Tribuna
Porțile sinagogii din Sibiu, încuiate cu o cheie de 30 de centimetri
Porțile sinagogii din Sibiu, încuiate cu o cheie de 30 de centimetri

Dacă în cursul anului 1890 comunitatea iudaică sibiană număra 492 suflete ( n.n potrivit documentelor arhivistice) un deceniu mai târziu numărul membrilor era de 923. Ca atare se amenajează un prim templu evreiesc din zona Elisabethgasse, comunitatea definindu-se ca fiind autonomă, de cult evreiesc orthodox. După mai multe solicitări Magistratul Sibiului aprobă comunității o parcelă pentru construirea unui nou Templu spre strada Salzgasse, actuala Constituției. Sinagoga este inaugurată în 3 septembrie 1899, în prezența rabinul-şef Horrovitz, când au fost scoase și sulurile Torei, context în care constructorul Franz Szalay, a înmânat cheile Templului dr. Josef Schwartz, cel care devenea preşedintele comunităţii iudaice din Sibiu. De atunci și până acum arhitectura interioară și exterioară a fost destul de bine conservate, cu unele excepții. 

 

Psalm-ul 2,11

 

Comunitatea chiar dacă devenise mai măruntă și-a strâns rândurile sub imboldul unui text aflat la intrarea în Sinagogă. ”Slujiţi Domnului cu frică şi bucuraţi-vă tremurând”(Psalmul 2,11). În 1990 sulurile Torei din Sinagogă au fost mutate în clădirea din curtea Templului. Astfel ea a fost transformată în ”Casă de rugăciuni”. Ușor, ușor elemente din conceptul arhitectural dar și din cel ambiental au început să cedeze. Cele mai afectate erau gardurile și porțile exterioare. Președintele comunității, ing. Otto Deutsch, ne-a spun că textul din Psalmul 2,11 vizează implicit respectul pentru patrimoniul comunității iudaice. Ca atare domnia sa a căutat, pe măsura posibilităților financiare existente, dar și ”a tinereții comunității” să întrețină cu vrednicie acest patrimoniu. Cum porțile de la intrare erau închise cu ditamai lacătul, în baza unui parteneriat încheiat cu ”Departamentul de restaurare-conservare din cadrul CNM ASTRA” a fost făcut un prim pas în restaurarea porților exterioare. Ulterior, un sprijin surprinzător a venit din partea Consulatului German la Sibiu. ”Am avut mai multe întrevederi cu domnul consul Hans E. Tischler, în cadrul unor evenimente organizate de Consulat dar și de Comunitatea Evreilor. Excelența Sa ne-a vizitat Sinagoga, a participat la câteva din marile noastre sărbători. Din proprie inițiativă a sprijinit comunitatea cu fonduri aferente unor reparații și/sau amenajări necesare Templului nostru, un lăcaș de cult monument istoric, devenit obiectiv turistic atractiv pentru cei care vizitează Sibiul. De altfel, am transmis Consulatului German de la Sibiu felicitările noastre de Ziua Unității Germane, cu ocazia celor 30 de ani de la reunificarea Germaniei. Am apreciat rolul Germaniei în dinamica UE, cadrul diplomatic constructiv cu țara noastră. Am adresat domnului consul cât si personalului consular felicitări și pentru bunele relații cultivate la nivel local, remarcând - în mod special- cele derulate cu a noastră comunitate. A fost o oportunitate de a mulțumi și pentru susținerea primită în prezervarea patrimoniului iudaic sibian” a mai spus ing. Otto Deutsch.

 

Cheia de 30 de centimetri
 

Confesiunea președintelui Comunității Evreilor din Sibiu a continuat chiar pe marginea conservării patrimoniului iudaic. Așa am aflat că în urma restaurării porților principale calfele, venite din Germania, au refuzat să monteze o ială în broasca veche a porților. ”Domnule au prelucrat porțile din fier prin forjare, respectând tehnologia din 1890. Mai mult au refăcut cheile porții mari de la intrare după relicvele cheilor vechi. Acum în loc să port în buzunar o cheie de ială port ditamai cheia de 30 de centimetri, care este și destul de grea”, ne-a spus pe un ton glumeț președintele Comunității Iudaice din Sibiu, precizând că în 2021 vor fi restaurate, gardurile dar și porțile laterale care dau spre curtea interioară. Tot în acest context am aflat că un alt obiectiv important urmează a fi prezervat, anume primul Cimitir evreiesc din Sibiu care se află pe Calea Gușteriței al cărui dosar de clasare ca monument istoric așteaptă rezoluția DJC Sibiu.


comentarii
1 comentarii

FABULOS. În sfârșit se interesează cineva de cimitirul evreiesc din zona hotelului Libra. Oare câtă indolență și bătaie de joc trebuie să încapă în conducătorii urbei sibiene pentru a lăsa de izbeliște respectivul cimitir? De ce ne batem joc domnilor de o asemenea mărturie a trecutului nostru sibian ? Au crescut salcâmii și mărăcinii în cimitir. Nu se mai văd vechile monumente funerare, multe din ele rupte și dislocate de pe amplasamentul inițial...Mai deunăzi, un boschetar și-a mutat locul în gunoaiele aruncate de pioșii noștri credincioși, prin poarta de metal deschisă...Probabil că se așteaptă, într-un viitor nu prea îndepărtat, desființarea totală a cimitirului pentru a face loc construcțiilor private. Cum tot construcție se cheamă a fi fost făcută în perimetrul cimitirului și copertina și garajul casei parohiale vecine. probabil, peste vechi morminte, dar pe cine să mai intereseze ? Așa, de curiozitate, interesează oare pe cineva să afle, din vechile scripte, suprafața cimitirului și, ulterior, să măsoare existența reală a acesteia? Alo, Direcție județeană de Cultură nimic, nimic? Nu te simți deloc?
un veritabil ortodox
24.11.2020 16:32
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia