Tribuna
PNL
Panourile pentru graffiti: o idee salvatoare, dar cât de eficientă?
Dumitru CHISELIŢĂ
580 vizualizari
Panourile pentru graffiti: o idee salvatoare, dar cât de eficientă?

Într-un oraş invadat, chiar înfundat de aşa-zisul "graffiti" (care în proporţie de peste 90% NU este artă, ci doar o mâzgăleală inestetică pe orice), iată că se încearcă acum, cumva, o "centralizare" a lui, o ordonare, prin panourile "blank" amplasate în parcurile Sub Arini şi Tineretului. Din câte am înţeles, se doreşte ca astfel, tinerii să fie, o dată, încurajaţi "a-şi exprima creativitatea" aici şi ca cei care au vandalizat până acum clădirile, zidurile şi în fapt orice în Sibiu "să găsească în aceste panouri o “pânză” mai potrivită". Ce şi cum va fi? Vom vedea.

 

O încercare de "cădere la pace"

între autorităţile locale şi grafferi?

 

Mai mult ca sigur, da. Teoretic şi practic, li se oferă acestora, pe cheltuiala publică, mai multe locuri unde ei pot să-şi lase "tag"-ul sau alte forme de artă stradală, aceasta după ce anumite faţade au fost puse la dispoziţia artiştilor stradali "adevăraţi", în cadrul festivalului "Street Art". Chiar dacă nu gust astfel de manifestări sau astfel de artă, e clar că nu poţi pune semnul egal între Kitra sau Pisica Albastră şi un mâzgălici al unei bănci sau coş de gunoi pentru câini. Asta se vede şi fără să ai doctorate în "contemporary art". Deci dacă cei buni au faţada unui sediu de birou sau a unei şcoli, hai să zicem că şi liga inferioară are dreptul de a primi câteva panouri, aşa, ca să se manifeste, să exerseze, să-şi exprime creativitatea, etc. etc.

Dar mai este un aspect aici. În general şi la origine, graffitti-ul este un loc de marcare a teritoriului. E un fel de "aici am semnat aici e al meu". O proprietate indirectă a spaţiului aceluia cu "tag". În logica aceasta e clar că semnatul NARV se consideră (şi este, la pariu, considerat în lumea lui) proprietar pe tot ce este în Sibiu şi are "semnătura" lui. A doua, e clar că astfel de măsuri NU POT fi ordonate, instituţio­nalizate, disciplinate, reconfigurate, pentru că acest mod de exprimare publică este oricum "anti-sistem" şi anti-autorităţi (aşa e în vest, iar la noi s-a copiat ideea). Deci ideea că: "daţi cu spray aici dar nu mai daţi acolo" efectiv nu merge în realitate. Între un panou pus la dispoziţie şi, să zicem, un gard sau o casă proaspăt tencuit-vopsită, ia ghici care e mai atractiv? şi unul şi altul, dar mai ales cel ne-destinat oficial graffiti-ului. Încercaţi să gândiţi ca un băiat din acela cu spray şi bicicletă sau skate. Încercaţi să-i ascultaţi muzica, să vedeţi ce "postează" pe "wall"-ul real şi veţi vedea că ideile lui bat mai degrabă spre "anarchy" decât spre ordine şi disciplină. Deci, sincer şi fără a fi Gică Contra, nu cred că aşa ceva, oricât de bine-intenţionat este, va mai domoli din efortul de a marca pereţii sau stâlpii sau băncile cu acele "tag"-uri.

 

În Sub Arini, pe urmele

panourilor şi... graffiti-urilor

 

Am zis că o tură în teren, într-unul din parcurile ce găzduiesc aceste panouri-target, pentru a vedea cât graffiti este acolo, ar da bine. Între Tineretului şi Sub Arini, am ales, desigur, Sub Ariniul. Atât pentru faptul că e reprezentativ, cât şi pentru că e cunoscut ca fiind destul de "ornat" cu tot felul de inscripţii.

Am găsit şi panourile, sunt două bucăţi. Albe. Dincolo de podul mare, vizavi de locul acela unde se sare cu bicicleta. Singurele "graf"-uri erau făcute, la acel moment, de umbrele crengilor copacilor. OK, văzut, confirmat, marcat. Există şi sunt gata de a primi "creaţiile". Deocamdată, în zonă erau doar nişte strângători de castane sau ghindă şi ceva fete care se fotografiau una pe cealaltă cu – paradoxal – o cameră foto.

Cam atât despre panouri. Să vedem cum stăm însă cu vandalizarea cu sprayul. Stăm bine spre foarte bine, că am impresia că
s-a lucrat prin zonă pe tema asta, că multe lucruri sunt paradoxal de curate. Cupola nu are decât o semnătură, de exemplu, iar elefantul de la locul de joacă e nefiresc de curat. În rest, cam nu...

 

Tot ceea ce poate fi mâzgălit...

 

E clar că tot ce e graffiti în Sub Arini, de la aleea de lângă Olimpia până la strada Avrig, se încadrează în vandalizare clară. Adică artă zero, mâzgăleală berechet. Avem astfel ca victime: indicatoarele rutiere de la intrarea în parc şi de pe pista de biciclete (interesant e că au rupt colantul cu "mai bine mort decât comunist" care şi el se afla în treabă pe acolo); o hrănitoare pentru păsări; containerele de gunoi de lângă locul de fitness şi cam de peste tot; lăzile de gunoi ale celor care locuiesc în zonă; COPACII (da, se să cu spray şi pe ei, e normal, doar e la Sibiu, unde copacii oricum nu sunt iubiţi); podurile, mari şi mici, nu contează; gardurile; coşurile de gunoi din beton (de aia cică au fost făcute aşa, precum bunkerele, ca să nu fie distruse de "civilizaţia" locală); locurile de adunat "după câinele tău"; stâlpii de iluminat, cu sau fără camere de supraveghere încorporate, care precis au filmat ceva, dar pe cine interesează?; bănci.  Inclusiv părţile metalice ale vechiului stăvilar de pe aleea paralelă cu str. Hochmeister. Tot ceea ce poate fi mâzgălit a fost şi este mâzgălit. Va fi şi în continuare?

A da cu spray pe copaci nu e o artă, e doar o ghiolbăneală. De scris nume pe bănci, o făcea şi Nelu în anii ‘70 (vezi o porţiune de zid vechi din Parcul Cetăţii) şi iar nu e artă. Să mâzgăleşti contoare, colivii de păsărele sau lada de gunoi a omului este doar dovada că te bagi singur în seamă, că îţi place să atragi atenţia asupra ta cumva şi cam atât.

 

Deci teoretic, dacă, prin absurd, se curăţă tot Sub Arini-ul de "tag"-uri sunt montate panourile acelea şi se dă un, cum să zicem, "reset" la tot, vor fi capabile acele locuri special amenajate să "cruţe" restul? Sincer, deşi apreciez buna intenţie a autorităţilor, am multe îndoieli. Dar rămâne de văzut, povestea rămâne deschisă şi vom mai trece pe acolo să vedem cum evoluează situaţia. şi poate vom da o tură şi în Parcul Tineretului, mai ales pe după el. 


comentarii
1 comentarii

Nu se vor potoli niciodata! Mai ales, mazgalitorii, cei ce n-au pic de talent la desen!
25.10.2020 13:49
Din aceeasi categorie
Forumul German

PSD Sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia