Tribuna
PNL
Pomicultura, marea dragoste a inginerului Ioan Anghel
Sorana MAIER
1073 vizualizari
Pomicultura, marea dragoste a inginerului Ioan Anghel
A încerca să comprimi, fie şi numai într-o pagină de ziar, viaţa şi doar crâmpeie din activitatea inginerului Ioan Anghel e ca şi cum ai scrie doar introducerea din subiectul vizat. De ce? Pentru că, la cei 84 de ani din care peste 60 de ani "în producţie", cum îi place să spună, Ioan Anghel este o adevărată enciclopedie. Şi ca experienţă de viaţă, şi ca familist convins, şi ca părinte şi bunic, dar peste toate ca specialist în agricultură, şi cu deosebire în pomicultură, domeniu pe care l-a îndrăgit din fragedă pruncie cum se spune, urmând liceul de profil din Sălişte şi apoi la Bucureşti, Facultatea de pomicultură.

Cei care-l cunosc pe inginerul Ioan Anghel ştiu că nu exagerez cu nimic, iar cei care nu-l cunosc pot afla câte ceva despre acest român exemplar şi mare iubitor şi practician al agriculturii parcurgând rândurile de mai jos.

Scurtă fişă biografică

Ioan Anghel s-a născut în 9 iunie 1936, în comuna Ludoş, aflată în judeţul Sebeş pe atunci. Şcoala primară o face în localitatea natală, apoi liceul (cu profil pomicol) de la Sălişte, desăvârşindu-şi studiile la Facultatea de pomicultură din Bucureşti. Este căsătorit, a avut trei copii şi are trei nepoţi şi trei strănepoţi. "Niciodată nu mi-au plăcut - recunoaşte - locurile călduţe, în birou. Credinţa mea a fost că agricultura se face pe teren, afară, pe câmp, în livadă, în fermă. Şi pe ploaie şi pe arşiţă, şi pe frig şi pe vânt. Dar pentru a reuşi, pentru a avea succes e musai să-ţi placă ce faci. Altfel nu se poate!"

Câteva "borne" profesionale

Am ales, din bogatu-i palmares profesional, anii de muncă de la I.A.S. Şura Mică, una dintre cele mai mari din judeţul Sibiu. Aici, inginerul Anghel a fost şef de fermă şi preşedinte al Consiliului de conducere. Unitatea avea 17 ferme (la Sălişte, Amnaş, Crinţ şi, fireşte la Şura Mică), peste 6.000 ha de teren şi efective de peste 5.000 de capete.
"Mi-amintesc că, printr-o bună organizare a activităţii şi o furajare corespunzătoare a animalelor - se destăinuie Ioan Anghel - am reuşit, prin anii 1985 - '86, nişte producţii record. I-am recompensat pe oameni cu salarii substanţial mărite, patru dintre ei cumpărându-şi case şi maşini. Pe vremea aceea era mare lucru să-ţi cumperi aşa ceva din salariu!
După câţiva ani, am primit sarcina să mă ocup de ferma de hamei de la Ocna Sibiului. Acolo pământul era bun, dar rezultatele erau modeste. M-am pus pe carte şi am învăţat efectiv, de la A la Z, totul despre hamei, plantă cu care nu mă împrietenisem până atunci. Am schimbat total metoda de lucru, de tratament etc. şi în anul următor rezultatele au fost incredibile. Nu vreau să mă laud, dar să ştiţi că eu, când n-am ştiut ceva, i-am întrebat pe cei cu experienţă sau, pur şi simplu, am citit şi m-am documentat din cărţi. Asta face, până la urmă, diferenţa între teoretician şi practician. Să nu mi-o ia nimeni în nume de rău, dar prea s-au înmulţit astăzi "doctorii de toate specialităţile" pe care, când îi întrebi practic, pe teren, ce trebuie făcut, ridică din umeri a pagubă!? De asta mă întorc şi zic: agricultura nu se face în birou, ci pe câmp, în tarla, în livadă!"

Pomicultura, iubirea dintâi...

Cu mare plăcere îşi aminteşte inginerul Ioan Anghel şi de anii petrecuţi în ferma pomicolă de la Viile Sibiului. Aici rezultatele nu erau pe măsura aşteptărilor. "I-am explicat patronului dl. inginer Ilie Carabulea, toate etapele şi lucrările ce trebuie parcurse, dânsul mi-a pus la dispoziţie tot ce solicitasem, astfel că, în doi ani de zile, profiturile au fost spectaculoase, numai impozitul plătit la stat cifrându-se la 1.800.000 lei. Nu vă ascund că pomicultura a fost iubirea vieţii mele, pe care am practicat-o din tinereţe şi până dincolo de anii de pensie".
Am avut norocul, de câteva ori să-l însoţesc pe inginerul Anghel, pe cărările accidentate ale "livezilor lui", când oprea maşina de teren şi "vorbea" cu o dragoste greu de descris în cuvinte cu "pomii lui", abia înfloriţi, sau mai spre toamnă, încărcaţi de rod.

Soluţii imediate pentru salvarea agriculturii

- Domnule Anghel, vă întreb direct: dacă aţi fi ministrul agriculturii sau, mă rog, om cu putere de decizie care ar fi pe agenda dumneavoastră primele priorităţi?

- Unu: să nu se mai vândă nici un metru pătrat de pământ! Doi: să se lucreze tot pământul, să se facă urgent îmbunătăţiri funciare, să se refacă în totalitate canalele de irigaţii şi să se treacă rapid la mecanizarea tuturor sectoarelor (şi în cultura mare şi în viticultură, şi în zootehnie), concomitent cu accesarea fondurilor europene. Foarte important este să conştientizăm că sprijinirea agriculturii româneşti se poate face prin consumul de fructe şi legume româneşti, incomparabil mai gustoase şi mai sănătoase ca cele din import. În sfârşit, trei: să ne schimbăm mentalitatea. Să dăm credit specialiştilor, să-i susţinem pe oameni să rămână în ţară, să-i determinăm să ia exemplul moşilor şi strămoşilor noştri, care şi-au iubit necondiţionat ţara şi să nu mai facem pasiune pentru sparanghelul altora în vreme ce pământul românesc rămâne în paragină.
                                                                             *
Şi pentru că suntem în plină campanie electorală, iată câteva subiecte arzătoare care n-ar trebui să lipsească de pe agenda candidaţilor, dar şi a viitorilor parlamentari.
Domnului inginer Ioan Anghel îi mulţumim pentru informaţii şi îi dorim ani mulţi cu sănătate, alături de cei dragi lui.

Sorin CRIVĂŢ

 


comentarii
2 comentarii

O singura data am vorbit cu acest OM.Daca macar 5% din romani i-ar impartasi felul de-a fi ......
marius
20.11.2020 11:43
Un specialist de toată isprava, un om care a iubit pomul și pamantul, un mare român.
Multă sănătate nea Anghel!
Sibian
20.11.2020 13:38
Din aceeasi categorie
Forumul German

PSD Sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia