Tribuna
Primarul din Marburg: "Sibiul este un oraş care trăieşte"
Sorana MAIER
3405 vizualizari
Primarul din Marburg:
O delega&#355;ie din ora&#351;ul Marburg din Germania, condus&#259; de primarul Egon Vaupel, s–a aflat zilele trecute la Sibiu, unde s–a întâlnit cu primarul Klaus Iohannis &#351;i a participat la mai multe evenimente organizate cu acest prilej.<br><br> Vaupel spune c&#259; de câte ori vine la Sibiu are impresia c&#259; vine în cel mai frumos ora&#351;.
Egon Vaupel, primarul ora­şului Marburg, cu care Sibiul este înfrăţit, şi o parte din membrii consiliului local al oraşului german s-au aflat zilele acestea la Sibiu şi s-au întâlnit cu primarul Klaus Iohannis. "Faptul că parteneriatul în­tre Sibiu şi Marburg este unul foarte bun nu se dato­rează nici faptului că este cel mai vechi parteneriat, nici faptului că este cel mai nou, ci exis­tenţei unor oameni in­teresaţi să promoveze acest parte­ne­riat şi în Sibiu şi în Marburg", a spus primarul Sibiului. Klaus Iohannis şi-a mani­fes­tat convingerea că acest parteneriat este foarte bun, motiv pentru care îşi doreşte să continue. Primarul Marburgului a spus că se află la a treia vizită la Sibiu şi de fiecare dată con­stată că este un oraş fru­mos care a făcut multe pro­grese. "Sibiul este un oraş care trăieşte", a spus Vaupel. Delegaţia germană a fost invitată în cursul zile de sâm­bătă la un cocktail organizat de Primăria Sibiu şi la care au participat membri ai Con­siliului Local Sibiu, preşe­din­tele Consiliului Judeţean Si­biu, Martin Bottesch, con­si­lierul judeţean Paul-Jurgen Porr, viceprimarii Astrid Fodor şi Virgil Popa, rectorul Uni­ver­sităţii Lucian Blaga, Ioan Bon­drea, şi consulul Ger­ma­niei la Sibiu, Thomas Gerlach. Sâmbătă după-amiaza, pentru oaspeţii germani, la Sa­la Thalia s-a jucat specta­colul “Bătrână milionară caut nepoate moştenitoare” susţi­nut de secţia germană a Tea­trului Naţional “Radu Stanca”. 

Înfrăţiţi din 2005 

În anul 2005, primarul Si­biului, Klaus Iohannis, îm­preună cu primarul Vaupel (foto 3) au semnat acordul de înfrăţire la Sibiu. Relaţiile de prietenie între cele două oraşe s-au dez­voltat însă cu mult înaintea oficializării lor, principalul domeniu de colaborare fiind cel academic, prin relaţia dintre Universitatea „Philips” din Marburg şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În acest sens, în 1997 cele două universităţi au semnat o convenţie de parteneriat care viza schimburi de experienţă academică. Ca urmare a acestuia, începând din 1998, studenţi sibieni beneficiază de granturi de studiu de câte un semestru sau un an uni­versitar în cadrul programului Socrate - proiectul Erasmus, la Marburg, existând şi stu­denţi germani care vin să stu­dieze la Sibiu. Cadre univer­sitare din Marburg din dome­niului psihologiei, filologiei, dreptului şi medicinei vin să predea la Universitatea „Lu­cian Blaga” din Sibiu. De asemenea, o strânsă relaţie s-a format între Facul­tatea de Teologie Evanghe­lică din cadrul Universităţii din Marburg, şi De­partamentul de Teologie Pro­testantă din cadrul univer­sităţii sibiene. La Marburg funcţionează un centru de predare al cul­turii, civilizaţiei şi limbii ro­mâne, unde conferenţiază lec­tori sibieni, acest centru deservind întreg landul Hes­sen. Biblioteca Universităţii „Lu­cian Blaga” colaborează de a­se­menea cu Biblioteca Uni­versităţii „Phillips” prin donaţii şi contribuţia la rea­lizarea catalogului informati­zat al bibliotecii din Sibiu. Colaborarea dintre cele două oraşe s-a dezvoltat şi dincolo de mediul academic. Filarmonica sibiană şi corul Marburger Kantorei au efec­tuat periodic schimburi de experienţă. Teatrul din oraşul german, „Hessischen Lan­dest­heater Marburg a parti­cipat în 2008 la Festivalul In­ternaţional de Teatru de la Sibiu. Marburgul s-a implicat activ şi în domeniul asistenţei so­ciale în Sibiu donând o sal­vare, instrumentar pentru Cantina Municipiului Sibiu, iar Asociaţia SOROP­TIMIS­TEN a Femeilor din Marburg a acordat spirijin material şi financiar fundaţiilor „Edel­weiss” şi „Un copil - o spe­ranţă” (UCOS). De aseme­nea această asociaţie ger­mană foarte activă a mai spri­jinit proiectul „Acasă” al fun­daţiei sibiene „Logomedica”, având ca scop integrarea socială a tinerilor proveniţi din centrele de plasament. Ajutor material au mai acordat şi Azilului de Noapte din Sibiu. În luna mai vor avea loc Zilele Culturale Române în Marburg, unde Sibiul va fi reprezentat printr-o expoziţie foto intitulată „Instantanee urbane din Sibiu-Hermann­stadt” şi o lectură de versuri a lui Christel Ungar.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA