Tribuna
Pentru gestionarea eficientă a deşeuri-lor, comuna Porumbacu de Jos va avea un centru de colectare prin aport voluntar (CAV)
Dan FRÂNCU
482 vizualizari
Pentru gestionarea eficientă a deşeuri-lor, comuna Porumbacu de Jos va avea un centru de colectare prin aport voluntar (CAV)
În ultimii ani, în mass media sibiană şi naţională au apărut mai multe articole prin care s-a semnalat existenţa unor adevărate depozite ilegale de gunoi în albia sau în zona învecinată albiei râului Po-rumbacu, ori pe marginile drumurilor ce străbat zona turistică de la poalele Vârfului Negoiu. De cele mai multe ori, turiştii sosiţi în zona comunei Porumbacu de Jos pentru a se bucura de atracţiile de aici, au fost cei ce au semnalat situaţiile referitoare la deşeurile abandonate în locuri nepermise, dar, cel mai probabil, deşeurile proveneau de la locuitorii din zonă, doar aceştia putând arunca "pe vale" sobe, frigidere, aragaze, covoare, lighene, diverse obiecte vestimentare, mobilier, saltele ori anvelo-pe auto.

 

 

Există premise foarte bune ca acest gen de situaţii să rămână doar la capitolul "amintiri neplăcute", iar Mama Natură să nu mai sufere din cauza nesimţiţilor, cea mai impor­tantă veste în acest sens fiind aceea că, zilele trecute, reprezen­tanţii Primăriei comunei Porumbacu de Jos au semnat contractul pentru edificarea în zonă a unui centru de colectare prin aport voluntar (CAV), loc ce va putea fi folosit de localnici pentru depozitarea gunoaielor ce nu pot fi aruncate la tomberoanele din gospodării. Asemeni centrelor similare din întreaga ţară, structura CAV din comuna Porumbacu de Jos va constitui o resursă esenţială pentru industria reciclării, deşeurile care, de foarte multe ori ajungeau la liziera pădurii, pe păşune sau pe malurile apelor, putând fi aduse spre depozitare aici.

Conform informaţiilor date publi­cităţii de Primăria Porumbacu de Jos, contractul de execuţie lucrări pentru înfiinţarea unui centru de colectare prin aport voluntar în co­mună a fost încheiat în urma par­curgerii procedurii simplificate, cu o valoare estimată de 2.558.117,29 lei, iar câştigătorul este asocierea MGM Construcţii şi Centru Utilaje Con-
s­trucţii Sibiu SRL, cu o valoare a contractului de execuţie de 2.190542,48 lei fără TVA. Centrul de colectare va avea capacitatea de a asigura necesităţile unei comunităţi cu circa 50.000 de locuitori.

Viitorul CAV Porumbacu de Jos va avea o platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor pentru deşeuri şi circulaţia autoturismelor cetăţenilor care aduc deşeuri, res­pectiv a camioanelor care aduc/ridică containerele (dimensiuni 51 x 36,40 m), cu suprafaţa de 1.930 mp, o platformă betonată pentru ampla­sarea containerelor de tip baracă (dimensiuni 18,00 x5,40 m), în su­prafaţă de 93 mp, sistem de cana­lizare al apelor pluviale, zonă verde cu gazon şi plantaţie perimetrală de protecţie, copertină pe structură metalică uşoară pentru protecţia con­tainerelor deschise, împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate, prinse pe stâlpi rectangulari din oţel, cu lungimea totală de 191,60 ml, cu poartă de acces culisantă, un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor).

"Acest CAV reprezintă soluţia optimă pentru colectarea separată a deşeurilor în comuna noastră. Cetăţenii vor avea asigurate toate condiţiile necesare pentru a depozita în mod legal orice tip de deşeuri, evitând astfel depozitarea ilegală a acestora pe domeniul public. De exemplu, vor putea duce la CAV hârtie/carton, plastic, textile, vopsea, medicamente expirate, baterii, electrice/electronice, mobilier din lemn, sticlă, metal, anvelope, deşeuri vegetale, precum şi deşeuri provenite din construcţii", a explicat Georgeta Maria - Poşa, primarul comunei Porumbacu de Jos.

Contractul de finanţare pentru proiectul "Înfiinţare centru de colectare prin aport voluntar, în comuna Porumbacu de Jos", este în valoare de 3.830.913,04 lei, termenul de implementare fiind 21.09.2024. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, acest apel de proiecte fiind gestionat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Conform informaţiilor publicate pe pagina de internet a MMAP, "centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi bio­deşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxuri speciale de deşeuri (deşeuri voluminoase, deşeuri de echipa­mente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări, precum şi alte tipuri de deşeuri, în confor­mitate cu proiectul)".


comentarii
1 comentarii

Va intreb cei care se ocupa si iau salarii pentru controlul si gestionarea gunoaelor -- inclusiv primaria ce mama zmeului fac?? chiar si politia locala tre sa ia atitudine si umblat la jepurile celor certati cu civilizatia -- Poza 5 insi si toti cu mapa
21.11.2023 01:35
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA