Tribuna
Oină și țuru în prima zi de Paști la Mediaș
Vasile ANTIPA
746 vizualizari
Oină și țuru în prima zi de Paști la Mediaș

Ca în fiecare an, medieșenii sunt aşteptaţi în prima zi de Paşti la tradiţionalul joc de ţuru, una dintre tradiţiile păstrate de peste 100 de ani de locuitorii din cartierul Moşnei.

Asemănător din punct de vedere al modului de desfăşurare şi al regulilor oinei, jocul de ţuru este aşteptat an de an de toţi medieşenii. Potrivit locuitorilor din zonă, tradiţia jocului ţuru datează din 1850. La eveniment au participat în fiecare an sute de medieșeni, dar și oficialitățile orașului, care au și dat de altfel lovitura de începere a jocului de țuru.

Anul acesta va avea loc și un spectacol de cântece și dansuri populare, suținut de interpreții Costel Popa, Emilia Muntean, Dan Filuț Tabără, Ansamblul folcloric “Purtata” Mediaș cu soliștii vocali Diana Crețu, Bianca Crețu, Radu Dumitru și Grupul vocal „Cununa Blăjelului”.

La doar câteva sute de metri, alte sute de persoane iau parte cu o oră mai devreme la o altă tradiție frumoasă de Paști. În prima zi de Paşti, medieşenii de pe strada Stejarului participă la tradiţionala partidă de oină.

Cei mai vârstnici spun că tradiţia datează de zeci de ani şi îşi doresc ca ea să fie continuată. Duminică dimineaţa, oameni de toate toate vârstele se strâng pe strada Stejarului pentru partida de oină, începând cu ora 10.

Nu contează foarte mult câştigătorul, bucuria de a fi împreună, de a servi cozonac, ouă roşii sau un pahar cu vin, fiind una extrem de mare.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia