Tribuna
Premieră la Festivalul Internaţional de Teatru
O sibiancă de 19 ani a intrat în competiţia Spectacolelor-lectură
Nu are decât 19 ani, dar va sta în prima linie a Festivalului Internaţional de Teatru, alături de dramaturgi recunoscuţi la nivel mondial. Este sibiancă, iar piesa ei a fost selectată pentru a fi prezentată în cadrul spectacolelor-lectură a FITS. Se numeşte Ioana Juncan şi a scris "Angajat la Stat".

"M-a surprins în mod cu totul plăcut această tânără. A fost premiată la concursuri de dramaturgie, la care a participat în timpul liceului, iar acum vine cu un text în cadrul Spectacolelor-lectură de la Festivalul Internaţional de Teatru. A venit pur şi simplu la mine şi a spus că vrea să participe la această secţiune. I-am dat termen până când să aducă textul. L-a respectat şi ne-a adus "Angajat la stat". Cum să nu te impresioneze?! S-ar putea să ne trezim cu un mare autor care se va implica în ceea ce înseamnă scriitura dramatică, teatrul", spune Constantin Chiriac, directorul FITS. Este vorba de Ioana Bogdana Jucan, prima sibiancă al cărei text dramaturgic va fi prezentat la Secţiunea spectacole-lectură a Festivalului Internaţional de Teatru. Niciodată până acum, la FITS nu a mai fost lecturată piesa unui autor din Sibiu atât de tânăr. Singurul sibian prezent până acum la spectacolele-lectură ale FITS a fost Iustin Panţa, dar la vremea prezentării textului său dramatic, el era deja un poet recunoscut.
Piesa Ioanei, "Angajat la Stat" va sta alături de texte ale unor autori dramatici recunoscuţi pe plan internaţional, precum B. Brecht, Paul Emond sau Valere Novarina.

Teatrul, pasiunea dintotdeauna

"E greu de stabilit când şi cum se naşte o pasiune. Posibil ca ea să fi existat întotdeauna, pentru că întotdeauna am “exploatat” deplin şansa de a fi altfel pe care ţi-o dă teatrul…Ştiu, însă, cu certitudine când s-a manifestat prima dată această pasiune şi când am devenit conştientă de ea. Eram în şcoala primară când am prezentat prima scenetă comică scrisă de mine, la o serbare şcolară. Reacţia publicului - amuzat teribil de lumea aceea a adulţilor prezentată la modul comic-parodic prin ochii copilului şi de către copii - a fost minunată. Atunci am simţit pentru prima dată că am făcut cuiva o bucurie; satisfacţia a fost imensă. Din acel moment, teatrul a devenit pentru mine nu doar, aşa cum sugera Howard Barker, o problemă, ci problema mea şi modul meu de a rezolva (sau de a încerca să rezolv) probleme", spune Ioana.
Pasiunea ei pentru teatru s-a manifestat de multe ori, până acum, la 19 ani: este autoare a pieselor "Ceas cu cuc", "Oaste neînfricoşătoare", "Cizmărie", "Subtractions". A fost regizor colaborator, regizor asistent şi actriţă în spectacole puse în scenă în Sibiu şi în Marea Britanie. În prezent, Ioana este studentă la Anglia Ruskin University, Cambridge, specializarea Filosofie şi Teatru, iar aceasta este prima dată când un text scris de ea va fi citit de actori profesionişti.
 






comentarii
1 comentarii

Ii dorim succes si speram sa auzim multe lucruri bune mai departe. Poate o editura va fi interesata sa putem si citi operele tinerei scriitoare
Florin
26.05.2008 07:35
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA