Tribuna
Semnal editorial
Păşind în lumea stepelor, codrilor, izvoarelor Rusiei
N. I. DOBRA
1581 vizualizari

Alexandru G. Şerban s-a născut la 11 octombrie 1940, în Basarabia, loca­litatea Carahasani, judeţul Cetatea Albă. Familia s-a refugiat în România. Scriitorul şi traducătorul de astăzi a urmat şcoala primară la Cisnădie, liceul la Sibiu şi Iaşi, absolvind Facultatea de Filologie în 1963 şi Facultatea de Filozofie în 1973, la Universitatea "Al. I. Cuza". Cele mai multe dintre cărţile publicate sunt traduceri din literaturile polonă şi rusă, ultima fiind recent apăruta "Ivan Bunin şi Serghei Esenin - Poezia naturii" (Editura Performantica, Iaşi, 2011), cu o prefaţă de Marina Vraciu.
Cum se subînţelege din titlu, volumul este alcătuit din două secţiuni: prima, rezervată lui Ivan Bunin, cu date despre viaţa, opera poetului şi o selecţie din versurile acestuia, a doua, după acelaşi tipic, îl are în prim-plan pe Serghei Esenin. Alexandru G. Şerban nu şi-a îndreptat întâmplător atenţia spre cei doi poeţi ruşi, ei fiind reprezentativi pentru literatura rusă dintr-o perioadă de tranziţie şi de frământări pe toate planurile: prima jumătate a secolului al XX-lea, amândoi fiind fascinaţi de frumuseţea şi măreţia naturii ţării lor natale. Autorul - pentru cei care stăpânesc limba lui Puşkin şi Tolstoi - oferă poeziile în original şi în traducere, pentru novici. Cu rusa mea destul de rudimentară, n-aş putea să mă pronunţ asupra calităţii redării versurilor originale în româneşte, dar îi acord încredere lui Alexandru G. Şerban, a cărui bibliografie este edificatoare.
Volumul este completat cu un Glosar de nume şi termeni, util pentru înţelegerea epocii în care au trăit şi creat cei doi mari poeţi, cunoscuţi şi apreciaţi în întreaga lume.  comentarii
1 comentarii

ai fi stiut mai bine rusa,ca ti-a fost draga,numai ca notele informative le faceai in limba romana
ben
21.12.2011 01:19
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia