Tribuna
PNL
Prefectul Mircea Crețu sprijină dezvoltarea rapidă a economiei sociale! Cum obținem pacea socială? Nu e ușor să fii lider!
Prefectul Mircea Crețu sprijină dezvoltarea rapidă a economiei sociale! Cum obținem pacea socială? Nu e ușor să fii lider!

În plină pandemie, am avut șansa să descopăr câteva din secretele economiei sociale. Recunosc că termenul era oarecum cunoscut, dar istoria dezvoltării conceptelor a evoluat foarte lent, ultimele secole fiind insuficiente pentru a clarifica care sunt cele mai potrivite forme de dezvoltare ale acestei noi economii.

Acumularea primitivă de capital și capitalismul industrial și sălbatic au creat grupuri sociale vulnerabile, sărăcia determinând sectorul public și privat să organizeze fundații și asociații de caritate, ulterior legiferându-se societăți de asistență mutuală, etc. Marile revoluții ale sec. XIX și XX au marcat istoria evoluției societății umane, experimentele socialiste (de după 1918, sau 1945) demonstrând incapacitatea statului asistențial de a reduce șomajul și/sau excluziunea socială. În contextul actual, în care criza din sănătate a generat o nouă criză economică, este momentul să revedem experiența antreprenorului social Muhammad Yunus (n.1940), laureat al premiului Nobel „pentru eforturile depuse prin microcredit pentru a crea dezvoltare economică și socială de jos”. Adevărata justificare a premiului, o regăsim în motivația Comitetului Nobel norvegian: „pacea de durată nu poate fi realizată decât dacă grupuri mari de populație găsesc modalități prin care să se desprindă de sărăcie ... în culturi și civilizații, Yunus și Grameen Bank au arătat că chiar și cei mai săraci dintre cei săraci pot lucra pentru a-și aduce singuri dezvoltare".

În prezent, la nivel național - prin Programul Operațional Capital Uman (2014-2020), pe Axa prioritară 4: ֦Incluziunea socială și combaterea sărăciei" - peste 300 de administratori de scheme de antreprenoriat organizează concursuri de proiecte, acordând finanțări nerambursabile pentru înființarea de întreprinderi sociale, care trebuie să îndeplinească prevederile Legii 219/2015, respectând toate prevederile legale privind economia socială. Participând la un astfel de curs de antreprenoriat social, majoritatea cursanților au invocat o serie de riscuri privind înființarea întreprinderii sociale, cel mai des amintit fiind posibilele probleme întâmpinate de beneficiari (antreprenorul social) la înființarea noii firme. Practic acesta trebuie să înființeze la Oficiul REGISTRULUI COMERȚULUI (O.R.C.) un SRL nou, care să prevadă în Actul Constitutiv toate principiile și criteriile economiei sociale (conform legii 219/2015), ulterior actele de înființare trebuind depuse la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), pentru obținerea atestatului social. Dacă actele de înființare de firmă nu sunt corect completate, riscul este ca beneficiarul să reia procedura și să se întoarcă la Oficiul Registrului Comerțului pentru a modifica documentele constitutive. Aceste cheltuieli sunt din bugetul personal al antreprenorului, care nu va reuși să le recupereze niciodată,  fiind făcute înainte de semnarea contractului de finanțare. L-am cunoscut pe domnul prefect Mircea Crețu, la diferite manifestări publice sau private, fiind un om deschis, ușor abordabil și de cuvânt. Zicându-mi că este momentul să apelez la domnia sa, pentru a clarifica în ce măsură Instituția Prefectului – Județul Sibiu este cu adevărat "în slujba cetățeanului", dânsul a înțeles rapid problema, convocând toți factorii interesați. La o simplă întâlnire de lucru, la care au participat prefectul județului Sibiu - Mircea Dorin Crețu, Sebastian Dotcoș - director Cancelaria Prefectului, Cosmin Roșu - director AJOFM Sibiu, Steluța Zaig - AJOFM Sibiu și Radu Gabriel Iorga - director Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Sibiu, toate părțile au dezbătut problema, ajungând în mai puțin de 30 minute la o concluzie logică. Actele constitutive de înființare a întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție vor fi completate - de comun acord, între cele două instituții: Oficiul Registrul Comerțului și A.J.O.F.M. -, astfel încât să se respecte prevederile legale în domeniu iar beneficiarii acestor fonduri să nu fie puși inutil pe drumuri.

În numele celor peste 6300 de potențiale întreprinderi sociale în curs de înființare (la nivel național), consider că trebuie promovat modelul sibian de bună practică în dialogul constructiv instituțional, cuvenindu-se a se aprecia și rolul de mediator al prefectului județului Sibiu! Aici, trebuie amintit că fiecare întreprindere socială nou înființată este obligată să angajeze 5 persoane, iar cu 90% din profitul realizat anual să desfășoare activități cu caracter social, care urmăresc interesul general al comunității, în realizarea nevoilor sociale ale grupurilor vulnerabile identificate, a prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială și a promovării incluziunii sociale.

În Sibiu, un prim obstacol în înființarea acestor noi întreprinderi a fost înlăturat, viitorii antreprenori fiind încurajați să participe la concursurile de planuri de afaceri (evaluarea calitativă - PITCHING) pentru a edifica o reală ECONOMIE SOCIALĂ, în care vom avea șansa să cunoaștem o nouă categorie de lideri: oamenii interesați nu numai de profitul și îmbogățirea personală, cât mai ales de soluționarea problemelor comunităților în care trăiesc!

Nu e ușor să fii lider! Nu e ușor să fii antreprenor!

Doamne ajută! Marius HALMAGHI

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia