Tribuna
Sevis
Nu fii dependent! Fii independent!
Lipsa de informare, crearea unei imagini „catastrofale”, curiozitatea, misterul…se pare că acestea sunt doar câteva dintre conceptele preliminare în virtutea cărora tineri sibieni şi nu numai, cad pradă maniei consumului de droguri generată de apariţia aşa-ziselor „magazine de vise”.
Flagelul drogurilor a atins România mai întâi ca stat de tranzit şi, mai apoi, ca piaţă de consum, piaţă încurajată, în mare parte, de lipsa unor modele concrete vis-a-vis de ceea ce presupune datoria de a fi părinte, de crearea unei imagini „catastrofale” a consumului de droguri prin evitarea pe cât posibil a evidenţierii atât a efectelor negative (dependenţă, toleranţă), cât şi a celor pozitive pe care unele „droguri” le au asupra organismului uman şi care sunt utilizate, în urma eliberării unei prescripţii medicale, pentru calmarea durerilor, de exemplu.
Că nu există droguri puternice sau uşoare, bune sau rele, şi că totul depinde de ceea ce oamenii fac cu ele şi de circumstanţele în care sunt folosite, este evident că ar trebui să fie una dintre principalele caracteristici evidenţiate de către adulţi în discuţiile lor cu cei care nu au atins încă vârsta maturităţii. Totodată, iniţierea unor discuţii sincere şi deschise pot da o mare lovitură drogurilor care, în fapt, îşi vor pierde atracţia de lucru secret şi misterios.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 ani reprezintă una dintre categoriile sociale care sunt cel mai expuse consumului de droguri. Puterea de a spune „NU”, voinţa, tăria de caracter şi încrederea în şansa de a fi cel mai bun/puternic prin detaşarea de restul grupului/anturajului cu influenţă negativă sunt principalele trăsături caracteristice ale unui tânăr care trăieşte într-o societate care se vrea a fi una de tip democratic, dar care, invadată de tarele unei societăţi imorale, depăşeşte însă cu mult limitele eticii şi ale moralităţii.
Drogurile creează dependenţă şi/sau toleranţă fizică sau psihică care, odată „instalate”, produc consecinţe dintre cele mai grave generate de efectele pe care consumul de droguri le are asupra organismului uman şi, mai ales, asupra sistemului cerebral nervos.
Având în vedere că noile substanţe denumite generic „etnobotanice” au în compoziţie exclusiv compuşi chimici (folosiţi cel mai adesea în industria uşoară), efectele consumului acestora sunt mult mai puternice şi mai nocive decât în cazul consumului de heroină: ameţeli, sângerări nazale, arsuri la nivelul nasului, probleme ale circulaţiei sângelui, halucinaţii, anxietate, paranoia, reducerea concentrării şi a memoriei de scurtă durată, palpitaţii, depresie, tremurături, scăderea apetitului, insomnii, creşterea tensiunii arteriale, scăderea inteligenţei şi a voinţei.
Pe lângă acestea, relevant este şi faptul că odată ce ai început să consumi droguri şi nu ai avut puterea să îţi recunoşti ţie şi abia după aceea celorlalţi că eşti dependent, întreaga-ţi existenţă îţi va fi aservită nevoii de a-ţi administra drogul, iar declinul întregii personalităţi, anularea responsabilităţilor familiale şi profesionale, precum şi impotenţa sexuală devin practic greu sau uneori chiar imposibil de evitat ori de înlăturat. Un comportament imprevizibil, uneori psihotic, agresiv sau delirant, manifestat tot ca urmare a consumului de droguri, vă va pune în postura de a deveni hoţi, tâlhari sau impostori, într-un cuvânt infractori. Şi, ca şi cum acestea nu ar fi suficiente, trebuie subliniat că cei care consumă droguri se îndreaptă cu paşi repezi spre ceea ce înseamnă „viaţa de apoi” şi asta doar în măsura în care o mai putem numi viaţă.
În sensul Legii143/2000, toxicomanii care se prezintă din proprie iniţiativă la o unitate medicală specializată sau la un dispensar, pentru a beneficia de tratament, pot cere confidenţialitate.
Aşadar, sub egida unei sintagme demnă de a induce în eroare – „magazin de vise” – recomandăm tinerilor sibieni, elevi cu vârsta între 15 şi 18 ani şi nu numai, să nu se lase prinşi în capcana drogurilor, să nu renunţe la viaţă pentru câteva momente de euforie care, în fond, reprezintă secvenţe ale stării de halucinaţie, să nu „pledeze” pentru dependenţa de droguri, să aleagă independenţa. De asemenea, pentru consiliere medicală, psihologică şi socială, recomandăm „consumatorilor” să apeleze la serviciile Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sibiu, care oferă servicii de consiliere medicală, psihologică şi socială – Sibiu, str. Andrei Şaguna, nr. 10, tel. 0269/224313.


Biroul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia