Tribuna
Ouăle marcate cu "3" nu se vor mai vinde după 1 ianuarie
Ouăle marcate cu

De la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra 3, provenite de la găini crescute în baterii (cuşti îmbunătăţite) nu vor mai fi vândute pentru consumul uman. Comisia Europeană interzice începând cu 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale, iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată ouăle marcate cu cifra trei, respectiv ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu se mai valorifică spre consum uman, ci se dirijează direct spre industrializare sau distrugere.
Se vor putea comercializa ouăle marcate cu codul “3” dacă provin numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor comunitare. În acest sens, Comisia Europeană a anunţat că aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate riscă să conducă în 2012 la deschiderea unor proceduri de restricţii pentru cel puţin 11 state ale U.E, între care şi România.

Standardele de calitate pentru ouă

Comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 73/2005, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului European nr.4/2004. Conform actului normativ mai sus menţionat, pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producătorului, format dintr-un cod alfanumeric care reprezintă ţara, judeţul, un număr de ordine în cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră in faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel : cifra 1 - pentru ouă de găină crescute în aer liber; cifra 2 - pentru ouă de găină crescute în hale la sol; cifra 3 - pentru ouă de găină crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu); cifra 0 - pentru ouă de găini crescute ecologic.
Data valabilităţii minime trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului.

Situaţia în judeţul Sibiu

La această dată potrivit datelor furnizate de ANSSA, în sistemul avicol din ţară, din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 90%, din efective. Restul de aprope 10 % din efective mai sunt crescute în baterii (cuşti B P 3) neconvenţionale.
În judeţul Sibiu, din efectivul total de 520.000 păsări, un număr  de 310.000 găini sunt crescute în 12 ferme comerciale (8 ferme cu găini ouătoare, 3 ferme cu pui de carne şi o fermă cu prepeliţe) care posedă document de înregistrare sanitară veterinară emis de D.S.V.S.A. Sibiu, iar 220.000 păsări sunt crescute în 30.530 gospodării ale populaţiei.
         Conform sistemului de creştere, din cele 8 ferme cu găini pentru ouat, în trei ferme găinile sunt crescute în baterii neîmbunătăţite (marca pe ou cifra 3), în patru ferme sunt crescute la sol (marca cifra 2) şi o fermă unde găinile se cresc în sistem semiliber, tradiţional (marca cifra 1).
         Începând cu anul 2009, toate fermele comerciale cu păsări existente în judeţul Sibiu au fost cuprinse în programul de modernizare, retehnologizare, după normele U.E. însuşite de toate statele membre, programe care au fost monitorizate permanent de specialiştii  D.S.V.S.A. Sibiu şi care aveau termen de finalizare la 31 decembrie 2011.

3 ferme au probleme

După ultima evaluare efectuată de inspectorii DSVSA Sibiu, începând cu 1 ianuarie 2012, trei ferme cu găini ouătoare care nu au implementat programul de modernizare, nu mai pot comercializa ouăle obţinute pentru consum uman, producţia obţinută putând fi valorificată spre industrializare sau îşi pot schimba profilul de activitate (pui de carne). "Pentru ca piaţa naţională sau judeţeană să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre, pe care nu le vom mai putea comercializa după 1 ianuarie 2012, autoritatea veterinară centrală şi locală va întări controalele în această lună şi în lunile următoare, privind producerea şi valorificarea acestui produs alimentar", susţine dr. Ioan Penţea, Compartimentul Comunicare din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu. (C. P.)comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia