Tribuna
O fi ea superfantastică parcarea supraetajată din Hipodrom, dar împrejurimile ei sunt de vis. Un vis urât, evident
Dumitru CHISELIŢĂ
2578 vizualizari
O fi ea superfantastică parcarea supraetajată din Hipodrom, dar împrejurimile ei sunt de vis. Un vis urât, evident
Tot citesc chestii triumfaliste despre cum blocul dintre blocuri numit "parcarea supraetajată" sau "parcarea supraterană", prima de acest fel din Sibiu şi din istoria lui de la prima parcare a căruţei lui Hermann până astăzi, edificiu care neam de neamul locuitorilor vechi sau noi ai oraşului nu a pupat (neamul, zic) până acum. OK, în Londra existau de la 1901 (vaaaai dar cum de a ratat Super-Imperiul acela bicefal şi bi-mult-bocit aşa prioritate!). OK, în Bucureşti erau parcări etajate de pe la 2018. Era parcare şi unde e acum blocul dintre blocuri numit parcare etajată. Numai că era la sol, era complet ne-etajată şi mai era şi gratuită.

Ce ziceam? A, că citec chestii triumfaliste despre cum s-a "edificat" parcarea. Am văzut poze cu lume, cu parcarea din interior şi de dincoace de gardul care te proteja pe tine trecătorul, să vezi ce se petrece înăuntru. Frumos, ce să spun... Dar am văzut, la timpul potrivit  şi cum s-au tăiat copaci frumoşi, şi am văzut şi vedem încă treaba neterminată din jurul parcării. Deci o fi superfantastică parcarea aceea, dar împrejurimile continuă să fie de vis. Şi nici vreun niciun fotograf oficial sa imortalizeze starea şi situaţia.  

Bine, am înţeles că s-au finalizat lucrările "de edificare a clădirii" şi că s-a făcut un "Richtfest", obicei anglo-saxon (adică nu neapărat german) în care se aduce mulţumire constructorilor care au muncit la... construcţie, fest unde au fost chemaţi cei chemaţi să facă poze despre cât de fain e înăuntru, afară şi retur şi să se dea cu wide-ul de sus în împrejurimi. Am văzut cum se plimbă cu macaraua acea coroană-cruce care pare, dacă nu chiar este, o urmaşă mai târzie şi mai "laică" a crucilor de consacrare de pe vechile biserici şi catedrale catolice, că nu ştiam că Hipodromul e-n Germania sau că parcarea aceea a mileniului e teritoriu german şi noi nu ştim încă. Să sperăm că măcar cei care au lucrat sunt germani, deşi când îi văd intrând în şantier după pauza de amiază, vorbesc ori valaha, ori o maghiară interesantă unii dintre ei.

Am înţeles că aici vor fi câteva sute de locuri de parcare pe lângâ celelalte locuri de parcare de pe lângă ea, în număr de 100 (deşi nu-mi ies 100 cel puţin până la stadiul acesta al lucrării, fapt care mă lasă mega-giga-terra rece, că eu sunt din categoria lui "cuuuuuuum, nu nu ai maşinăăăăă????" Am înţeles că se urmează să continue lucrul la amenajarea acesteia și a zonei adiacente. A, da? Aţi spus "Zonei adiacente". Păcat.


Nu am uitat cum aţi terminat copaci pe aici

Evident că noi, unii locuitori ai zonei adiacente (asta e, ghinion, se întâmplă să locuiesc exact în zona lui, a şantierului şi a "zonei adiacente") am dat pe spate de fericire când am văzut că de dragul unor amărâte de  locuri de parcare aţi tăiat copacii şi aţi distrus gardul viu peste tot. Copaci care mai făceau umbră, mai dădeau oxigen zonei şi garduri vii mai filtrau porcăriile din eşapamente şi praful din atmosferă. Ne-am fi bucurat ca cei care au proiectat şi cei care au aprobat să petreacă nopţile de caniculă cu noi, pentru ca să aibă parte de toată căldura unui loc betono-deşertic şi de melodia şantierului care şi noaptea lucra. Eventual să mai dăm o tură pe afară, sub lumina "a giorno" a stâlpilor de ilumitat cu led de tip "orbitor" şi să auzim raliurile nocturne de pe Mihai Viteazu, care cicăe rau "monitorizate".  Mă refer la super-parcarea cu dale înierbate cu nisip sau cu nimic din porţiunea dinspre Rahovei.
Acum văd că s-a năpădit cu munca pe gardul viu dinspre porţiunea ce dă în Iorga. Apropo, poate totuşi, catadixeşte să să răspundă cineva dintre bugetari iubitori de drujbăială care e problema cu gardul viu? E prea gard? E prea viu? E mai verde decât trotinetele verzi? Nu sare banu' din el? Că argumentul că acolo e plin de gunoaie şi de hoituri de animale ţine, dar la proşti. Şi noi nu suntem, ba dimpotrivă.
Oricum, dacă tot aţi mătrăşit copacii, ne bucurăm că pe spaţiile foste verzi din faţa blocurilor avem o ofertă foarte variată de pietre, bolovani, gropi, bucăţi de lemn, nisip, moloz, gunoaie...  Dacă nu mai avem, înseamnă doar că noi, locatarii ne-am plictisit d eele şi ne-am făcut noi curăţenie.  
Citesc cu amuzament că zona (bineînţeles) "adiacentă parcării" va avea spații verzi, locuri de joacă și relaxare și altele. Poate explicaţi şi unde. Şi straturile acelea dintre stâlpi sunt orice altceva decît spaţii verzi.


"Zona adiacentă" cea neterminată de cam mult timp

Pun pariu că dintre cei care au citit postările cu inaugurarea aceasta parţială a unei clădiri terminate parţial dintr-o zonă neterminată complet, mulţi au impresia că totul e gata şi că parcarea arată exact ca în proiecţiile acelea "cum ar fi " servite inclusiv pe gardul şantierului, unde ni se arată aceeaşi clădire dar ori în alt loc, ori în alt oraş. Cert e că "zona" aia "adiacentă" e neterminată. Iar "neterminată" e un compliment. Parcarea cu dale înierbate e neterminată. Aleea din zona parcării porneşte de nicăieri se opreşte nicăieri, deci e neterminată. Era să se asfalteze dar probabiul era un lux prea mare pentru pietonii locuitori aşa că s-a lăsat, de multă vreme la stadiul de "frecangit cu smoală".  Adică neterminată. Un balot, de fapt un balot şi trei sferturi de dale înierbabile încă zace la un capăt neterminat al parcării, aşteptănd să fie folosit şi el. Carosabilul parcării e şi el ciuntit.

Gardul împrejmuitor care apără pudica parcare de privirile indiscrete ale valahului nesimţit, a acaparat şi o parte din aleea pietonală de lângă blocuri, iar stâlpii aceia de iluminat stau excelent în nişte gropi neastupate. În partea dinspre Iorga, spre bucuria celor care aprovizioenază magazinele, drumul este despuiat de orice asfalt şi e din pământ, cu un aspect ca cel dintr-un afiş online de propagandă despre PNDL al USR-PLUS .
La capătul dinspre Mihai Viteazu, avem "perla coroanei" – mini-maidanul cu gunoaie. Locul despre care întrebat cum şi pe cine încurcă: şantierul încurcă pe Soma că i-a distrus rampa de lângă postul de transformare (oricum era o amplasare tâmpită, chiar în ferestrele locatarilor), ori SOMA încurcă şantierul că nu-şi mută (dar unde să mute?) cotainerele şi pubelele? A, am spus gunoaie? Ia să vedem...   
 
Combinaţia parcare - groapă de gunoi de pe Viespei

Aici, pe Viespei (denumire oficială sau nu), de când e super-şantierul acesta, locatarii au parte de surprize peste surprize. De exemplu, şobolani. Sunt la şobolani de zici că aici e Sectorul 1 Bucureşti. Evident că da, aşa cum am spus, rampa "tradiţională" de gunoi fiind desfiinţată şi înlocuită cu un nimic mărginit de borduri. Acum rampa de gunoi este... Adică nu. Să reformulăm. Acum, pubelele de gunoi sunt o definiţie a debandadei. O parte în zona asfaltată, sub ferestrele celor de la blocul cu 10 etaje, ca să le pută şi lor a Hermannstadt şi a treabă făcută "ţais", ca la Germania. Celelalte sunt aruncate într-o un fel de groapă neamenajată, fost spaţiu verde şi alee, unde la fiecare ploaie sunt inundate. Şi acum, dacă vrei să arunci sticla la sticlă, trebuie să iei cizmele de cauciuc

Cineva mă abordează în timp ce făceam pozele pentru material: "Sunteţi de la ziar? Să scrieţi că oamenii sunt foarte nemulţumiţi de ce e aici". Evident, e locuitor al zonei. Din vorbă în vorbă, eu, cel de la ziar dublat de locuitorul şi vecin al măreţei ctitorii a iepocii, am aflat că acolo, lîngă postul de transformare pe care scrie "La mulţi ani Iubirică", e planificat un micro-spaţiu verde. Fain. Dar că nu va fi spaţiu verde, ci cică va fi rampă de gunoaie. Da, ştiu şi eu că au promis aici spaţii verzi, dar la cum le-au distrus pe cele vechi, nu mă prea bazez pe promisiuni oficiale despre unele noi.

Mi-am zis că pe partea asta e că e pe partea asta. DAR ia să vedem cum stăm cu gunoaiele în zona dinspre Iorga? Că din super-pozele de la coroană-n-macara-fest nu am prea priceput. Păi aici nu e reamenajare, ci chiar răzbunare pe locatari. Înainte, pubelele de gunoi erau într- blândă şi superbă grămadă, camuflate de nişte crăci rupte dim pomi, în stănga intrării şantierului. Acum le-au pus aproape sub geamurile blocului cu 4 etaje. Un deliciu, ce mai. Cert e că locul nu mai arată a şantier ci a combinaţie de parcare cu groapă de gunoi. Nu ma vorbim că s-a dat iama şi în spaţiul verde din faţa blocului, că aşa e ideea.

Ei, v-a plăcut? Nu mai ne lungim cu vorba, ci lăsăm nişte poze să vă încânte (mai multe pe online). Nu suntem cusurgii, nici Gică Contra, nici nu ne-a pus pesedeeeeeeeee să băgăm negaţii, dar ar fi bine ca tamtamul şi trompetele victoriei să sune atunci când e totul gata. Nu de alta, dar unii chiar nu cunosc locul doar din Google Maps şi ştiu şi din teren ce e pe acolo...
Oricum, suntem cu ochii ca pe butelie la orice se face. Aici sau în alte părţi. Ceea ce vă dorim şi vouă, cititorilor.  







comentarii
1 comentarii

Bineinteles ca Gica Contra intoxicat de PSDeeeeeeror nu se desminte si arunca cu noroi in acelasi stil veninos cum o face atunci cand primaria Sibiului incearca sa modernizeze marile cartiere de blocuri ale orasului.
Eu va recomand sa cititi in arhiva, ceea ce a scris Chisalita pe aceeasi tema referitor la lucrarile de modernizare ale strazilor din cartierul STRAND, si sa vedeti cat de minunat arata totul acum... Stati de vorba cu locatarii, si va lamuriti. Iar tu Gica...... de ce nu vi sa faci niste poze, dupa lucrarile terminate acum, pe care le criticai...
Sper sa te faci din nou de ras si dupa ce se termina lucrarea din Hipodrom.
Paul Alexandru
15.09.2021 21:04
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA