Tribuna
"Oameni obişnuiţi", în premieră internaţională la Viena
Andra MARINESCU
1341 vizualizari
"Oameni obişnuiţi”, de Gianina Cărbunariu, va avea premiera internaţională în cadrul festivalului austriac Wiener Festwochen 2016. Spectacolul se va juca la Teatrul Akzent din Viena, astăzi, 31 mai, ora 20, precum şi mâine, 1 iunie, ora 20. De asemenea, piesa va fi reluată şi joi, 2 iunie. Reprezentaţiile au loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Ambasadei României în Republica Austria şi al Institutului Cultural Român de la Viena, fiind urmate de discuţii cu publicul, pe tema fenomenului avertizorilor de integritate, în contextul social şi politic internaţional actual.

Producţia a avut premiera în luna ianuarie 2016 la Tea­trul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi a fost realizată în cadrul proiectului “Be SpectACTive!”, proiect co-finanţat prin programul Europa Creativă.
„Oameni obişnuiţi“ este un spectacol în care scenele de ficţiune au fost create în urma unei perioade de cercetare în Italia, Marea Britanie şi România, unde au fost realizate interviuri cu opt avertizori de integritate. Fie că lucrează în instituţii de stat sau în companii private, fie că domeniul de activitate este sănătatea, adminis­traţia sau transportul public şi indiferent de ţara în care locuiesc, avertizorii de inte­gritate au în comun aceste lucruri: sunt oameni care îşi fac conştiincios meseria şi care decid să tragă un sem­nal de alarmă în legătură cu neregulile, abuzurile, ilegali­tăţile descoperite la locul de muncă. Sesizările lor nu privesc binele personal, ci binele public, de aceea ul­timul lucru la care se aşteap­tă este ca instituţia/compania să înceapă să pună presiuni asupra lor şi nu asupra celor vinovaţi de abuzuri.
Din distribuţia spectaco­lului fac parte Florin Coşuleţ, Mariana Mihu, Ioan Paras­chiv, Ofelia Popii, Dana Taloş, Marius Turdeanu.


"Am putea deveni victime ale tăcerii"

„Spectacolul explorează, prin mijloace teatrale, câteva faţete ale acestui fenomen în mişcare, în­cercând să sus­ţină demersul avertizorilor de integritate de a lansa discuţii publice pe această temă. Pentru că dincolo de destinul personal al fiecărui om obiş­nuit devenit avertizor de inte­gritate din momentul în care a decis să rupă tăcerea, este în joc şi destinul fie­căruia din­tre noi ceilalţi, oamenii o­biş­nuiţi care am putea de­veni victime ale tăcerii sau ale ignorării unor astfel de sem­nale de alar­mă“, spune regi­zorul Gianina Cărbu­nariu.
„Spectacolul a plecat de la bio­grafii de oameni obişnuiţi care s-au trezit brusc în centrul atenţiei prin ceea ce ei făceau în mod normal în societatea respectivă şi au devenit dintr-o dată, prin co­rectitudinea lor, piedici în ceea ce însemna dezvolta­rea cangrenară a societă­ţilor respective“, a adăugat şi Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu.
În semn de apreciere a contri­buţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru impli­carea deosebită în promo­varea teatrului şi cinema­to­grafiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, preşe­dintele Româ­niei, Klaus Iohannis, a conferit Gia­ninei Carbunariu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, cate­goria D - „Arta specta­colului“.
Spectacolul este realizat în ca­drul pro­iectului Be Spect­­ACTive!, proiect co-fi­nanţat prin programul Euro­pa Creativă, în care TNRS este impli­cat în perioada 2014-2018. Cele­lalte struc­turi par­tenere sunt: Ca­po­trave/Kilo­watt Festival San­se­­polcro (IT), Bakelit Multi Art Center Budapesta (HU), B-51 Ljubl­jana (SL), Domino- Per­fo­racije Festival- Zagreb (HR), London International Fes­tival of Theatre (UK), Ta­nec Praha (CZ), York Citi­zens Theatre Royal (UK).






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA