Tribuna
Premierul Victor Ponta, la aniversarea celor 100 de ani ai Transgaz Mediaș
Vasile ANTIPA
2534 vizualizari
Premierul Victor Ponta, la aniversarea celor 100 de ani ai Transgaz Mediaș

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaș a organizat joi, 23 octombrie 2014, începând cu ora 11, la sediul central al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaș din Piața C.I. Motaş numărul 1 aniversarea a 100 de ani de la construirea primei conducte de transport a gazelor naturale. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, vicepremierul liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Apărării Ioan Dușa, precum și reprezentanți ai autorităților județene, locale și conducerile Transgaz și Romgaz Mediaș. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Eugen Nicolescu, a declarat că viitorul arată foarte bine pentru sectorul de gaze din România, aluzie la faptul că a fost dublată suma care poate fi accesată de această societate din fondurile structurale. "Suntem a treia țară din punct de vedere al independenței energetice din Uniunea Europeană (UE), însă trebuie să ne orientăm mai mult către viitor. Și viitorul pentru Transgaz, pentru sectorul de gaze din România arată foarte bine. Am găsit sprijinul necesar și am reușit să dublăm suma care poate fi accesată de către Transgaz din fondurile structurale în următorul exercițiu bugetar, deși cum este cunoscut, din nefericire, suma totală alocată României nu este una impresionată, doar 20 de miliarde, care trebuie împărțită între foarte multe priorități", a precizat ministrul Răzvan Eugen Nicolescu.
În discursul său, premierul Victor Ponta a insistat ca Transgaz și Romgaz să contribuie la strategia națională și asigurarea independenței energetice. "Transgazul și Romgazul în primul rând funcționează în acest moment. Au avut listări de succes la Bursă, cu capital și privat alături de cel de stat. Acționează ca două companii moderne, care investesc, au profit, au angajați. Am nevoie ca și Transgaz și Romgaz să pună umărul la ceea ce este strategia națională și asigurarea independenței energetice și de sprijin în special, pentru Republica Moldova, dar și de interconectare cu toți ceilalți vecini ai noștri și de realizare a acestei independențe energetice, fără de care România va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu și lung", a explicat premierul Victor Ponta.
Primul ministru consideră că o altă prioritate a Transgaz trebuie să fie transportul de gaze până la Chișinău, pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova. "Al doilea proiect pe care îl am în minte. Am reușit într-un an de zile să facem gazoductul care ne leagă de Moldova. Are deocamdată în primul rând o valoare simbolică, pe urmă, o valoare economică limitată. Că adevăratul sprijin pe care îl acordăm Moldovei va fi atunci când veți avea și stația de comprimare și capacitatea de transport și atunci când practic vom putea să livrăm le nevoie, gaz, până la Chișinău, nu doar până la Ungheni. Moldova este prioritate absolută. Tot ce gândim despre energie, gândim nu doar pentru România, și pentru Moldova", a spus premierul Ponta.
Șeful Guvernului a mai spus că independența energetică a României, mai ales față de Rusia, este foarte importantă. "Eu nu cred că
România va fi cu adevărat puternică și independentă, decât atunci când nu o să mai depindem din punct de vedere energetic, de nimeni, în mod special. Sau mă rog, dacă depindem de Vest, nu e așa grav, e bine. Să nu depindem de cei din Est, care la nevoie știu să dea robinetul mai tare sau mai încet și eu primesc de la dumneavoastră cât s-a redus gazul pe conductă sau nu, după care aflu că decizia se ia în Austria. Nu, nu cred că se ia în Austria, cred că se ia la Moscova decizia, doar se implementează în Austria. Modul în care dumneavoastră vă faceți strategia de viitor ne va asigura nouă, ca țară, independența energetică care înseamnă independență politică", a concluzionat premierul.
comentarii
1 comentarii

a
a
23.10.2014 16:25
Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica