Tribuna
Oraşul Avrig a fost reprezentat la prima ediţie a Forumului Primarilor EU- China (Bruxelles, Belgia)
Dan FRÂNCU
1588 vizualizari

O delegaţie a oraşului Avrig a participat, în perioada 19- 20 septembrie, la prima ediţie a Forumului Primarilor EU - CHINA, ce s-a desfă­şurat în Bruxelles (Belgia). Întâlnirea este organizată de Convenţia Primarilor din Uniunea Europeană (unde şi oraşul Avrig este membru şi semnatar al documen­tului) şi Asociaţia chineză a primarilor şi este sprijinită de Comisia Europeană, Minis­terul Locuinţei, Dezvol­tării Rurale şi Urbane din China şi DG Energie.
Prezenţa delegaţiei din Avrig la importanta întâlnire din capitala Belgiei a avut ca scop promovarea proiectelor şi a strategiei de dezvoltare a oraşului, toate acestea fiind strâns legate de domeniul identificării şi exploatării surselor de energie rege­nerabilă, precum şi popularizarea intenţiei de creare a unui centru de afaceri româno- chinez, pro­iect susţinut şi de autorităţile europene .
Actuala conducere admi­nistrativă a oraşului a iniţiat şi implementează Progra­mul „ENERGIE LOCALĂ”, ce se doreşte a fi un program pilot la nivel naţional. Această strategie se axează pe măsuri de eficientizare energetică, producerea de ener­gie din surse regene­rabile, transportul şi distri­buţie de energie produsă din surse nepoluante şi redu­cerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dioxidului de carbon. Forumul de la Bruxelles a oferit cadrul cel mai oficial în care au fost prezentate cele mai recente iniţiative ale Uniunii Euro­pene privitoare la acţiunile locale ale comunităţilor implicate în programele europene şi posibila impli­care economică, şi nu numai, a Chinei.
În data de 19 septembrie 2012, la Centrul Albert Borschette a fost  prima întâlnire cu tematica "Zonele Demo în China: UE-China win-win oportunitate de afaceri". Evenimentul a avut ca scop aşezarea la masa rotundă a investitorilor privaţi şi publici, precum şi a autorităţilor regionale şi locale din Europa şi China. Reprezentanţii Capitalei Xinjiang a Regiunii Au­tonomă Urumqi  au pre­zen­tat un plan ambiţios de a remodela structura industriei sale şi de a transforma dezvoltarea sectorului ener­getic, în scopul de a combate poluarea aerului şi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Printre personalităţile ce au participat la această primă acţiune din cadrul forumului s-au numărat preşedintele Comisiei Euro­pene, Jose Manuel Barroso, şi premierul chinez Wen Jiabao.
În data de 20 septembrie, la Centrul Jaques Delors Building a avut loc a doua reuniune a Forumului UE- China, unde participanţii din partea celor două entităţi au decis să elaboreze şi să identifice soluţii adecvate pentru crearea de noi opor­tunităţi în vederea cooperării politice şi comerciale.
Îmbunătăţirile ce trebuie aduse pentru funcţionarea eficientă şi creşterea atrac­tivităţii oraşelor din China, împreună cu utilizarea mai eficientă a energiei în mediul urban sunt doar câteva din obiectivele de interes pentru participanţi. În acelaşi timp, schimbările climatice şi problemele de mediu sunt percepute ca fiind provocări importante ce trebuie abordate la nivel de oraş, de către ambele părţi. Natura volumului investiţiilor urbane necesare pentru a realiza obiectivele de urbanizare ale Chinei face din această zonă o piaţă în curs de dezvoltare extrem de interesantă.
Parteneriatul UE- China privind urbanizarea este un instrument general conceput pentru a sprijini China şi UE în atingerea obiectivelor menţionate mai sus.
La Forumul Primarilor UE-China de la Bruxelles s-a decis:
-  Facilitarea schimbului de experienţă şi cooperare între primării;
- Sprijinirea dezvoltării de noi acţiuni comune în ceea ce priveşte exploatarea şi metodologii urbane;
- Furnizarea de informaţii practice pentru guvern pentru ONG uri asupra ne­voilor şi oportunităţilor;
- Consolidarea sprijinului pentru parteneriat şi atra­gerea altor parteneri.
Cu acest prilej, toţi primarii participanţi la eveniment au semnat un Acord de Colaborare pentru punerea în practică a celor discutate.
În afara primarilor şi repre­zentanţilor oraşelor din UE şi ai oraşelor chineze de profil înalt, la acest eveniment au mai participat directorul general DG ENER Comisia Europeană- Fabrizio Bar­baso, preşedintele pentru sectorul economic şi social al Comisiei Europene- Günther Oettinger, Comi­sarul European pentru energie- Staffan Nilsson, preşedintele Comitetului Regiunilor-Mercedes Bresso şi ministrul Locuinţei, Dezvoltării Rurale şi Urbane din China-Weixin Jiang.
Reprezentanţii oraşului Avrig la Forumul Primarilor EU- China (Bruxelles, Bel­gia) au fost primarul Arnold Gunter Klingeis, adminis­tratorul SC ENEV-AVRIG SRL, ing. Doru Teodorescu (cel ce ne-a şi oferit informaţiile) şi consilierul local Alexandru Sas.




comentarii
3 comentarii

cand o sa auzim si noi de proiecte precum canalizare orasul Avrig, apa curenta si canalizare in satele apartinatoare? nimic de zis rau despre actualele proiecte dar cetateanul asteapta ceva ma "palpabil". In Avrig sunt drumuri mai rele ca in unele sate din judet
avrigean
04.10.2012 08:24
In afara de plimbari pe banii nostri acest cetatean sas nu face nimic pentru Avrig.
Geo
04.10.2012 09:49
doar klingeis ii sef in avrig,nu-i asa?
ca nu o sa iasa nimic e partea doua.
daria
04.10.2012 20:46
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA