Tribuna
Din acest an, bugetarii pot pleca în
Prima vacanţă pe banii statului
Rareș BIŢU
1516 vizualizari
Prima vacanţă pe banii statului
2009 este un an cu şanse mari să-l ţinem minte fiindcă poate fi primul în care bugetarii vor putea pleca în concediu pe banii statului. Cel puţin aşa sună anunţurile autorităţilor în care cine vrea, e liber să creadă.
Ministerul Turismului a hotărât ca toţi bugetarii să primească obligatoriu tichete de vacanţă în acest an. Potrivit ordonanţei de urgenţă publicată în Monitorul Oficial, de aceste tichete de vacanţă pot beneficia nu doar bugetarii, ci şi angajaţii care lucrează la firme particulare. Ordonanţa de guvern stabileşte că tichetele de vacanţă vor fi acordate doar în instituţiile sau firmele care înregistrează profit şi numai în limita bugetului. Suma acordată pentru tichetele de vacanţă nu poate depăşi şase salarii minime brute, în decurs de un an. Banii cheltuiţi de angajator pentru acordarea acestor facilităţi vor fi deductibile de la impozitul pe profit sau pe venit, în timp ce în cazul salariatului, aceste sume nu vor avea nicio legătură cu nivelul impozitelor sociale şi nici cu calculul impozitului pe venit.

Valabile doar în staţiuni din ţară
Fiindcă prin acordarea acestor tichete, autorităţile statului urmăresc revigorarea turismului autohton, utilizarea acestor tichete de vacanţă este permisă doar în staţiunile din România autorizate de Ministerul Turismului. Tichetele nu sunt transmisibile şi, în consecinţă, pot fi folosite doar de persoanele pe numele cărora au fost emise.
"Tichetele de vacanţă vor fi acordate de angajatori în limita propriului buget, iar pentru a primi un astfel de tichet, angajaţii trebuie să aibă carte de muncă şi vechime de cel puţin şase luni, iar firmele din domeniul turismului care pot accepta la plată aceste tichete se vor numi unităţi afiliate şi trebuie să obţină avizul Ministerului Turismului, în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 58 din 1998 ", spune ministrul turismului, Elena Udrea. Ce mai optimistă declaraţie a şefei de la turism zice că tichetele vor putea fi folosite în vacanţa de Paşti.
Tichetele de vacanţă pot fi acordate de societăţile comerciale, regiile autonome, unităţile cooperatiste, alte persoane juridice sau fizice care au angajaţi cu contract individual de muncă, dar şi de ordonatorii de credite pentru personalul contractual şi funcţionarii publici din sectorul bugetar.
În cazul angajatorilor privaţi, acordarea tichetelor rămâne la latitudinea acestora, în cazul în care firmele respective nu înregistrează pierderi. Potrivit planului de măsuri anticriză, discutat cu sindicatele şi patronatele în ianuarie, efortul bugetar pentru acordarea acestor tichete depăşeşte 2 miliarde de lei, adică 0,65% din PIB.comentarii
4 comentarii

Sunt foarte sigura ca nu vor fi biletele de vacanta pentru oricine , vor avea grija cei care se ocupa de ele sa le ,,imparta' doar unora, adica vor beneficia bogatii de ele si nu cei saraci....,,cine imparte..parte isi face'....tot ,,BOSII' ajung la ele...
Monica
27.02.2009 02:05
Deci, nu toti bugetarii vor beneficia de aceste tichete. Bugetarii aia amarati, cu salarii mizerabile, nici macar nu le vor vedea, ba s-ar putea sa li se mai si taie din salar.
www
27.02.2009 08:42
...adica tanti Udrea, in marinimia ei... No ni, ma!
omu'
27.02.2009 13:43
sarmanii de ei aveau mare nevoie de aceste bilete, fara de care greu ar putea supravietui.Tot cei cu veniturile cele mari sunt cei mai privilegiati chiar si in momentele de criza cand ei ar trebui sa fie un exemplu de modestie
pensionar
27.02.2009 19:38
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA