FITS 2024
Tribuna
Nefumător caut local fără fum!
Alexandra CHEŞCU
4321 vizualizari
Nefumător caut local fără fum!
Belgia, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania, Marea Britanie şi Bulgaria sunt ţările care spun un "Nu" hotărât fumatului în spaţiile publice închise. Spre bucuria "băutorilor" de tutun autohtoni, şi spre nefericirea nefumătorilor la fel de autohtoni, România nu apare pe această listă. Adică, dacă "diavolul" de fum te momeşte şi ai chef de o ţigară, nu trebuie neapărat să aştepţi până ajungi în bucătăria sau balconul proprietate personală pentru a–ţi "stâmpăra setea", întrucât poţi fuma liniştit şi în public.
În Sibiu, dacă eşti fumător nu ai neapărat o problemă, pentru că indiferent unde te-ai afla - într-un bar bun sau mai puţin bun din centru, pe o bancă în parc, în faţa unei cafele la Mall, într-un restaurant sau pizzerie - şi scoţi din tabacheră (sau pachet) o ţigară, nu te pofteşte nimeni s-o fumezi afară, problemele apărând dacă n-ai treabă cu mahorca şi nu-ţi dă ghes viciul cu pricina. Nefumător să fii şi poţi spune cu mâna pe inimă că în Sibiu poţi număra pe degetele de la o mână localurile de unde nu rişti să pleci acasă duhnind a fum de ţigară până la chiloţi, motiv pentru care e bine să ai tot timpul în minte "lista" barurilor, cafenelelor şi localurilor unde poţi mânca liniştit sau bea o bere ori o cafea fără să fii însoţit de eternul "parfum" de ţigară.
Veştile proaste sunt bune

La sfârşitul anului trecut, televiziunile le dădeau o veste proastă fumătorilor. Ei erau înştiinţaţi că din 1 ianuarie 2013 nu mai au voie să-şi expună preferinţa pentru ţigări în parcuri, taxiuri, maşini de serviciu şi universităţi. "Minunea" însă nu s-a produs, pentru că odată cu anul nou s-a dovedit că nu era vorba decât despre o recomandare a Uniunii Europene, şi nicidecum de o obligaţie a ţării noastre, deci nu era musai să fie pusă în aplicare. Aşa că amenzile pentru "neascultători", pre­co­nizate a ajunge şi până la 5.000 de lei, s-au risipit ca fumul, toată lumea s-a liniştit şi viciul şi-a văzut nestingherit de ale lui. Spre bucuria pro­prietarilor de localuri care sunt conştienţi că, dacă per­mit fumatul îşi ţin şi mulţi clienţi aproape, nefumătorii însoţindu-şi prietenii fumători prin baruri.
Şi dacă tot vorbim de reguli, în România de astăzi problema fumatului este pusă în discuţie de o lege veche de 11 ani, mai precis de Legea nr. 349/2002, care a fost actualizată în 2008, când au fost introduse foto­grafiile "de groază" de pe pa­chete. Legea prevede, prin­tre altele, interzicerea fuma­tului în spaţiile publice închi­se, ţigările fiind accep­tate numai în camere special ame­najate pentru fumat, prin intermediul aceluiaşi act normativ fiind interzisă vân­zarea de produse din tutun minorilor. Şi pentru că reco­mandarea Consiliului Uniu­nii Europene a fost, de fapt, cea care i-a pus pe jar anul trecut pe fumătorii români, aceasta nu era menită "decât" să-i protejeze pe cetă­ţenii UE de efectele dezastru­oase ale expunerii la fumul de tutun.

Aproape 16% din populaţia globului

Nici nu trebuie să intrăm în calcule statistice com­plicate pentru a vedea cât de mare este numărul fumă­torilor şi, ce-i drept, nu-i obli­gă nimeni pe nefumători să meargă în localurile cu "par­fum" de ţigară. Totul este o problemă de opţiune perso­nală. Una care, de multe ori, din păcate, face diferenţa dintre viaţă, sănătate, boală şi moarte. Mai ales că statisticile arată că numai în ţara noastră peste 4 milioane de oameni fumează, alte câteva mi­lioane fiind expuse riscurilor asociate cu fumatul, din cauza inhalării pasive compuşilor toxici din ţigară.
Potrivit www.stopfumat.eu, pagina de internet a Centrului Naţional pentru Renunţare la Fumat, Orga­nizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază că taba­gismul este pe cale să devină principala cauză de mor­biditate şi mortalitate din lume. Mai mult, se apreciază că întreaga lume se poate "lăuda" cu aproximativ 1,1 miliarde de fumători, dintre care majoritari sunt bărbaţii. Statisticile mai arată că în ţările în curs de dezvoltare fumătorii sunt de trei ori mai numeroşi decât în statele dezvoltate, şi că în fiecare minut, la nivel global, mor câte şase persoane din pricina fumatului. Totodată, un fumător din patru moare de o maladie legată de tutun, specialiştii considerând că până în anul 2020 numărul deceselor cauzate de ţigări va creşte la 10 milioane de fumători pe an.comentarii
17 comentarii

Tine de cultura, nu de lege!
Vagabond
05.03.2013 01:05
daca cu adevarat exista o lege...atunci tine de lege...doar ca in Romania legea e negociabila...partea cu "negocierea" tine de cultura...si la capitolul respectiv suntem cam in urma
un sibian
05.03.2013 06:48
Cate ghilimele in acest articol... Se simte ironia de la un kilometru. Ironia fiind un apanaj al inteligentei, sunt din ce in ce mai convins ca la tribuna s-au adunat toti einsteinii si maricuriile din presa autohtona. bravo!:(
Porumbelul vidanjor
05.03.2013 08:58
Sunt in cu totul de acord. Vreau baruri si restaurante in care nu se fumeaza, nu se serveste alcool (ochiul dracului) si mai vreau doar meniuri vegetariene. Jos carnea si colesterolul. Vreau o lege impotriva servirii de carbohidrati in locurile publice.
Si Eu
05.03.2013 09:51
Am cumparat prajituri din cofetaria zona Bulevard.Acasa am constatat ca miroseau a fum,si au fost duse la gunoi .In alta zi trecind pe la aceiasi cofetarie si explicind cele intimplate mi s-a spus ca daca nu lasa clientii sa fumeze nu vine nimeni la cofetarie.Ce spuneti de aceasta explicatie ?????
sibian
05.03.2013 10:01
Afirmația că proprietarii de baruri/restaurante vor pierde dacă se interzice fumatul este greșită.
Andrei
05.03.2013 10:05
nu inteleg frustrarea autorului, exista localuri pt fumatori si pt nefumatori.... proprietarul localului isi alege clientela, nu inteleg de ce trebuie discriminati fumatorii???
fost fumator
05.03.2013 10:17
In Mall se fumeaza, in spatii deschise ! Penibil.
L.I. Venin
05.03.2013 10:26
dac
ce bineeee cä m-am läsaaaat...!!!!
05.03.2013 13:01
Exista pub-uri si restaurante cu spatii bine delimitate pentru fumatori si nefumatori. Sunt fumator, in curs de renuntare la acest viciu, n-as avea nimic impotriva interzicerii fumatului in spatiile publice. Iarna ii mai problematic, trebuie sa iesi afara din local la o tigara, vara exista terasele unde nu se aplica restrictia. Spatiile publice inchise sunt sub incidenta legii in Europa.
ovidiu
05.03.2013 13:02
Si eu sunt in favoarea barurilor si restaurantelor fara fum!
Intre cei patru pereti proprii poate sa faca fiecare ce vrea, dar in locurile publice nu ar mai trebui sa fie permis fumatul.
Anca
05.03.2013 16:19
sunt si in sibiu restaurante unde e interzis fumatul dar daca autorul acestui articol a trecut doar in 3 bombe pe centru ce sa-i fac
alx
05.03.2013 17:14
Pe cand un articol: nefumator caut taxi fara fum!!!
Nu se poate ca sa ma urc in taxi si sa fumeze soferul!!!!
Ilie Surdu
05.03.2013 19:05
Cel mai tare local e magazinul Mandra din Mall. La o masa scrie de nefumatori, iar la un metru scrie fumatori, tare nu?!?
Iov
05.03.2013 19:07
Si eu caut un local fara muzica de discoteca dupa gustul patronului,dar chiar nu gasesc.E musai sa-mi bage pe gat preferintele lui ?
Cefe Ristul
05.03.2013 19:17
Fumatorii romani sunt cei mai nesimtiti din Europa.
Nu au nici o jena in a-si aprinde tigara cu copii la masa, sau sa intrebe comesenii daca fumul ii deranjeaza.
Din pacate doar legea ii poate "educa", iar legea lipseste....
nefumator
09.03.2013 20:24
pana la urma s-a pierdut esenta acestui topic . care sunt localurile in care nu se fumeaza 1 Redal Cafe al doilea???? al 3-lea?????
sibian nefumator
16.04.2014 15:02
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica