Tribuna
PNL
Poate că nu aţi înţeles că sunteţi vinovaţi că spitalele sunt praf, nu? Şi că morţii de la Piatra Neamţ sunt excelenţi pentru campanie electotală...
Dumitru CHISELIŢĂ
1310 vizualizari
Poate că nu aţi înţeles că sunteţi vinovaţi că spitalele sunt praf, nu? Şi că morţii de la Piatra Neamţ sunt excelenţi pentru campanie electotală...
© gov.ro, facebook/Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt

Da, mă mustră rău spre foarte rău conştiinţa că eu, vreme de 30 de ani, adică din 1990 încoace, am frecangit-o aşa, la modul "work for living" şi nu am luat măsurile necesare şi specifice pentru ca să avem spitale ca în filmele americane de top, cu UPU cât hotelurile de la Cap Aurora, cu parcări, heliport, aeroport, debarcader, doc uscat, cu secţii ultramoderne pe care poţi sta liniştit (nu aşa se spune, "pe secţie?"), dotări de ultimă, chiar de viitoare oră, cu personal supercalificat şi cu acces rapid al pacientului la orice servicii de care are nevoie. Şi da, inclusiv pe voi toţi ar trebui să vă mustre conştiinţa, că şi voi sunteţi vinovaţi că spitalele sunt praf şi că odată ce intri acolo, sunt şanse să mai şi ieşi, ca să nu zic invers. A, şi sunteţi-suntem, deci, vinovaţi şi de morţii de la Spitalul Piatra Neamţ. Asta, desigur peste vinovăţia că din cauza noastră bubuie statisticile cu infectări, dar despre subiectul ăsta am scris recent şi deocamdată nu mai revin.

"Suntem toţi vinovaţi că am acceptat 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală". A spus-o ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. OK. Deci moda învinovăţirii la vrac şi balot a ajuns la un "next level", cu toate post-explicaţiile scuzabile. Va urma, nu-i aşa, culpa noastră indubitabilă şi indiscutabilă pentru falimentarea fabricilor şi decăderea industriei foste socialiste, spargerea Turnului Spart de pe Olt, lipsa infrastructurii de cale ferată, scumpirea utilităţilor, dezastrul de la Fukushima, ascensiunea lui Ceauşescu în defavoarea lui Gheorghe Apostol la conducerea PMR, războiul croato-bosniac din 1993, masacrele din Rwanda şi, nu în ultimul rând, atacul japonez de la Pearl Harbour şi eşecul armatei române în campania din Ardeal din toamna lui 1916. Abia aştept. Şi nu m-ar mai mira.

Înţeleg, trebuia, de cum m-am libi' din armată, cu elanul meu tineresc, frumos şi liber, să năpădesc în spitalele unde începea să înflorească "situaţia medicală" de care ne bucurăm acum, să merg la dom-doctor şef, să trântesc uşa de perete şi să urlu de la nivelul gradului meu de sergent proaspăt lăsat la vatră: "Allloooo, ce se execută aici, bă, domdoctor? Beeeei, ce e cu spitalul ăsta, de ce arată aşa şi nu ca-n filmele de pe video alea americăneştile? Băăăă, o s-o ţineţi tot aşa şi peste 30 de ani vom avea o astfel de situaţie medicală, ‘nţeles?". Apoi cu forţe sporite, să fac ordine ca Rambo sau Anghel Şaptecai, în toate, de la felceri şi medici la furnizorii de dotări şi renovări, să verific licitaţii şi achiziţii, să auditez tot, să fac instructaje de protecţia muncii şi PSI, să mă răstesc la preşedinţi de consilii judeţene, şedi DSP, secretari de stat şi miniştri, să ameninţ cu puşcăria, Canalu' şi Tribunalul Penal Internaţional de la Haga şi astfel să avem, după 30 de ani, spitale de unde oamenii ies vindecaţi şi chiar vii, chiar dacă e pandemie. Păi nu? Ca să nu am sentimentul culpabilităţii că m-am uitat pe pereţi.

 

Ce puteam face noi, ăştia simpli? Hai să aud!

Dar chiar aşa, eu, tu, el, ea, noi, voi, ei, ele ce puteam face şi nu am făcut? Trebuia să băgăm pe gât partidelor specialişti reali în management şi politici de sănătate publică pentru ca să aibă ce să numească partidu' după ce ajunge la putere? Nu puteam. Partidele au oamenii lor, nu primesc sugestii de la neînregimentaţi. Să fi cerut/impus ca să nu se schimbe la fiecare rocadă la guvernare, şefii spitalelor, ai direcţiilor de sănătate şi altor direcţii şi să fie numiţi DOAR specialişti ne-politici, pentru că spitalul NU e ceva POLITIC? Asta ca să nu mai vedem, de fiecare dată, prietenii, cumetrii, concursuri cu un singur candidat - ăla care trebuie, lucru început şi neterminat şi alte "boli" din acestea? Nu puteam, pentru că noi votam după simpatii şi antipatii, iar ei puneau pe cine aveau chef. Nu votezi tu cine să fie premier, prefect, şef la sănătate, cultură, agricultură sau SPI-TAL. Numesc ei. Puteam noi să cerem ca spitalele de stat să fie dotate în aşa fel încât ca ele nu fie spaima pacientului? Pentru că de aia plătim la sănătate, să fim însănătoşiţi, nu să vedem poze de grup regizate şi ştiri cu "intenţionează să"? Puteam noi să facem ca, în contextul COVID, spitalele să nu bată pasul pe loc în cel mai fericit caz, ci ele să se mişte INAINTE, nu DUPĂ ce se constată că situaţia se agravează? Sau ca decidenţii să lase circul politic de o parte şi să-şi vadă de noi? Că de aia îi votăm, să facă treabă, nu postăceli pe reţele? Nu. Pentru că am avut şi nu avem puterea asta. Deci cum e treaba cu "Suntem toţi vinovaţi?". Poate voi, nu noi. Noi doar beneficiem de miserupism. De 30 de ani.

 

Cinismul politizării unei tragedii: "Spital PSD" sau "Spital PNL"?

Aşa a fost şi la Colectiv. Un incendiu cu victime a devenit pretext pentru orice altceva decât măsuri de îmbunătăţire a situaţiei. Toţi şi-au amintit, subit, că o mulţime de clădiri de utilitate publică nu au aviz ISU şi le-au închis. A fost schimbat un guvern cu altul mai şic, care a demonstrat că nu poţi greşi atunci când nu faci nimic. A început o luptă împotriva creştinilor, de zici că ei au pus focul, în aplauzele şi chirăiturile noii generaţii de bolşevici  "de dreapta" şi "progresişti". La fel şi acum. Morţii de la Piatra Neamţ sunt foarte utili unora. Primele postări ale unor politruci şi aşa-zişi "influenceri" erau pe linia "a, au murit, perfect, deci uite un motiv să mergeţi pe 6 la vot ca să scăpăm de/ca să aducem pe". Sau că "noi vom face ordine după 30 de ani" şi alte blablauri. Am aflat astfel că spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ era "Spital PSD". Sau "Spital PNL", în funcţie de simpatiile politice ale postacilor. Eu zic că era UN SPITAL. De era spital PSD, trebuia să vină în control Ciolacu, că el e şeful PSD şi implicit al spitalului. De era PNL, trebuia să vină Orban. Singurul care nu trebuia să vină ar fi fost Ministrul Sănătăţii, că nu ar fi avut ce căuta acolo atâta vreme cât spitalele, COVID sau nu, sunt proprietatea Partidului Care-o Fi. Şi apropo, toţi salariaţii sunt membrii de partid, de lansăm cretineli din astea în eterul online? Un spital e apolitic şi aşa ar trebui să fie. Ca dealtfel şi conducerea lui. Dar în fine, astea-s poveşti nemuritoare. Cu muritori morţi. La ATI.

 

Medicul nu e electrician? Deci poate bubui tot...

Tot din ciclul "hai să ne scoatem" cumva să nu se strice blazonul eroului în halate albe din spitalele unde neregulile încep să puşte pe afară şi în contextul aceluiaşi Piatra Neamţ – morţi arşi şi apărările astea cu orice preţ când se pune întrebarea dacă cineva a fost atent, în spitalul ACELA şi e atent în alte spitale la chestiile acestea numite scurt-circuite.

Adică e aşa. Dacă tu, ca medic, asistent, infirmier etc, vezi că un aparat din ăsta scoate fum sau se încălzeşte exagerat sau în fine se comportă atipic; sau dacă vezi două fire ca pixu'; sau o priză ca vai de ea care atârnă din perete. Sau orice altceva ce poate fi definit ca pericol.Ce faci? Îţi pasă, iei măsuri, anunţi pe cine trebuie, insişti dacă cine trebuie arată că i se rupe-n 14, sau treci fluierând ca eroul mai departe, sub considerentul că "nu e treaba mea, să vadă electricianul, e treaba lui"? "Medicul nu e electrician!". OK. Deci şi eu dacă văd o infracţiune pe stradă nu iau nicio măsură, că nu-s poliţist. Dacă văd un om căzut pe jos îl las acolo, că nu-s SMURD. Dacă la lucru curge chiuveta sau WC-ul de inundă totul, nu opresc apa, că nu-s instalator. Păi nu? Frunză verde foi de fag, nu m-amestec, nu mă bag, ca nu cumva să fiu luat la întrebări.

Aşa e şi faza asta cu "medicul nu e electrician". Păi nu e, că nu-i cere nimeni să schimbe siguranţe, să pună neoane, să repare prize, să lege faza la fază, nulul la nul şi împământarea la împământare. Ori să tragă cabluri prin pereţi şi să aibă şurubelniţă, patent, lampă de control şi izolir-band în buzunarul halatului. Dar dacă e ceva în neregulă cu ceva, poate lua măsuri. Electric vorbind, un scurtcircuit nu apare dintr-o dată, ci are cauze. O instalaţie electrică suprasolicitată. O instalaţie electrică prost făcută, sub parametrii consumului. Componente de proastă calitate, care dau chix după scurt timp. Ne-verificări periodice ale "utilajelor" în funcţiune. Un contact slab care genereaza energie termică şi scânteie, până la incendiu. Chestiile astea nu apar într-o secundă, ci iau timp să se manifeste. Şi nu-s nici ca să zic aşa, asimptomatice.

Pute, e cald, scoate fum, face zgomotul ăla de scânteie. Dacă nu-ţi pasă că nu e treaba ta că nu eşti electrician, înseamnă că ori ţi se rupe 100% şi nu mai eşti erou, ori că atenţia ta este praf şi nu mai eşti compatibil cu jobul. Sau că nu prea calci pe acolo, deşi trebuie să calci că de aia eşti plătit.

Morala e că TU, medic, asistent, infirmier, auxiliar, şofer, femeie de serviciu, zidar, trecător prin zonă, nu vei fi electrician dar, conform legii, anunţi, acţionezi imediat (IMEDIAT, da?) şi

iei măsurile specifice pentru care eşti pregătit, conform resposnabilităţilor pentru prevenirea incendiilor. Că pentru mulţi instructajul ăsta PSI se face la modul "Hai semnează aici fişa şi gata", fără alt deranj.

Cei interesaţi despre salariaţi medicali care nu-s electricieni, pot citi cele 32 de pagini ale Ordinului Ministerului de Interne şi al Sănătăţii Nr.146/24 octombrie 2013, "pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor la unităţi sanitare". Apoi discutăm, da?

Hopa, şi mai aflăm că "Spitalul Județean Neamț funcționează fără acreditare. Unitatea are lacune la siguranța la incendiu" (Aleph News) Şi că, la ultima evaluare PSI sau cum i-o mai spune acum, "nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire". Vezi aici:

https://alephnews.ro/guvern/spitalul-judetean-neamt-functioneaza-fara-acreditare-unitatea-are-lacune-la-siguranta-la-incendiu/

Păi normal că nu aveau, că dacă nimeni cu excepţia electricianului nu e electrician, nu e nici pompier, bre! Să se descurce pompierii, nu? Iar electricienii sunt ideali pentru a li se băga vină, ca aici, la  Newsweek, care citează un medic ATI care acuză că "spitalele lucrează cu electricieni care leagă cu sârmă". Hai chiar? Şi cine a încheiat contractele cu acei electricieni care leagă cu sârmă?

Acum treaba trebuie să o descâlcească Procuratura, când putea fi mai simplu altfel, şi fără morţi în plus. Chiar sunt curios de unele detalii, că am văzut tot felul de scurtcircuite sau efecte ale lor. Şi sunt curios şi de alte detalii, ca de exemplu care era difenţa dinte momentul când a debutat scurt-circuitul şi prina constatare a incendiului de către personalul medical de la spitalul din Piatra Neamţ. OK, medicul acela care a salvat ce s-a mai putut salva este un erou şi merită toată stima, chiar dacă anumite guri rele acuză că nu era în salon când a izbucnit incendiul. Din câte ştiu, medicul pe tură stă în cabinet şi intervine când e anunţat că e o problemă. Dacă greşesc, să-mi spună cineva din interior cum este de fapt.

Încheiem cu ce a spis preşedintele Iohannis care a spus despre afirmaţia lui Tătaru, că e "un pic nerumegată". "Nu toți suntem de vină, sunt de vină cei care au fost la guvernare, la conducere, cei care nu au alocat resurse, cei care nu s-au îngrijit de calitatea personalului și a managementului". Chiar dacă are şi el mulţi critici, aici exclusiv în această frază, are dreptate. Deci ce facem, pardon, CE FACEŢI, ca să dispară ideea aceea cu "numai în spital să nu ajungi"? Nu de alta dar noi plătim pentru sănătate.

comentarii
2 comentarii

Da, redactore, dar daca spui, anunti, te iau unii la ochi ca esti prea bagaret, ca esti dat naibii sau vrei sa te afirmi,
sau sa iei locul altuia... Nici asa, nici altminteri - vorba lui Plesu...
20.11.2020 20:41
Virginelul de la Cotroceni, Iohanis, in imensa lui lasitate si hotie, ar da vina si pe ma-sa pentru absolut orice, numai sa poata sa stea la putere el si guvernul lui de ratati si hoti. Asa ca ce ne mai miram ca la aproape un an de cand e la putere "guvernul lui" si un an de cand el este in al doi-lea mandat de presedinte adormit, vine si ne spune cu un ranjetul imbecil, mascat de masca facuta la comanda, ca sa nu para prea mica pentru capalaul lui, ca si de data aceasta PE SE DEul este vinovat pentru absolut orice si nu retardatii ce formeaza cel mai cretin guvern roman de dupa '89.
Pe Se De-ul e vinovat si ca bate vantul!!!!
25.11.2020 08:40
Din aceeasi categorie
Forumul German

PSD Sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia