Tribuna
Problemele sistemului sanitar românesc, dezbătute la seminarul A.C.U.M., organizat la Hotel Ramada
Adrian POPESCU
452 vizualizari
Problemele sistemului sanitar românesc, dezbătute la seminarul A.C.U.M., organizat la Hotel Ramada
Așa cum anunțam revenim cu informații inedite expuse în referatele de la seminarul strategic „A.C.U.M. – Acțiune pentru o Comunitate Unită și Modernă”, moderat de Ph.D Mădălina Neacșu, expert în Informații și Securitate Națională și co-fondatoare a viziunii NATO URBAN, unde referenții au abordat teme actuale, dând curs și solicitării gazdei evenimentului de la RAMADA, domnului Oprea Carabulea, anume de a prezenta soluții operaționale cu efecte pozitive pentru toți cetățenii, soluții sustenabile pentru dezvoltarea societății și în situația pandemică actuală.

 

 

O mai bună gestionare a bolilor cardiovasculare

Prima temă aleasă aprioric de noi este cea susținută de delegația Asociației de Terapie Transvasculară și Transplant Kardiomed. Șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, prof. dr. Benedek Imre (n.n. care este și reprezentantul Fundației Benedek Teleki) a prezentat, la seminarul strategic A.C.U.M. un set de bune practici medicale care merită a fi preluate la nivel național, cum ar a fi implicarea medicilor de familie în a gestiona primele semne de probleme cardiace . În categoria bunelor practici domnia sa a inclus întocmirea registrelor regionale ale infarctului miocardic acut la nivel național, după modelul primului registru întocmit de el în Mureș, Harghita și Covasna. Medicul Benedek Imre mai preciza că studiile clinice au arătat că bolile cardiovasculare sau factorii de risc pentru bolile cardiovasculare reprezinta un risc crescut în cazul adulților de orice vârstă pentru a face o forma severa de COVID-19. Este vorba despre insuficiența cardiacă; Cardiopatie ischemica (boala coronariană); Cardiomiopatii; Obezitate: IMC > 30 < 40 kg/m2 ; Obezitate morbidă: IMC > 40 kg/m2 ; Diabet zaharat tip 2 și fumat.

Prof. Univ. Dr. Theodora Benedek, membru ”Advisory Panel Consensus Report”, a prezentat conținutul unui raport pe care trebuie să-l cunoaștem cu toții, raport publicat în luna iunie 2021 privind prevenția secundară a afecțiunilor cardiovasculare în mai multe țări europene, printre care și România.

Raportul arată că evenimentele cardiovasculare acute și stroke-ul reprezintă o problemă socială majoră în România. În acest sens este notificat că peste un milion de români suferă de o boală cardiacă ischemică și peste 450.000 au supraviețuit unui stroke. Împreună, cele două afecțiuni sunt responsabile de 38% din decesele din România, boala cardiacă ischemică fiind pe primul loc și stroke-ul pe locul 2. Rata de decese din cauză cardiovasculară este de 3 ori mai mare în România decât media europeană, iar rata de deces cauzată de stroke este de 2 ori mai mare. În raport se numără nivelul redus de finanțare și utilizarea ineficientă a resurselor, ceea ce duce la o rată mare de decese prevenibile. România are una din cele mai mare rate de decese prevenibile din Europa, fiind pe primul loc la femei și pe locul 3 la bărbați.

Boala cardiacă ischemică și stroke-ul costă economia României 1,32 miliarde euro pe an, din care 327 milioane euro cheltuieli directe, restul fiind cheltuieli aferente incapacității de muncă și dezinserției sociale. România cheltuiește anual doar 16 euro per persoană pentru boala cardiacă ischemică și boala cerebro-vasculară, ceea ce reprezintă a doua cea mai joasă rată de finanțare din Europa. În România, bugetul alocat bolilor cardiovasculare este de 14 ori mai mic decât cel alocat afecțiunilor oncologice și de 8 ori mai mic decât cel alocat dializei.

 

Ce trebuie urgent corijat dacă ținem la sănătatea națiunii

 

Raportul atrage atenția asupra necesității elaborării unui plan de acțiuni concret în vederea prevenției secundare în bolile cardiovasculare în România. Iată punctele vulnerabile: în România nu există o politică formală dedicată prevenției secundare a evenimentelor cardiace acute sau stroke-ului. Deși există niște obiective asumate pentru prevenția secundară, nu au fost definite ținte specifice. România nu are în prezent o strategie națională de luptă împotriva bolii cardiovasculare și nu are registre naționale privind bolile cardiovasculare. Restricția accesului la programe de recuperare prin sistemul de asigurări de sănătate reprezintă o barieră importantă pentru prevenția accidentelor cardiovasculare în România. Lipsa rambursării recuperării cardiovasculare a dus la o rată de abandon de 40-60% a măsurilor de prevenție secundară de către pacienții cardiaci. În România există foarte puține centre de reabilitare cardiacă, foarte puțini pacienți cardiaci sunt trimiși la acestea, iar din aceștia, și mai puțini participă la ele. La doar 24% din pacienții cardiaci din România li s-a recomandat o schemă de recuperare cardiovasculară, iar din aceștia doar 14% au urmat procedurile de recuperare. Unitățile de recuperare cardiovasculară sunt foarte puține și nu au facilitățile necesare. Personalul lor este format din specialiști în recuperare generală, care au rețineri să se angajeze în tratamentul pacientului cardiac. Majoritatea pacienților din România sunt tratați în centre de recuperare generală, care de cele mai multe ori nu beneficiază de facilități adecvate și nu au personal specializat în recuperarea cardiacă. În plus CNAS nu rambursează procedurile de reabilitare cardiacă, iar circa 120.000 pacienți cardiaci sunt lăsați de izbeliște în fiecare an din cauza indisponibilității facilităților de recuperare cardiovasculară. În România nu există niciun program național de reabilitare cardiovasculară sau ghiduri de reabilitare. Nu există niciun program de formare în recuperare cardiovasculară, iar doar 3 luni din curricula de pregătire a medicului cardiolog sunt alocate recuperării cardiovasculare. Ghidurile europene nu sunt adoptate la nivel național.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia