Tribuna
Comunicat de presa
Poligraful de la Sibiu – greu de pacalit
Laura BUCIU
12639 vizualizari
Poligraful de la Sibiu – greu de pacalit
175 de persoane au fost testate cu detectorul de minciuni în primele opt luni ale anului n Sunt oameni care încearcă să mintă, dar aparatul sesizează rapid n Un test durează între 90 şi 120 de minute n Testul este cerut de organele de cercetare, fiind o expertiză criminalistică n Cei care vor să facă un test în afara unei cercetări trebuie să se adreseze laboratoarelor private din ţară
În faţa lui, oamenii îşi pierd curajul. Unii spun că nu cred în acurateţea lui de a depista minciunile. Alţii devin palizi, pentru că le e teamă că vor fi curentaţi la orice minciună pe care o vor spune. Sunt şi persoane care încearcă să îl păcălească, însă greu îi scapă printre ace vreo minciună. Este vorba de poligraful Poliţiei, numit, folcloric, detector de minciuni. Cei care interpretează rezultatele spun că poligraful nu poate fi păcălit decât extrem de greu. Şi nici atunci „păcăleala” nu e întreagă. Poligraful arată că s-a întâmplat ceva, dar nu poate spune ce. „E ca la radiografie, când vi se spune să staţi nemişcat şi vă mişcaţi. Se vede ceva, dar nu clar. Se vede un os, dar nu vi se poate spune dacă e fractură sau nu”, explică Valentin Paliştan, psiholog al Poliţiei Sibiu.
În primele opt luni ale anului, un număr de 175 de persoane au trecut pe la detectorul de minciuni. Potrivit psihologului Valentin Paliştan, în fiecare zi se fac trei programări, iar testul durează între 90 şi 120 de minute.

„Muşcă-ţi limba şi minţi!”

De-a lungul timpului, încercările de a păcăli detectorul de minciuni au fost nenumărate. Internetul abundă în exemple, însă reprezentanţii Poliţiei spun că testul nu poate fi păcălit. Încercarea este văzută în ace şi atunci li se atrage atenţia celor care fac testul că ceea ce fac nu este în regulă.Cel mai interesant este atunci când persoane nevinovate încearcă să păcălească testul, pentru a fi siguri că scapă. „Un caz interesant a fost când a încercat să mă păcălească un tip sincer . Era un expert neautorizat în IT şi toţi vecinii îl bănuiau că face lucruri necurate la calculator. Nu muncea, stătea tot timpul acasă şi avea o groază de bani. În momentul în care a dispărut de pe casa scării un dispozitiv de internet, toţi au zis că el l-a luat. S-a început ancheta. Toţi îl indicau pe acest tânăr, aşa că a fost întrebat dacă vrea să vină să facă testul. Nu era nimic care să îl incrimineze şi i s-a spus că în felul acesta se poate afla elegant dacă el a fost sau nu. Tipul a acceptat şi în momentul în care am început pre-testul, el a început să îmi pună foarte multe întrebări oarecum suspecte. În timpul pre-testului, omul are ocazia să întrebe ce neclarităţi are, ce temeri, de ce e adus. I-am explicat că e bănuit în cauza respectivă şi el tot punea întrebări. I-am spus că văd lucrul acesta, că încearcă să afle lucruri despre test. Iar ăspunsurile le spunea chiar ca la carte. Am trecut la test şi a început să păcălească cu limba, apoi degetele de la picioare, apoi a început să îşi fixeze privirea, a închis ochii. Am oprit testul. I-am spus că înţeleg că încearcă să verifice anumite lucruri despre care a citit pe net. A început să râdă. I-am, spus că dacă va continua, va fi imposibilitatea pronunţării şi tentativă de eludare. I-am spus că o să se tragă de dosar şi că toată lumea o să creadă că el a fost. A confirmat că a citit pe net, a râs şi el şi apoi am făcut testul şi totul a fost în regulă”, povesteşte psihologul Valentin Paliştan.
Psihologul spune că nicio tentativă de minciună nu poate avea efectul unui adevăr. „Sunt multe metode pe care le-am aflat de la cei care au venit aici. Au citit pe internet că dacă muşti limba, dacă o pui în cerul gurii poţi minţi. E folclor! Într-adevăr, deviază diagramele, dar e imposibil să te ajute să ai traseul specific subiectului sincer. Mie îmi atrage atenţia că e nesincer. Îmi dau seama că face ceva sau, în anumite situaţii, îmi dau seama cu ce organ. Dar nu îl poţi da sincer. Iar nesincer am avut destui care au încercat să păcălească poligraful”, a mai spus Paliştan.
Cele mai des folosite sunt mişcările şi controlul respiraţiei. Cei care încearcă să fraudeze poligraful îşi mişcă braţele sau contractă musculatura mâinilor şi a picioarelor sau îşi controlează respiraţia. Se pare că poate fi controlată respiraţia foarte bine, dar poligraful îşi dă seama de asta.

Vinovat sau nevinovat? Poligraful decide!

Cu ajutorul poligrafului se poate demonstra şi dacă o persoană este nevinovată. În cazul unui bărbat, rezultatul de la detectorul de minciuni a fost proba care i-a redat libertatea. „Era o persoană suspectată de viol. Se ajunsese cu dosarul în recurs. O dată a fost achitat şi o dată condamnat. Omul era sicner, nu comisese acel viol, deşi martorii au spus iniţial că ar fi fost autorul, după care şi-au revizuit declaraţiile, spunând că au vrut să se răzbune pe el. Omul risca o pedeapsă de zece ani. Poligraful a arătat că omul spune adevărul, că nu era el autorul”, a mai explicat Paliştan.
Pentru a putea fi supus unui test poligraf, persoana respectivă trebuie să fie într-o stare fizico-psihică normală. Sunt, însă, situaţii în care persoanele au fost acuzate de cei apropiaţi şi starea psihică nu era cea mai bună pentru un astfel de test. Atunci când apar astfel de cazuri, în care încărăctura psihologică este foarte mare, interviul pre-test trebuie purtat minuţios, pentru că doar în cazul în care acea persoană este pregătită foarte bine, rezultatul poate fi unul bun.


Întrebările nu sunt o necunoscută

La detectorul de minciuni nu se pun întrebări „stas”. Fiecare caz are specificul lui şi fiecare persoană este unică. Întrebările sunt cunoscute de cel care va fi supus expertizei şi ele trebuie să fie clare. „Sunt situaţii când oamenii trebuie să răspundă cu da sau nu. Dacă a furat vreodată, dacă a fost tot timpul sincer. Astfel de întrebări sunt confuze şi nu le folosim. Poate nu a fost tot timpul sincer sau poate a furat vreodată, dar nu are legătură cu cauza pentru care li s-a cerut expertiza. Le explicăm tuturor că toate întrebările le stabilim împreună clar şi punctual, ca să eliminăm orice posibilă ambiguitate. Întrebările trebuie să le ştie şi să le înţeleagă. Semnează pentru ele şi poate fi consultat şi avocatul”, explică pshilogul Poliţiei.
Rezultatul expertizei este foarte important, pentru că este utilizat de instanţă, care, de fapt, îl şi cere. Testul poligraf nu poate fi făcut la cererea unei persoane fizice, la Poliţie. Însă sunt laboratoare în ţară care, contracost, pot determina dacă o persoană este sau nu sinceră. Un astfel de rezultat, de la un laborator care nu e al Poliţiei, nu este, însă, probă în instanţă. Examinarea poligraf este o expertiză criminalistică.

Poligraful nu curentează

Pe lângă cei care vin la detectorul de minciuni înarmaţi cu toate informaţiile pentru a-l păcăli, vin şi persoane care au o educaţie precară şi care cred că poligraful curentează. Tocmai din acest motiv, psihologul Valentin Paliştan spune că e bine ca cei care vin la test să fie informaţi măcar minimal despre ce înseamnă această expertitză. „Ar fi bine să vină puţin pregătiţi pentru că întotdeauna ne temem de ceea ce nu cunoaştem. Necunoscutul ne sperie şi în momentul în care o persoană vine aici închisă în ea, timorată că nu ştie ce i se întâmplă, mă refer aici la oamenii care vin din medii normale trebuie să stăm 10 – 15  minute până eliminăm temerile respective pentru ca subiectul să fie pregătit pentru test, să scape de griji, emoţii. Sunt situaţii în care grijile sau emoţiile persistă, mai ales la persoanele în vârstă sau la cele care nu au educaţie şi se tem de curentul electric, de exemplu. Se tem că păţesc ceva, că îi curentează şi  pentru ei facem teste, ca să vadă că nu li se întâmplă nimic. Noi avem obligaţia să le spunem că nu li se întâmplă nimic, să le prezentăm pe scurt tehnica”, precizează psihologul.

Cum funcţionează?

Poligraful funcţionează pe bază de senzori: unul în zona inimii, unul în zona abdomenului, două pe două degete de la mâna dreaptă şi unul pe mâna stângă. Aceştia măsoară respiraţia, tensiunea, pulsul etc. Dacă spunem adevărul, acele poliografului au un traseu normal, lin, însă dacă minţim, aparatul sesizează şi valorile se modifică.
comentarii
12 comentarii

Sper sa nu fie prea ieftin un poligraf.daca-si cumpara nevasta-mea.....
johny
14.09.2013 08:26
Nici-o diferenta dintre acest aparat si ghicitoarea Omida,Neti de la Pro-Tv si alte prezicatoare de pe la diferite televiziuni.Asa ca lasati-o mai moale.
evanghelistul
14.09.2013 12:49
da
sdf
14.09.2013 13:31
da
sdf
14.09.2013 13:31
pt politicieni
d
14.09.2013 13:39
pentru cine nu cunoaste, poligraful este optional (poate fi refuzat) si nu se constituie proba in instanta.
arin
14.09.2013 16:30
+1 arin
Joan
14.09.2013 17:17
ai dreptate arin
a
15.09.2013 02:42
nu poti minti niciodata poligaful.hoti se ascund in aparare spunand ca nu e proba in instanta si doar pe baza acestui experiment care este stintific de altfel nu poti fi condamnat.coraborat cu cea mai mica proba poate cantari enorm si instanta tine cont de el.in unele state din america este proba certa si esti condamnat .la noi tot este posibil.ori pici poligraful ori il treci procurori habar nu au.asa ca mai bine nu mergeti.e simplu.
ioan
15.09.2013 13:27
L-ati verificat pe politicieni? Sar sigurantele sau o sa scoata fum.
Tehnician
15.09.2013 20:58
ar fi bine sa se tina cont de poligraf si obligati sa faca testul.in alte state te condamna si in romania nu i obligatoriu.nu i america tara tuturor posibilitatilor ci romania.faceti infractiunini fratilor ca nimic nu i obligatoriu la noi.
medi
16.09.2013 10:15
Stiu ca aceste teste sunt eficiente in proportie de 97-98% .Cred ca sotia mea ma insala "big time" de multa vreme , este cred o expertas deja in a minti si a face planuri , are nevoie doar de 10-15 minute si gata m-a inselat .Fiind atat de experimentata si eu fiind un om cinstit nu am reusit sa o prind , desi am dovezi indirecte . asa stand lucrurile chiar doresc sa nu mai traiesc in incertitudine si sa o duc la in test poligraf , in concluzie stie cineva unde se afla cabinetul ? Daca da , astept un raspuns pe facebook , multumesc .
Cristian
25.02.2021 20:14
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia