Tribuna
PNL
Nonagenarul nostru coleg dr. Vasile Hodorogea
Nonagenarul nostru coleg dr. Vasile Hodorogea

Asociaţia Medicilor Pen­sionari Sibiu îşi sărbătoreşte anul acesta colegii nonage­nari şi începem cu decanul de vârstă, dr. Vasile Hodorogea, care în vară împlineşte 92 de ani, continuând să uimească prin vitalitatea şi memoria-i fenomenală.
Dacă Dumnezeu m-ar iubi păsuindu-mă până la vârsta domniei sale, nu mi-aş dori altceva decât să rămân mobilă, fizic şi verde cerebral. Are o tinereţe interioară con­taminantă şi exerciţiul mental pe care îl face în toate împre­jurările în care poate recita poezii adaptate mo­men­tului şi temei enunţate, pentru care aplauzele binemeritate nu întârzâie să spargă frenetic liniştea. Sutele de versuri stocate în „sertăraşele" memoriei sale erup spontan ca un vulcan clocotitor, neapărat adaptate la subiectul discuţiei,oriunde şi oricând.
Poate că la ora actuală este colegul cel mai vivace şi mai reprezentativ pe care A.M.P. are fericirea de a-l menţine printre noi şi în folosul nostru, pentru că este singurul om pe care contăm în acţiunile de amploare pe care le între­prindem. Dacă se întâmplă din menajamente să nu îl solicităm, ne sună periodic şi ne întreabă „cu ce vă pot fi de folos", şi o face cu solicitu­dinea, cu dragostea şi cu sin­ce­ritatea care îl caracte­rizează ca om. Timpul însă curge şi iată, a intrat în al
92-lea an de viaţă. Pentru noi, domnia sa reprezintă o prezenţă agreabilă, revigo­rantă şi necesară în demer­surile asociaţiei, motive suficiente pentru a-i mulţumi colegial şi cordial pentru ajutorul şi bunele intenţii cu care îşi dedică timp preţios din viaţa sa. Deloc de neglijat este aportul substanţial pe care îl are faţă de bugetul asociaţiei, prin gesturi gene­roase de donaţii în bani, şi trebuie să precizez că multe alte donaţii face pentru alte instituţii în care ni se cere să fim umani, astfel că nu neglijează nici Biserica pentru susţinerea persoanelor defa­vorizate, nici mănăstiri mai sărace care se confruntă cu mari lipsuri, cum este Mă­năstirea Bascovele din jud. Argeş şi, în general, oriunde este necesar să ajute, impresionat de jalea multor semeni ai noştri şi nu este un om bogat. Bogăţia sa este în suflet, de unde izvorăsc toată facerea de bine, compa­siunea şi aplecarea spre aceştia, în crezul său nativ că facerea de bine o binecu­vântează Dumnezeu. Să fie oare acesta secretul longe­vităţii sale dincolo de bagajul genetic cu care s-a născut? Posibil şi lăudabil în acelaşi timp. Este o onoare pentru noi să îl avem coleg de breaslă şi de asociaţie a seniorilor halatelor albe. Este omni­prezent, eficient şi deschis la orice solicitare. Exemplul său este unul notabil şi incitant la invitaţie la gesturi asemă­nătoare şi din partea altor colegi cotizanţi. De dată mai recentă a făcut o donaţie prin Asociaţia Creştin-Ortodoxă ACORD pentru un caz impresionant al unui copil de 16 ani condamnat să-şi ducă viaţa într-un cărucior din cauza unei suferinţe incurabile din naştere - distrofie musculară Duchesne. Copilul se află în evidenţa ACORD şi are nevoie de un Rollsthul electric şi o maşină adaptată pentru deplasări, însă... „greu la deal,cu boii mici". Ne trebuie mai multă empatie în faţa acestor cazuri disperate.
Medicul şi Omul V. Hodo­rogea oferă din pensia sa şi se oferă cu tot sufletul. Frumos şi fără cuvinte! Oriunde este nevoie de un gest uman, acolo este prezent şi dl. doctor Vasile Hodoro­gea. Dacă ar fi să aleg un citat al unei personalităţi univer­sale, aş cita două din pleiada oamenilor mari, citând din Maica Tereza: „Nu contează cât dăruieşti, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dă­ruieşti", şi completez cu pan­seul Anei Aslan: "Vârstnicii trebuie socotiţi un patrimoniu naţional extrapolându-l la toţi ceilalţi vârstnici, egal de ce reprezentăm fiecare”. Şi cu aceste spuse, închei rându­rile mele urându-i colegului şi prietenului tuturor oamenilor buni "La mulţi ani cu sănă­tate!", ziua d-sale este în fie­care zi. Vă mulţumim că existaţi!
Dr. Ecaterina PÂNTEA


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica