Tribuna
Prăznuirea Sfântului Mucenic şi Arhidiacon Laurenţiu-
Prăznuirea Sfântului Mucenic şi Arhidiacon Laurenţiu-
„De fiecare dată mă gândesc la Sfântul căruia îi port numele şi la sarcina grea pe care am primit-o”, a mărturisit Mitropolitul Ardealului

 

În sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Arhidiacon Laurenţiu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, alături de preoţii şi credincioşii din eparhia transilvăneană l-au prăznuit pe sfântul ocrotitor. Un sobor de preoţi şi diaconi condus de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoioagă, a oficiat Sfânta Liturghie în singura biserică din cetatea transilvăneană închinată Sfântului Mucenic Laurenţiu.

În cadrul slujbelor religioase oficiate în ziua de 10 august ,au fost aduse mulţumiri Bunului Dumnezeu şi pentru darul făcut Bisericii străbune din Ardeal( în urmă cu 23 de ani), când IPS Mitropolit Laurenţiu intra în rangul monahal şi avea să fie mai apoi ales în rândul ierarhilor din Patriarhia Română.

După Sfânta Liturghie, membrii permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, decanul şi prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopi, preoţi şi credincioşi s-au adunat în capela instituţiei de învăţământ teologic pentru a participa la slujba de Te Deum şi a-i transmite ierarhului urările de sănătate, păstorire îndelungată şi spor duhovnicesc în lucrarea misionară încredinţată de a conduce Mitropolia Ardealului. Arhimandritul Ioachim Tomoioagă a subliniat implicarea duhovnicească şi statornică a Înaltpreasfinţiei Sale în toate lucrările pastorale, misionare şi sociale din Arhiepiscopia Sibiului.

„Înaltpreasfinţia Voastră aţi dat mult sens acestui nume, pentru că, deopotrivă, numele Înaltpreasfinţiei Voastre înseamnă «dar», «lumină», «strălucire», dar şi «învingător». Deci, numele «Laurenţiu» putem să-l traducem prin «cel purtător de victorie», «cel purtător de lumină» şi «cel purtător de strălucire». Dacă luăm aceste trei elemente şi le îmbisericim, le înduhovnicim şi le punem în lumina Evangheliei, constatăm că vi se potrivesc foarte tare. Sunteţi un purtător de lumină şi de strălucire a Evangheliei lui Hristos şi aţi umplut multe suflete de lumină”, a subliniat părintele Ioachim Tomoioagă.

Confesiunea

Părintele Mitropolit le-a mulţumit tuturor pentru prezenţa la acest moment festiv şi duhovnicesc, o sărbătoare a întregii eparhii şi i-a îndemnat pe toţi să slujească Biserica lui Hristos în continuare cu acelaşi devotament şi cu multă credinţă. „De fiecare dată când mă gândesc la Sfântul căruia îi port numele îmi amintesc de sarcina grea pe care am primit-o. Acum 23 de ani, de Sfântul Ilie am murit întru numele primit la botez, Liviu, deşi mi-a rămas drag foarte mult timp acest nume. Iată că am ajuns să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că s-a împlinit prin alegerea acestui nume şi prin trecerea mea de la lucrarea preoţească la cea arhierească tocmai în ziua Sfântului Laurenţiu. În 10 august am fost ipopsifiat şi în 11 august am fost hirotonit arhiereu în Catedrala din Caransebeş. A fost un lucru care m-a marcat şi acum mă gândesc mai mult la ziua de 11 august când am primit această sarcină grea, dar jugul pe care ni L-a dat Hristos să-l purtăm, este purtat mai mult de El decât de noi”, a spus ierarhul.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA