Tribuna
AFF
Peste 100 de dosare deschise, după ce FACIAS a sesizat parchetul cu privire la banii pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni
Peste 100 de dosare deschise, după ce FACIAS a sesizat parchetul cu privire la banii pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat organele de urmărire penală privind modul în care statul ține evidența sumelor plătite pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni. Sesizarea a plecat de la faptul că plățile pentru românii care oferă cazare și masă refugiaților au fost făcute doar în baza unor declarații pe propria răspundere. Această procedură nu oferă niciun fel de garanții privind corectitudinea informațiilor, iar acest lucru, coroborat cu lipsa controalelor stricte, poate duce ușor la numeroase infracțiuni. Așa cum anticipam, situația potrivit informațiilor oficiale este una destul de complicată.

Parchetul a oferit un răspuns, precizând că în prezent există 102 dosare penale pentru fapte diverse (înșelăciune, delapidare, obținerea ilegală de fonduri etc.) care vizează infracțiuni comise în legătură cu sumele decontate pentru hrana și cazarea refugiaților ucraineni. Până astăzi, un singur dosar de acest gen a fost finalizat. În plus, plățile făcute de către stat nu sunt nici măcar suspendate pe perioada în care procurorii anchetează suspiciunile.

În practică, vorbim de o sumă totală de peste 200 de milioane de lei, sumă nedeclarată la ANAF, în condițiile inexistenței unei obligații de plată a vreunui impozit. În ianuarie 2023, aproape 110.000 de refugiați se aflau încă în România.

"Ținând cont de toate acestea, FACIAS a solicitat din nou parchetului să analizeze cele expuse și să acționeze cu celeritate. În tot acest timp, vom monitoriza cu atenție acest caz, pentru a vedea exact modul în care autoritățile statului acționează", au transmis reprezentanții fundației.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA