continuarea executării contractului de lucrări cu Asocierea S.C. Confort S.A. - S.C. Finara Consult S.R.L. are ca avantaje demararea lucrărilor într-un timp relativ scurt, care exclude riscul pierderii finanţării din acest motiv; recuperarea avansului; păstrarea condiţiilor contractuale din oferta tehnică şi oferta financiară stabilite prin procedura de achiziţie publică efectuată; evitarea organizării unei noi proceduri de achiziţie publică; menţinerea Proiectului Tehnic şi a Proiectului Tehnologic elaborate şi garantarea investiţiilor de către Asociere prin emiterea de poliţe de garantare valide", se arată în raportul CJ.

22 milioane euro, valoarea totală
Proiectul "Sis­tem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu", derulat de Consiliul Jude­ţean, are o valoare de 22.682.591 euro fără TVA, din care contribuţia UE - 16.053.714 euro.
 Proiectul prevede achiziţia echi­pamentelor de colectare - containere şi unităţi de compostare în gospodării, construirea unei linii de sortare cu o capacitate de 20.000 t/an şi a două staţii de compostare cu capacităţi de 15.000 t/an şi 7.000 t/an, la Şura Mică şi Târnava, închiderea şi reabilitarea a cinci depozite urbane necon­forme, măsuri de creştere a gradului de conştientizare a publicului în vederea redu­cerii cantităţii de deşeuri, separarea materialelor reci­cla­bile la sursă, precum şi asistenţă tehnică şi super­vizarea lucrărilor.
comentarii
5 comentarii

Sistemul de licitatii e o porcarie!Firme de tot r...... cistiga licitatia, apoi subcontracteaza lucrarile, apoi refac devizele cu asa zisele "lucrari ascunse" si in final intra in insolventa sau falimenteaza sau dispar!!!Atunci se constata si..."turcul plateste!"
s.a.s.
11.03.2013 07:37
Va fi teapa !
Finara are 12 angajati si este o firma de consultanta.
Confort SA are niste datorii uriase si isi va muta, integral, activele pe o alta firma din grup, urmand ca pasivul sa ramana pe Confort SA care, logic, va intra in faliment.
L.I. Venin
11.03.2013 12:31
N-ai inteles nimic,Cornele!S-a dat avans 10%,s-au executat lucrari de 6%,Directia Tehnica a CJ Sibiu n-a observat ca ''lipsesc'' 44% si toata treaba a mers ceas(era sa zic ''nemteste'' da' nu vreau sa dau nastere unor interpretari nedorite).In rest,sa ne bucuram ca ''lucrarile vor demara intr-un timp relativ scurt''(daca as fi circotas as putea crede ca n-au inceput niciodata),se va recupera avansul(propun un ''Pinocchio de Aur''pentru declaratie),iar in ceea ce priveste garantarea investitiei,fiti linistiti,se emit polite valide.Deci:Nu intrati in panica!Dormiti linistiti!Cineva vegheaza!
unu'
11.03.2013 17:09
tzepe,tzepe,tzepe...........
cip
11.03.2013 23:18
De unde este poza din articol. Este din romania sau de afara. Hala reprezinta 6% din investitie?
cititor
15.03.2013 21:15
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA