Tribuna
O nouă încercare pentru WiFi4EU. Municipalităţile din România pot aplica pentru Wi-Fi gratuit în spaţiile publice
Dan FRÂNCU
789 vizualizari
O nouă încercare pentru WiFi4EU. Municipalităţile din România pot aplica pentru Wi-Fi gratuit în spaţiile publice
După ce prima cerere de proiecte, desfăşurată în luna mai a acestui an, a fost anulată, iniţiativa WiFi4EU a Comisiei Europene se află, din nou, în faza momentului lansării oficiale. Prin intermediul acestui program, primării de pe întreg teritoriul Uniunii Europene pot beneficia de instalarea unor puncte din zone publice unde cetăţenii vor avea conexiune gratis la internet, prin intermediul unor reţele wireless de ultimă generaţie şi mare viteză.

În legătură cu această interesantă oportunitate, reprezentanţa în România a Comisiei Europene a emis, în cursul zilei de marţi, un comunicat de presă, în care se menţionează următoarele: “Comisia Europeană lansează prima cerere de proiecte prin programul "WiFi4EU", prin care şi municipalităţile din România vor putea solicita finanţare pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless. În această rundă vor fi acordate bonuri valorice de 15.000 euro fiecare pentru primele 2.800 de municipalităţi. Vor fi distribuite minimum 15 bonuri pentru fiecare stat-membru în parte pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.

Pentru a solicita finanţare, municipalităţile din Uniunea Europeană trebuie să urmeze câţiva paşi simpli, ce încep cu înregistrarea pe platforma online wifi4eu.eu (termen limită - 7 noiembrie, ora 14) şi continuă cu depunerea candidaturii, după conectarea pe wifi4eu.eu (perioadă ce debutează odată cu deschiderea oficială a cererii de proiecte, în perioada 7 noiembrie ora 14 şi se încheie în 9 noiembrie ora 18).. Reprezentanţii Comisiei Europene atrag atenţia asupra faptului că, având în vedere interesul foarte ridicat pentru program, selecţia se va face pe principiul „primul sosit, primul servit”, motiv pentru care candidatura trebuie depusă cât mai rapid în intervalul respectiv.

“Până acum, la nivelul Uniunii Europene, s-a înscris una din cinci municipalităţi. În următorii doi ani, vor mai urma alte trei cereri de proiecte. Bonul valoric poate fi utilizat pentru instalarea de puncte de acces gratuit la Wi-Fi în spaţii publice precum parcurile, pieţele şi clădirile publice, bibliotecile, muzeele şi centrele de sănătate, peste tot în Europa. În total, până în 2020, vor fi alocate 120 milioane de euro pentru până la 8.000 de municipalităţi din UE. Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public”, se mai menţionează în comunicatul de presă al reprezentanţei în România a Comisiei Europene.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia