Tribuna
PNL
O biserică nouă pentru 600 de familii de ortodocşi
O biserică nouă pentru 600 de familii de ortodocşi
Doar două biserici din Sibiu poartă hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului": ambele se găsesc în cartierul Lazaret, la câţiva metri distanţă una de cealaltă. Biserica mică, cea veche, deserveşte enoriaşii cu deficienţe de auz, iar lângă ea s-a construit o biserică nouă, mai mare. Biserica nouă nu e încă finalizată, dar aici se fac slujbe de aproape patru ani şi tot aici vin la rugăciune aproximativ 600 de familii.
Cine trece pe la Podul Gării din Sibiu şi caută un loc de rugăciune îl poate găsi în apropiere, într-un complex religios. Şi spunem complex religios pentru că aici se înalţă două biserici- ambele purtând acelaşi hram - "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", o clopotniţă, o troiţă şi un atrium.
Biserica mică este cea mai veche, dar de câţiva ani are şi o soră: o biserică nouă, mult mai mare. Construcţia noii biserici a început în 13 martie 2000, prima slujbă s-a oficiat în 2004, la Crăciun, iar în prezent biserica se prezintă ca un monument impunător şi primitor totodată. La o primă vedere, exteriorul lăcaşului alb pare a fi gata, dar de lucru mai este încă, ne asigură preotul paroh Vasile Mihoc: "În mare construcţia bisericii este finalizată. Mai avem de făcut lucrări la atrium şi o parte din mozaicurile exterioare". Coloanele şi arcadele atriumului, mozaicurile de la intrarea în biserică - toate te pregătesc pentru un interior la fel de armonios, dominat de şiruri de strane sculptate în lemn, de zeci de candele făcute în Grecia, de picturi murale reprezentând îngeri şi sfinţi. "Doar o parte din pictura interioară e finalizată. La ea lucrează trei fraţi, toţi preoţi. Sunt nepoţi de-ai mei. Mai avem de lucru şi la iconostas: a fost sculptat de Ioan Ungureanu de la Tg. Neamţ, dar mai trebuie făcute o parte din picturi. Am ridicat biserica cu mult efort, dar şi cu mare bucurie. Ne-au sprijinit şi credincioşi, dar am primit şi donaţii de la prieteni din Grecia, Canada şi Franţa. E greu, dar fiecare pas înseamnă o bucurie în plus", adaugă părintele Vasile Mihoc.
Şi tot la capitolul bucurii s-au înscris primirea unei icoane de la Muntele Athos şi primirea în dar, de la Iaşi, a veşmântului care a îmbrăcat moaştele Sfintei Cuvioase Paraschiva. Acesta se găseşte într-o raclă specială, din apropierea altarului.
Mai trebuie spus că acest complex religios a fost gândit şi pentru a deservi utilul, aşa că în clopotniţă au fost amenajate două camere pentru oaspeţi şi o mică bucătărie. "Deocamdată aici stau muncitorii care lucrează la biserică, iar camerele le-am gândit ca dormitoare pentru oaspeţi, spune părintele Mihoc. La parter vom amenaja şi toalete pentru credincioşi, iar tot aici în clopotniţă avem şi un mic atelier unde s-a lucrat la montarea mozaicurilor".
***
Sfinţirea Bisericii s-a făcut la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, în prezenţa ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a PS Andrei Făgărăşanu, episcop vicar al Sibiului, şi a numeroşi credincioşi.

comentarii
7 comentarii

Hristos a trimis Apostolii, sa predice, sa boteze, sa le vobeasca oamenilor despre Dumnezeul cel Adevarat, sa increstineze,nu a numit arhitecti si nici zidari. Astazi popii au devenit niste zidari, iar calitatea lor e masurata in functie de cate ziduri au ridicat si nu de cate suflete au ajutat pe calea mantuirii...vai de vai de popi...
george
03.12.2008 01:00
Mai lasati moale cu constructia bisericilor,ca in ultimul timp(mai insemna dupa post decembrist)numai biserici(si nu putin)si crasma sa construit.Ati numarat cate biserici sa construit numai in cartierul "Hipodromului"? Pe strada Mihai Viteazu Palatul cu scariile numai in marmura a costat miliarde de lei.Mai lasati pe popii in pace nu mai dati bani lor ca s-au umflat ca bostanii...
Ionescu
03.12.2008 03:37
Ionescule mai bine faceam bordeluri din partea ta decit o casa de rugaciune nu te trimite nimeni acolo daca nu vrei sa mergi dute draga la circiumasi lasa bisericile in pace,cite biserici au stricat unguri cind au condus ,noi sa ne rugam in circiumi sa va fie RUSINE.
un cititor
03.12.2008 08:13
Ce noroc am avut noi cu ungurii!!!Ne'au stricat bisericile ca noi acum sa le construim inzecit!Auzi si sa te crucesti '"COMPLEX RELIGIOS" de ce nu Parc religios construit linga Parcul Comercial sau Parcul Industrial!!!
Un tramvai numit POPESCU!!
03.12.2008 09:15
aveti , dreptate e strigator la cer cate biserici de lux se ridica acum pe prostia unora care cred ca daca dau bani popilor li se iarta pacatele
mi-e si lehamite sa ma scriu cu privire la popii astia ca bostanii
niciodata popii nu va vor ajuta , oameni buni ajutati-va singuri ca Dumnezeu e langa voi tot timpul , nu e nevoie de intermediari
o credincioasa
03.12.2008 09:39
Credincioaso, Popescule cu sau fara tramvai, ionescule si alti curajosi, cand vi se nasc copiii ii duceti la biserica sa ii botezati, cand va insurati in biserica veniti imbracati ca la bordel, iar cand dati in primire, tot popii va fac slujba de ingropaciune.
V-o fi ciuda, dar asta e realitatea.
ba "credinciosilor!"
03.12.2008 10:15
mai bine s-ar construi niste spitale, camine de batrani sau de copii...... (sau macar sa le modernizeze pe cele existente). Nu am nimic impotriva credintei, dar cred ca avem alte prioritati.
...avem alte prioritati!
03.12.2008 11:50
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia