Primul spital romanesc s-a deschis acum 721 de ani. La Sibiu
Astãzi, vorbim despre Spitalul din Sibiu cã are lipsuri, cã nu are medicii pe care ni i-am dori, cã nu are materialele sau medicamentele pe care le gãsim în spitalele din strãinãtate sau poate cele din Capitalã. Nu trebuie sã uitãm, însã, cã în Sibiu a fost pusã temelia primului spital din þarã. Cã practic, atunci când vorbim despre medicina româneascã, Sibiul a fost cel care a dat tonul în asistenþa medicalã. Au trecut de atunci 721 de ani. S-au schimbat multe. Însuºi spitalul public! Dar au rãmas pagini de istorie ºi clãdiri care ne amintesc de acest lucru: cã în România s-a construit primul spital public.
Toate au istoria lor: de la faptul cã aici îngrijeau mãicuþele ursuline bolnavii, pânã la faptul cã în clãdirea unde azi funcþioneazã Dermatologia, se nãºtea Nicolaus Olahus sau la faptul cã pe locul unde astãzi funcþioneazã birourile administrative, în urmã cu câteva secole era o herghelie.
1292: puterea habsburgilor intră în declin, după ce electorii germani refuză să îl aleagă ca rege pe Albert de Habsburg, preferându-l pe Adolf de Nassau; Lyonul trece în stăpânirea regeului Filip al IV-lea „cel Frumos” al Franţei; este anul în care se naşte Ioan al VI-lea Cantacuzino, viitor împărat al Bizanţului, dar şi anul în care apărea, în Sibiu, primul spital din România. Multe s-au schimbat de atunci, de când spitalul era pe strada Azilului, acolo unde acum este o biserică, ce păstrează, totuşi, urmele a ceea ce a fost în urmă cu 8 secole. Astăzi, când ne gândim la spital, vedem cu ochii minţii pavilioanele de pe Coposu. Şi acestea au istoria lor: de la faptul că aici îngrijeau măicuţele ursuline bolnavii, până la faptul că în clădirea unde azi funcţionează Dermatologia, se năştea Nicolaus Olahus sau la faptul că pe locul unde astăzi funcţionează birourile administrative, în urmă cu câteva secole era o herghelie.
Pe strada Azilului, la nr. 4 găsim şi astăzi primului spital din România. Acum este o biserică hală, care a fost construită integral din c[r[midă. Aici a funcţionat primul spital din Sibiu, atestat documentar în anul 1292. Nava bisericii azilului apare ca o sală de spital medieval. Au existat, aici, camere care comunicau cu nava la nivelul parterului şi cu spaţiile de la etaj.
Călătorie în trecut
Sibiul este locul unde s-a deschis primul spital de pe actualul teritoriu al României. Atestat documentar la 24 iunie 1292, un act cu caracter contractual, menţionează faptul că s-a efectuat un transfer, în administrarea unei „case” (domus) cu toate „pertinenţele” ei, de la comunitatea locală laică sibiană la cea spirituală a călugărilor din Ordinul Sfântului Spirit („fratribus cruciferis de ordine Sancti Spiritus”) pentru a o deţine cu aceleaşi drepturi. Aici, în acest „domus” aflat pe locul complexului de clădiri format din Azil şi Biserica Azilului de astăzi, trebuia să fie asigurată găzduirea şi îngrijirea celor săraci, a neputincioşilor, a şchiopilor/ologilor şi a străinilor („et ipsi pauperibus, debilibus, advenis at claudis....”) (subveniant). Fraţii din Ordinul Sfântului Spirit se obligau să asigure serviciul divin şi să susţină, în special spiritual, pe bolnavii internaţi sau pelerinii găzduiţi aici. Spitalul se subordona, în acelaşi timp, autorităţilor religioase (Biserica Romano-Catolică) şi celor civice (nunicipalitatea sibiană). Primul conducător (spiritual) al spitalului-azil de pe strada Azilului fost magistrul Valtherus, într-un document de la 1308. La 1448, sunt menţionaţi „onorabilii domni” Anthonius de Cibin, rector al spitalului şi Petrus Möllenbecher de Cisnădie, capelan, împreună cu Ste- phanus din Şeica Mare, rector al şcolii şi preot la Movile. La 1460 sunt menţionaţi Paulus de Nou Săsesc, capelan, iar la 1457 capelanul Petrus Möllenbacher, preot din Cisnădie.
De re\inut este că acest prim spital sibian nu era exclusiv un loc în care „pacienţii” beneficiau de tratament medical şi atât, ca în perioada modernă, ci „seelhaus”, un întreg complex caritabil-religios, în care, prin vindecarea sufletului (participarea la serviciile divine, rugăciune, post, confesiune a păcatelor) se ajungea `i la vindecarea fizic[. În plus, acest „azil” funcţiona şi ca loc de găzduire pentru cei nevoiaşi, sau călătorii aflaţi în trecere prin oraş.
Spitalul-azil se finanţa din resurse proprii sau din donaţiile membrilor comunităţii sibiene, în special din Fondul Milei. Alte venituri de care beneficia spitalul erau din Cutia Milei aflată în biserică, din activităţi de cărăuşie (transporturi plătite efectuate de „căruţa spitalului”, părţi din taxa pentru cântarul public, donaţii testamentare, taxe de internare, vânzări ale bunurilor celor decedaţi, închirieri de case (aflate în proprietatea spitalului), exploatarea în dijmă a pământului şi păşunilor (hotarul Şelimbărului şi Cârţa), procente din decima (taxa de 10%) datorată de unele sate (Amnaş, Androchel, Veştem, Poplaca, Mohu, Răvăşel, Cârţa, Cărpiniş, Gârbova) sau venituri din morărit.
După Reformă, ordinele călugăreşti sunt alungate din oraş, spitalul-azil intrând în administrarea exclusivă a comunităţii locale, evident, cu asigurarea asistenţei spirituale. În perioada modernă, spitalul de pe actuala stradă a Azilului a fost sprijinit de o fundaţie de caritate. Construcţiile se extind pe măsura trecerii timpului, spitalul se dezvoltă, destinaţia sa „medicală”fiind continuată până în secolul al XIX-lea.
În paralel cu Azilul, au mai existat „lazaretele”, centre unde erau izolaţi bolnavii de ciumă sau de lepră. O leprozerie exista la 1475, într-o construcţie aparţinătoare Mănăstirii Dominicane dinspre Poarta Elisabeta, în afara zidurilor cetăţii. Alte două numite „Case de Spirit” sunt menţionate ca azil destinat exclusiv femeilor sărace şi bolnave.
Primii medici (laici) specialişti, absolvenţi de universitate, au fost, iniţial, străini, care acordau asistenţă medicală elitei locale, clerici sau patricieni. Documentele îi pomenesc pe medicul Jacob (sec. al XV-lea), şi la 1510, pe Johann Saltzman, cel care opreşte la Sibiu epidemia de ciumă. Dintre medicii sibieni sunt amintiţi Samuel Kolesseri (1663-1732), Andreas Teutsch (1669-1730), Andreas Soterius (1694-1775), numit la 1748 medic al oraşului, Michail Seivert (1721-1776), Michael Neustadter (1736-1806), Andreas Wolf (1741-1812), şi Michael Blassius.
La Sibiu a apărut, la 1793, prima carte de medicină românească scrisă de oculistul Ioan Piuariu-Molnar: „Sfătuire către studenţii în chirurgie”. Piuariu-Molnar se şi stabileşte la Sibiu, fiind numit „medic oculist al Marelui Principat al Transilvaniei” şi „protomedicus” al Ardealului.
Istoria dăinuie şi astăzi
La 25 iulie 1852, în prezen\a împaratului Austriei Franz Joseph I, s-a pus piatra de temelie a Spitalului Public (având, până la unirea Transilvaniei cu România, numele împăratului-ctitor), fiind inaugurat ^n 1857.
Conform unui raport statistic din 1876, reiese că în acel an spitalul din Sibiu a tratat 1123 de pacienţi, faţă de 1723 în 1873, 1476 în 1874 şi 1169 in 1875, totalizând 33.602 zile de spitalizare. La sfârşitul sec. XIX şi după 1904 spitalul se va extinde.
Din clădirile „istorice” ale spitalului, menţionăm aici cele care găzduiesc secţiile Medicală, construită în 1859, Oftalmologie,(1904), Dermato-Venerologie (1904), Boli Infecţioase (1913), ORL (1904), Recuperare Medicală şi Fizioterapie I (1913). Parcul spitalului datează de la înfiinţarea sa, aici existând o frumoasă fântână arteziană, numită „Fântâna Olandezului”.
Alte instituţii medicale aflate, de-a lungul timpului, pe teritoriul Sibiului, sunt „Spitalul Militar Chezaro-Crăiesc”, viitorul Spital Militar de Urgenţă, inaugurat în 1959, „Ospiciul de alienaţi”, devenit mai târziu „Institulul de alienaţi”, viitorul Spital de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, inaugurat în 1863, primul aşezământ de acest fel în sud-estul Europei, şi clinica de obstetrica şi ginecologie, atestată între 1889-1892, precursoarea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, din Bastionul Haller (maternitatea veche).
Clinicile şi sanatoriile private apar în perioada interbelică. Avem astfel Sanatoriul Wachsmann devenit, după naţionalizare, Spitalul CFR, Sanatoriul dr. Nicolae Ittu pe actuala stradă Copernic, Sanatoriul de boli nervoase Dr. Gerhard Wermescher pe Transilvaniei, actualul complex „Speranţa”) Clinica „Martin Luther”, devenită Policlinica de Copii, Clinica „pentru naşteri şi boli de femei” a dr. Antal de pe Constituţiei şi Sanatoriul „Lângă Viţă” de pe Poplăcii.
Spitalul de astăzi
Iată că Sibiul a fost dintotdeauna oraş de referinţă în istoria românească a medicinei. Nu doar primul spital, dar şi prima farmacie din România au fost deschise în urmă cu multe secole pe teritoriul Sibiului.
Pentru toate acestea, în 1990 avea să se pună în discuţie apariţia unei Facultăţi de Medicină în Sibiu. Deşi a trecut prin vremuri grele, Facultatea de Medicină “Victor Papilian” din Sibiu a rezistrat şi s-a dezvoltat tot timpul. Iar în 2011 a inaugurat încă o specializare: Farmacia, care se adăuga specializărilor deja existente: Medicină Generală, Medicină Dentară, Asistenţă Medicală şi Tehnică Dentară. Facultatea de Medicină “Victor Papilian”, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.
Cea mai veche clădire care dăinuie este Medicala. Aici se tratează şi astăzi, după 150 de ani, bolnavii de diabet, de cancer, cei cu boli gastrice, cu boli hematologice, cu boli interne, clădirea unde se face dializă.
Abia de curând, în 2007 – 2008, această clădire a fost renovată total.
În 1904 în curtea spitalului au apărut şi alte clădiri: cea unde astăzi funcţionează Dermatologia a fost cândva Maternitate şi aici s-a născut Nicolaus Olahus. Tot în acelaşi an se construieşte clădirea unde astăzi funcţionează Clinica de Oftalmologie, renovată complet în 2010, aceasta fiind una dintre cele mai solicitate secţii ale spitalului, bolnavi din toată ţara solicitând expertiza medicilor oftalmologi sibieni în problemele de vedere.
1904 este şi anul în care se construia clădirea în care astăzi funcţionează Clinica ORL şi Secţia BMF.
Un alt an de referinţă în care apar noi pavilioane medicale este anul 1913. Atunci au apărut clădirea unde funcţionează Fizioterapia şi Recuperarea Medicală, dar şi primul corp al Secţiei de Boli Infecţioase, cel de-al doilea datând din 1984.
Pentru realizarea acestui material au fost folosite date din cartea „Spitalul medieval din Sibiu” de Petre Beşliu Munteanu, şi paginile web ale Primăriei Sibiu şi Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Fotografiile de epocă sunt reproduse din „Spitalul medieval din Sibiu” de Petre Beşliu Munteanu, „Sibiul văzut de fotografi” şi „Colecţia de cărţi poştale şi litografii Horia Tipuriţă”, ambele de Aurelia Cozma.

