Tribuna
sibiu innovation days
De la începutul acestei luni
Programe de sănătate noi, în special pentru copii şi tineri
Programe de sănătate noi, în special pentru copii şi tineri
* Acestea vizează promovarea alimentaţiei sănătoase şi prevenirea obezităţii la copil, asigurarea sănătăţii orale a copiilor şi şcoala mamei, screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii *
Hotărârea de Guvern privind derularea programelor naţionale de sănătate în anul 2010 a fost aprobată în şedinţă de Guvern şi reglementează structura programelor naţionale de sănătate, obiectivele acestora, modalitatea de finanţare, precum şi modalitatea de asigurare a medicamentelor şi materialelor sanitare.

Program pentru copiii supraponderali

În 2010 au fost introduse programe naţionale de sănătate noi, în special pentru copii şi tineri. Acestea vizează promovarea alimentaţiei sănătoase şi prevenirea obezităţii la copil, asigurarea sănătăţii orale a copiilor şi şcoala mamei, screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. "În România, obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică deosebit de complexă. Din această cauză a fost gândit un program care are ca obiectiv identificarea şi recuperarea copiilor supraponderali sau cu obezitate. Personal medical instruit specializat pentru depistarea obezităţii la copii va evalua copiii cu vârste cuprinse între 6-7 ani şi 14-15 ani şi îi vor învăţa şi consilia în sensul schimbării comportamentului alimentar", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Igienă orală pentru elevi

Potrivit documentului citat, începând cu 1 iulie 2010 va demara un program de igienă orală pentru elevi. În cadrul acestui program vor fi incluşi copiii din clasa I-a, care vor beneficia din partea personalului medical de specialitate de cursuri pentru educaţie medicală de igienă orală în vederea prevenirii problemelor dentare acordată , dar şi de tratament medical. Medicii dentişti vor trata cariile copiilor, acolo unde este cazul şi vor realiza şi intervenţii specifice, precum sigilarea molarilor de 6 ani în vederea realizării unei bariere eficace împotriva cariilor dentare.

Program pentru depistarea precoce a scoliozei la copii

În condiţiile în care potrivit datelor statistice, în evidenţă Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti sunt înregistrate un număr de 13.000 de cazuri de copii care au deformari de ax ale coloanei vertebrale, în special scolioza, Ministerul Sănătăţii consideră necesară derularea unui program naţional de screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. În cadrul acestui program, printr-un simplu control medical se va putea diagnostica precoce afecţiunile coloanei vertebrale la copil, cu indicarea conduitei terapeutice adecvate. Se va începe şi un program intitulat Şcoala mamei prin care vor fi educate gravidele, lăuzele, dar şi familiile acestora cu privire la igiena sarcinii, îngrijirea nou-născutului şi promovarea alimentaţiei naturale exclusive până la vârsta de 6 luni.

Program de tratament invaziv al infarctului miocardic acut

De asemenea, tot ca o noutate, anul acesta se inţiază un program de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, în condiţiile în care România are în acest moment una dintre cele mai mari mortalităţi intrspitaliceşti prin infarct miocardic acut din Europa, aproximativ 13 la sută. În cadrul acestui program se va asigura finanţare pentru toate consumabilele intervenţiilor în regim de urgenţă efectuate asupra pacienţilor cu infarct. Intervenţia precoce duce la salvarea vieţii pacientului. Din sumele destinate programului de cardiologie a fost alocată, separat, finanţare şi pentru activitatea de chirurgie pediatrică.



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica