Tribuna
Opera lui Lucian Blaga, dezbătută de universităţile din ţară, la ULBS
Andra MARINESCU
1590 vizualizari
Opera lui Lucian Blaga, dezbătută de universităţile din ţară, la ULBS
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu este în sărbătoare. Aici, se celebrează 15 ani de la prima ediţie a Colocviului Naţional Studenţesc "Lucian Blaga", organizat de Departamentul de Studii Romanice. Ieri, a avut loc, în Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene "ASTRA", deschiderea oficială a evenimentului, care a adunat, alături de conducere şi profesori, tineri din Iaşi, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova, Timişoara, Braşov şi Bucureşti, care participă cu lucrări.
Sesiuni de comunicări despre opera literară şi filosofică a scriitorului Lucian Blaga, dar şi traduceri ale poeziei acestuia în limbile italiană, germană, engleză, franceză, greacă şi letonă cuprinde cea de-a XV-a ediţie a Colocviului Naţional Studenţesc "Lucian Blaga", organizat în perioada 24-26 octombrie. "Ne aflăm acum la o ediţie aniversară. E important să nu lăsăm să moară poezia şi scriitura marelui Lucian Blaga", a spus în deschiderea evenimentului de la "ASTRA"  Mirela Ocinic, directorul Departamentului de Studii Romanice al Facultăţii de Litere şi Arte din cadrul ULBS.

Cuvântări şi expoziţie "Lucian Blaga"

Ediţia din acest an a Colocviului a adus la Sibiu şapte studenţi de la Universitatea din Bucureşti, şase de la Universitatea de Vest din Timişoara, patru de la Craiova, trei de la Universitatea "Transilvania" din Braşov, cinci de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi trei din Iaşi. Cu cei din Sibiu, în total sunt 43 de participanţi cu lucrări. La evenimentul de deschidere, au luat parte şi prorectorii ULBS, Mioara Boncuţ şi Marian Ţiplic. "E o bucurie să fiu alături de dumneavoastră, la deschiderea celei de-a XV-a ediţii dedicate cărturarului, poetului, prozatorului şi dramaturgului Lucian Blaga", a spus Mioara Boncuţ. De altfel, şi prof. Pamfil Matei, iniţiatorul acestui proiect, şi-a manifestat bucuria de a sărbători un deceniu şi jumătate al Colocviului. "E vorba de un spirit de solidaritate a universităţilor din ţară, care au ţinut să participe. Sunt colegi care au venit încă de la prima ediţie alături de noi", a spus acesta. Evenimentul a adus şi diplome de excelenţă celor care au luat parte la mai multe ediţii.
De altfel, şi Silviu Borş, directorul Bibliotecii Judeţene "ASTRA", şi-a arătat mulţumirea de a fi gazdă acestei manifestări. "Mă bucur că vă sunt gazdă. Sunteţi la mine acasă", a mărturisit acesta. Pe lângă faptul că participanţii au putut asculta alocuţiunile conducerii, aceştia au putut vedea şi o mică expoziţie a operei lui Lucian Blaga, care cuprindea, alături de volumele acestuia, şi fotografii şi carnetul de student semnat de rectorul Universităţii din Cluj-Napoca, acolo unde scriitorul a urmat cursurile facultăţii.

Analiza operei

După deschiderea evenimentului, au urmat dezbaterile, moderate de Dumitru Chioaru. Astfel, s-a discutat despre posteritatea literară a operei lui Lucian Blaga, hermeneutica textului literar, receptarea critică a operei blagiene, stilistică, poetică, filosofie şi estetică, precum şi despre Blaga, în traducerea studenţilor.
Colocviul Naţional Studenţesc "Lucian Blaga" este organizat de ULBS, cu sprijinul Revistei Transilvania, al Bibliotecii Judeţene "ASTRA", al Complexului Naţional Muzeal "ASTRA" şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, fiind un proiect Sibiu SMART.




comentarii
1 comentarii

Prof.dr.Matei Pamfil a fost un dascăl de excepţie,bun manager al Facultăţii de Litere.
Fost student
27.10.2013 08:01
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA