Tribuna
Pași esențiali în prevenirea cancerului de sân
Pași esențiali în prevenirea cancerului de sân

Cancerul este a doua cauză a mortalității la nivel global - o creștere uriașă cu peste 70% a numărului de cazuri fiind prevăzută în următorii 20 de ani. Din toate tipurile de cancer, cel mamar este unul dintre cele mai răspândite, fiind pe primul loc în România.

Chiar dacă sunt multe cazuri în care această boală este legată de gene, asupra cărora nu avem prea mult control, restul lucrurilor se află în mâinile noastre. În cele ce urmează vom atrage atenția asupra câtorva factori importanți.

 

Controale medicale periodice

 

Un aspect deseori amintit este că majoritatea persoanelor au o perspectivă optimistă asupra stării lor de sănătate. Cu toții suntem convinși: cu noi totul este OK, suntem sănătoși! Cu cât mai des participăm la controale periodice, cu atât crește șansa ca unele boli să fie descoperite într-un stadiu incipient. Șansa unui tratament eficient crește și totodată, crește rata de supraviețuire.

Având în vedere cele amintite mai sus, controalele periodice pot juca un rol decisiv în viața dumneavoastră.

 

Expunerea organismului la raze ultraviolete și poluare

 

Chiar dacă acesta este un pas dificil de urmat datorită stilului de viață contemporan, reducerea expunerii organismului la raze uiltraviolete este importantă în securizarea sănătății. Poluarea este un factor și mai greu de evitat. Acești factori pot declanșa cu ușurință diverse boli.

Poluarea este mult mai ridicată în mediul urban decât în cel rural. Recomandarea specialiștilor este ca în viața de toate zilele să integrăm perioade de recreere în natură, de preferință în zone extraurbane. Este indicat să punem accent pe activități sportive în aer curat (parcuri, zone de recreație) și sporturi acvatice. Pe timpul veri este strict interzisă expunerea la soare în orele amiezii și este indicată purtarea îmbrăcămintei care ne ferește de razele ultraviolete.

 

 

Stil de viață sănătos

 

Societatea contemporană, parcursul vieții s-a accelerat și se accelerează în continuare. Astfel omul secolului XXI are foarte puțin timp pentru el însuși. Nu suntem suficient de atenți la alimentația sănătoasă, suntem tentați să luăm mâncăruri semi-, sau gata preparate de pe rafturile supermarket-urilor sau să mâncăm la primul fast food întâlnit. Aceste alimente pe lângă faptul că conțin multe substanțe chimice (E-uri) nici nu sunt proaspete.

 

Ar fi de preferat să ne întoarcem la practicile părinților și bunicilor noștri și să preparăm, să gătim mâncarea noastră și a familiilor, copiilor noștri. Astfel putem să ne bucurăm de mâncăruri gustoase, aspectuoase, proaspete din produsele pieței autohtone. Rețetele tradiționale pot fi completate cu rețete noi de stil mediteraneean caracterizat prin abundența salatelor, a peștelui și a fructelor de mare. Este de preferat reducerea consumului băuturilor carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr și a alcoolului.

 

Nu putem accentua suficient de mult importanța mișcării și a sportului. Știm că este greu a lua o decizie în acest sens, dar rezultatele științifice și experiența multora dintre noi dovedește că înlocuirea suplimentelor alimentare, vitaminelor sintetice, a diferitelor pilule pe care le înghițim atât de lejer cu mișcare și sport ar aduce multe beneficii sănătății noastre. De cele mai multe ori nu cheltuielile care apar sunt decisive, totul depinde numai de motivația noastră.

 

Și dacă totuși...

 

Din nefericire, chiar dacă ați făcut totul pentru sănătatea dumneavoastră soarta intervine. Un diagnostic de cancer la sân este șocant pentru oricine. O operație de mastectomie poate afecta crunt feminitatea pacientei, și nu întotdeauna există posibilitate de reconstrucție.

După o mastectomie parțială sau totală sunt opțiuni care pot reda forma naturală a femeii. În acest caz vă recomandăm ca o soluție ideală proteza de sân și sutienele speciale (cu buzunare pentru proteză).

 

Vă dorim multă sănătate!






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA