Tribuna
Poate nu ştiai române, de ce eşti sărac: pentru că eşti prost şi nu ştii să faci nimic. O spune Andrei Caramitru. A, şi nu uita că votezi şi cu PSD
Dumitru CHISELIŢĂ
984 vizualizari
Poate nu ştiai române, de ce eşti sărac: pentru că eşti prost şi nu ştii să faci nimic. O spune Andrei Caramitru. A, şi nu uita că votezi şi cu PSD
© facebook/Andrei Caramitru

O postare a lui Andrei Caramitru (fiul actorului Ion Caramitru) a pus pe foc puţin şi reţelele, şi partidele, şi o parte a presei care nu trăieşte doar din dat ochii peste cap la statistici covidiene. Cunoscut prin poziţiile sale destul de radicale despre orice de pe pagina sa, el, Andrei Caramitru a făcut, recent, în aplauzele fanilor, un fel de portret al TUTUROR celor care votează PSD. Iată postarea, exact aşa cum apare pe pagina sa.

 

El spune că cei care votează PSD sunt "eșuați". "Pierduți undeva intr-un sat, fără bani, fără prieteni, fără educatie, fără job bun". Şi că votează aşa, social-democrat, ca "să pedepsească “sexo-marxiștii” de prin orașe care lucrează in IT" şi pe "toți cei care nu sunt la fel de eșuați ca ei".

 

Tot el spune de ce omul în general şi votantul PSD în special e sărac şi nu e bogat ca alţii. 

Păi să auzim de ce sunt săraci săracii. Pentru că sunt "proşti de bubuie și nu știu sa facă nimic". Pentru că "sunt leneși" şi "Dacă ar vrea - ar putea sa se mute unde sunt job-uri bine plătite. In orașele mari sau in străinătate. Ar putea sa învețe o nouă meserie".

 

Postarea lui Caramitru avea, la ultima accesare, peste 3.300 de reacţii diverse, majoritatea admirative, din care cam peste 60 de hohote de râs. Dovadă că admiratorii textelor sale sunt "tutto d'accordo" cu ce spune el. Din diverse motive. Poate doar ca să arate cu nu-s, vai, nişte "eşuaţi".

 

Dacă nu eşti superstar de succes, e pentru că eşti prost şi eşuat. Iar "eşuaţii" votează PSD... Hai chiar?

 

Fac parte dintr-o generaţie care mai crede în ceea ce generic se numeşte "libertate" şi mai are pretenţii de democraţie. În democraţie, ai libertatea de a vota cu cine vrei. Şi mai ai libertatea de a nu gândi extremist şi în alb-negru, aşa cum se face de câţiva ani în România, culmea de la cei care rup tricoul de pe ei de cât de "openmind" şi "progresişti" sunt. Cineva spunea că zona asta crescută în umbra IT-ului şi binefacerilor sale, gândeşte binar, în "1" şi "0". Aşa este. La ei nu sunt nuanţe, nu sunt căi de mijloc, e un fel de comunism maoist care nu acceptă diversitatea în nimic şi tot ce nu e cu ei e împotriva lor. 

 

Deci ce avem aici, la Andrei Caramitru? Portretul, şabolnul, matriţa nu atât a votanului cu cine nu vrea el să votezi (el fiind din zona aşa-zisă "progresistă"), cât a unor categorii sociale care nu fac parte din cea a lui şi care nu au avut, hai s-o spunem pe aia dreaptă, posibilităţile altora.

 

Deci, dacă eşti "fără bani, (...) fără job bun", votezi PSD. Cunosc oameni fără bani şi fără job bun care votează cu oricine, de la PSD la USR. Majoritatea românilor sunt fără bani şi fără job bun. Hopa. Dar de ce sunt românii fără bani şi fără "job bun"? Pentru că "sunt proşti de bubuie şi nu știu sa facă nimic". Plus de asta, "sunt leneși". Tot el dă şi soluţia magică pentru a nu mai fi prost, leneş,  şi votant PSD: "să se mute unde sunt job-uri bine plătite. în oraşele mari sau în străinătate".

 

Hai românaşii mei, să vă văd. Ia plecaţi voi de la locul acela de muncă unde trageţi opt ore pe salariul din zona minimului pe economie, şi mergeţi într-un oraş mare, unde sunt doar "job"-uri bine plătite.

Pentru că eşti prost plătit pentru că eşti prost şi nu ştii să faci nimic. Altfel ai fi un deştept bine plătit. A, vă aflaţi deja într-un oraş mare dar nu aveţi job-uri bine plătite? Ghinion. Sunteţi decât nişte proşti. Hai producătorule agricol, hai muncitorule la fermă, ia bagă-ţi tu picioarele în coada sapii şi coada vacii, du-te la oraş dă la o facultă şi arde-i un master în comunicare şi PR, în marketing şi SEO, în relaţii internaţionale şi euroatlantice. Asta ca să fii şi tu deştept iar mâncarea să o importăm sau să o printăm 3D, că tot e plin de IT-işti. Iar dacă ajungi ca oricare altul la opţiunea "târg de cariere", să spui "şefu', eu vreau banu'-ban că de nu, votez cu pesede...". Râdeţi? Şi eu.

 

A,  nu sunteţi votanţi PSD? Păi atunci să votaţi PSD, ca să vă încadraţi în schema socială a lui A. Caramitru. Aveţi alte simpatii politice? Ghinion. A, joburile "bine plătite" sunt doar pentru anumite categorii, de vârstă, de pile-cunoştinţe, de mama-tata cu relaţii "las-că aranjăm noi ceva"?. Asta e, ai fost fraier de mic, nu ai profitat de oportunităţi şi ori ai ocolit provocările, ori nu le-ai făcut faţă. Deci eşti un pesedist? Daaaaaa!

 

Mai votează cică ăia, prosto-puturoşii şi luzării ca "Să pedepsească adică pe toți cei care nu sunt la fel de eșuaţi ca ei". Adică eu merg la vot ca să le dau în gură la prietenii mei care-s mai bine situaţi social sau profesional decât mine. Ca să-l pedepsesc pe directorul de supermarket. Pe cel care are firmă de succes. Pe patronul de restaurant. Pe starul de muzică, pe regizorul de succes, pe actorul care dă autografe, pe scriitorul cu multe cărţi,  în fine, pe burghezo-moşierul care suge sângele poporului. E de-aiurea, pe bune. Şi dacă ăia reuşiţii sunt şi PSD? Votez PSD ca să îi fac de răs pe PSD?

 

Societatea e plină de reuşiţi şi "eşuaţi". Aşa funcţionează ea, că nu suntem toţi egali. Dar fiecare are locul lui în societate. Că vorba lui Anton Pann, eu boier, tu boier, cine trage ciubotele? Oi fi eu mai populist dar pentru mine şi măturătorul de frunze, şi vânzătoarea de la colţ sunt la fel de utile ca un prof. univ. sau un manager de supercorporaţie. O fi chiar populism? 

 

Unii spun că prin postarea lui, Andrei Caramitru a reuşit să facă reclamă electorală PSD, mai ales prin reacţiile adverse la textul lui. Nu ştiu asta, dar e clar că mulţi nu că vor vota cu social-democraţii, dar NU VOR VOTA cu gruparea politică ce împărtăşeşte valorile lui. Sau, efectiv, nu vor vota. Vor sta acasă, să salveze vieţi, că uite e pandemie... 

 

Revenire: votanţii PSD sunt... hoţi. Punct.

 

După primul val, destul de consistent, de reacţii publice adverse la postarea lui Andrei Caramitru, el a revenit cu Postarea Nr. 2.

În care zice că înţelege că ""presa" aia platita de Firea și niște votanți PSD s-au oripilat" şi că îşi cere scuze că a spus că votanţii PSD sunt "prosti și Leneşi". "Am greșit. Trebuia să adaug și hoți. Prosti. Leneși. Și hoți".

Acum luăm un "votant PSD". Unul din ăla mic, din popor, care îşi vede de treaba lui şi a votat Pesede ori că are simpatii, ori că are cunoscuţi şi-i ştie personal, ori că a votat cu ei ca să nu voteze cu alţii (cred că aproape o treime din voturile exprimate sunt de acest fel). Deci e hoţ. Hoţ, adică a comis infracţiunea de furt, definit de Codul Penal, la Art. 1. al. 1 ca "Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept". Faptă pedepsită cu închisoare sau amendă, în funcţie de gravitatea faptei. Se trece la cazier. Să fiu votant PSD acum şi să fiu şi supărat rău, mi-aş scoate cazierul, i-aş face o copie şi aş pune-o ca replică acolo, la pagina aceea inspiraţională. Şi l-aş întreba pe Andrei Caramitru dacă are cumva probe în plus faţă de cazier. În cel mai fericit caz, dacă înţelegeţi ideea...

Dar eu tratez scrierile oricui ca pe nişte simple scrieri, că aşa am învăţat şi la facultatea aia de jurnalistică, să nu combatem omul, ci ideile exprimate de el. Aşa spuneau şi înapoiaţii de la Junimea, nişte conservatori trumpişti, că trebuie criticată opera, nu autorul. Dar ideea e asta: în democraţie votezi cu cine ai chef, nu cu cine îţi spune X sau Y. În democraţie, când acuzi, adu şi probe că altfel devii incredibil de in-credibil. În aceeaşi democraţie, nu ai dreptul să acuzi lumea la baloţi, doar pentru like şi share şi aplaudăceala fanilor. În democraţie, am dreptul să fac praf teoriile oricui. Asta e. Libertatea ta se opreşte unde începe libertatea mea. De exprimare mai ales.

comentarii
3 comentarii

Mihail Kogalniceanu spunea in Dacia literara: Vom critica cartea (cacofonia nu-mi apartine) si nu autorul ei...
E usor sa-i faci pe unii prosti si lenesi, cand tu te-ai nascut cu o multime de avantalje, pe care nici n-a trebuit sa le cauti ca au venit ele la tine...Dar de ce nu poate respecta junele tribun dreptul la libera exprimare? Crede ceea ce spune sau e pus s-o faca?
24.11.2020 09:27
Handicapatul ala mic nici nu ar trebui bagat in seama. E un tânțar, o muscă mică, foarte mică. E păcat de faptul că e fiul unui mare actor, dar obscur Ministru al Culturii la un moment dat.
Cezar
24.11.2020 16:26
Eheee... daca nu era proletarul de tac-su recunoscut pupincurist ceausist, care dupa ce a fost sa zicem... un actor bun, a devenit o jena de ministru al culturii si acum un imens ciorditor din pozitia de director al Teatrului National Bucuresti, paduchele asta mic de "cacamitru" junior, ar fi stat inca sa isi linga muci pe prispa casei parintesti!
Da ce sa-i faci.....apucaturi Liberalo-USRiste.
Invata si el de la corifeii politicii de dreapta din Roamnia cum sa furi, jignesti, minti si sa fi mitocan!!!!
Iohanis, Orban, Barna, Basescu...astia "da" politicieni cinstiti!!!!
Paduchele si politica
25.11.2020 08:52
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia