Tribuna
Sevis
Noi etichete pe produsele alimentare, de sâmbătă. Alergenii, trecuţi obligatoriu
Ana Maria MĂTUŞOIU
2898 vizualizari
Noi etichete pe produsele alimentare, de sâmbătă. Alergenii, trecuţi obligatoriu
Etichetele produselor alimentare vor arăta altfel începând de sâmbătă, 13 decembrie. Producătorii din România sunt obligaţi să afişeze pe etichete mai multe informaţii despre ingrediente, alergenii pe care îi conţin şi alte detalii despre compoziţia produselor, potrivit Regulamentului Uniunii Europene. Toate noutăţile de pe etichete vor fi scoase în evidenţă prin litere îngroşate.

Producătorii români se vor alinia noilor norme europene de sâmbătă. Potrivit unui comunicat al Romalimenta, Regulamentul UE (1169/2011) privind informarea con­sumatorilor cu privire la pro­dusele alimentare a fost dez­bătut într-o întâlnire a repre­zentanţilor Federaţiei Patro­nale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, anun­ţă gândul.info. La întâl­nire au participat peste 150 de reprezentanţi ai industriei de profil şi ai serviciilor alimen­tare, care au discutat despre problemele generate de regu­lamentul ce urmează să fie aplicat treptat din 13 decem­brie.

Ce trebuie să scrie pe etichete

Noul regulament prevede ca pe etichetele produselor alimentare să fie trecute denu­mirea produsului, lista ingredientelor, lista de aler­geni, cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, cantitatea netă de produs alimentar, valabilitatea produsului, condiţiile speciale de păstrare şi cele de utilizare, numele producătorului şi adre­sa, ţara de origine sau locul de provenienţă, instruc­ţiuni de utilizare şi informaţii nutriţionale. De altfel, se urmă­reşte îmbunătăţirea lizibilităţii prin introducerea unei dimen­siuni minime a caracterului de literă. Totuşi, Romalimenta anunţă că nu este necesar ca toate produsele de pe rafturi să aibă noile etichete din 13 decembrie, iar cele care nu sunt conforme cu cerinţele regu­lamentului pot fi comer­cializate până la epuizarea stocului. Pentru a nu risipi alimentele, regulamentul permite vânzarea produselor indiferent cât de mare este perioada lor de valabilitate. Cum unele produse sunt con­gelate, uscate sau în conservă au o durabilitate mare, pot persista mai mult timp pe piaţă, motiv pentru care ar putea fi vândute cu tipul vechi de etichetă.

"Este foarte bine că s-a făcut acest lucru"

Potrivit statisticilor, 10-15% din populaţia generală suferă de alergii, cu tendinţă de creştere. În acest context, regu­lamentul impus de UE privind etichetarea este binevenit, deoarece oamenii nu mai sunt supuşi riscului de a consuma produse care conţin ingredientele la care sunt alergici. "Este foarte bine că s-a făcut acest lucru pentru că există pacienţi alergici care au de suferit din această cau­ză", este de părere medicul primar alergolog Corina Porr. "Există pacienţi care, de exem­plu, sunt alergici la alune sau la arahide. Există riscul ca la cantităţi foarte mici sau chiar urme din aceste produse pot să facă şoc anafilactic care poate duce şi la deces", expli­că medicul. Multe dintre ali­mentele pe care le consu­măm frecvent prezintă un risc mare de alergii, fiind vorba de peşte, alune, arahide, fructe de mare, lapte, ouă, muştar şi altele. Anul trecut, Societatea Europeană de Alergologie a desfăşurat o campanie prin care a atras atenţia ca fiecare produs alimentar să fie eti­chetat cu absolut toate ingre­dientele pe care le conţine, deoarece multe dintre ele pot produce alergii. "Este impor­tant de spus ce conţine pro­dusul respectiv, chiar dacă sunt cantităţi foarte mici. Dacă un produs conţine un ingre­dient la care o persoană e alergică iar existenţa respec­tivului ingredient în compoziţia produsului nu e specificată, persoana riscă să ajungă la şoc anafilactic şi poate să ducă la deces", a conchis medicul primar Corina Porr. Regulamentul UE privind etichetarea este valabil pentru alimentele din supermar­ke­turi, cafenele, şcoli, restau­rante ori alte tipuri de maga­zine. Specialiştii anunţă că această decizie nu va avea consecinţe asupra maga­zinelor de tip fast-food ci, mai degrabă, asupra restau­ran­telor, care îşi schimbă periodic meniul şi sunt nevoite să menţioneze fiecare ingredient conţinut de alimente. O veste bună pentru producători este că schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinţă ma­jorarea preţurilor. Totuşi, cei care nu respectă regu­lamen­tul UE se pot alege cu amenzi între 5.000 şi 50.000 de lei.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia