Tribuna
PNL
Reţetă de Sădinca:
Priviţi politica la radio!
Dragoş BAKO
1569 vizualizari
Priviţi politica la radio!
Sătui de lideri politici descălecaţi de pe caii putere ascunşi sub capotele limuzinelor şi maşinilor de teren, românii se întorc încet, încet, la grijile zilnice, la speranţele bătute în cuie ruginite, la serialele cu final fericit. Alianţele politice, mutările de pe tabla de şah a politicii, zvonurile televizate şi interminabilele talk - show-uri i-au obosit. Undeva, în inima acestei Românii disputate precum o halcă desprinsă dintr-o gazelă doborâtă de hiene, într-un sat, patru familii aşteaptă un singur lucru de la viitoarea guvernare, indiferent de cât de pestriţă va fi ea, din punct de vedere politic: PENSII
Ca să ajungi la Sădinca, pleci din Sibiu, treci prin Ocna, Loamneş, Haşag, după care, urmezi un drum la stânga. Asfaltul s-a terminat, drumul coboară printre dealuri, iar singurul gând care ţi se învârte în minte este acela că ai luat-o greşit.

Patru fumuri, un schit, o Românie

Dintre dealuri se ivesc câteva acoperişuri. Drumul şerpuit e destul de bun, aşa că nu-ţi rămâne decât să te rogi să nu plouă până pleci de aici, pentru că atunci drumul nu cred că ar fi la fel de prietenos. Ceea ce ştiu despre Sădinca este că aici mai locuiesc doar patru familii, că în trecut existau vreo şaptezeci de fumuri şi că oamenii au plecat unul câte unul, ca din acele locuri din care viitorul nu se zăreşte nici prin binoclu. Au lăsat în urmă nişte locuri goale pe care au existat odată case, sau, cel mult, nişte ruine. Ştiu că n-am nicio şansă să întâlnesc pe cineva pe uliţă, aşa că bat la o poartă în spatele căreia se înalţă o casă ce pare locuită. Am tras lozul câştigător. Am nimerit la una din cele patru familii rămase în Sădinca. Cu paşi mari, leneşi, Şoaită Emil îşi face apariţia în poartă. N-a fost la vot, deoarece a avut nişte musafiri şi ceva probleme. "Nu ştim ce va fi. Mai auzim una, alta, dar Dumnezeu ştie ce-o fi. Poate a hi mai bine, că aia sperăm", ne spune omul cu acea pasivitate a celui care ştie că nu-i va călca nimeni în bătătură pentru a-i întinde o mână de ajutor. Încerc un fel de recensământ, ajutat de "ghidul" local: e simplu, n-avem a număra decât patru familii, schitul, preotul şi vreo două case construite de unii "de la oraş" care vin din când în când. E clar. Nu mi-am găsit "analistul" politic pe care mi-l doream, care să mă mitralieze cu presupuneri şi argumente pe care să-şi tolănească crezul politic. Mai schimbăm două vorbe, tragem la unison nădejde că "poate a hi mai bine de-acu înainte" şi plecăm.

"Mai bine ascultăm la radio, să nu-i mai vedem"

La poarta Mariei Şipoş nu zăbovim prea mult: e de ajuns să batem o dată şi femeia îşi face apariţia în pragul casei. Intrăm în vorbă, îi spunem pentru ce am venit, o întrebăm de-ale votului. Ei, tanti Maria ştie că votul e secret, aşa că nu aflăm ce candidat a fericit cu ştampila. Nu ştie exact cine a câştigat: PSD sau PD-L. E de înţeles, nu ştiu ei cei de la Bucureşti, de unde să ştie cu exactitate tanti Maria din Sădinca? Nu ştie cine va ţine hăţurile viitorului guvern: "Păi nu ştiu cine va fi. PSD-ul sau ăştialalţi, PD-L-ul, oare? Care-o fi, numai să ne dea ceva la pensii, că noi, cei care am ieşit la pensie din agricultură avem cele mai mici pensii, îi bătaie de joc ce se întâmplă cu noi". Femeia se uită la ştiri pe mai toate posturile. I-au adus copiii, de la Sibiu, un Digi. Are şi o reţetă pentru cei scârbiţi de mutrele politicienilor căţăraţi pe munţi de promisiuni de pe care vor da drumul robinetelor prin care se vor prăvăli asupra noastră laptele şi mierea: "Mai bine ascultăm la radio, să nu-i mai vedem când ne săturăm de ei". Am lămurit povestea: tot secretul e la pensii; nu contează cine guvernează, contează cuponul de pensie din geanta factorului poştal. Mai întrebăm de una, de alta, de aprovizionarea cu de-ale gurii, aflăm că vin copiii cu tot ce trebuie şi plecăm. De unde? De la Sădinca. Unde? Într-o Românie confuză, cu români năuciţi de combinaţii politice la fel de curate şi netede precum uliţele din Sădinca. Ne îndreptăm către România gipanelor, sondajelor, redistribuirilor, combinaţiilor, ce mai, către România în al cărei creştet chelios se pot vedea nişte voinici deştepţi, descurcăreţi, care n-au lucrat în agricultură, deci n-au pensii de agricultor.
comentarii
4 comentarii

Frumos scris!
anonimu
04.12.2008 08:57
FELICITARI AUTORULUI PENTRU INITIATIVA SI MODUL DE REDACTARE.ASTEA SUNT SUBIECTELE CU ADEVARAT REALE, NU CEEA CE NE SERVESC TELEVIZIUNILE. BRAVO BAKO, BRAVO TRIBUNA!!
marian
04.12.2008 10:29
documentat...si la obiect !
g.b. - germania
04.12.2008 11:28
foarte bun
maria
04.12.2008 16:09
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia