Tribuna
PNL
N-a fost schimb de experienţă
I. BÂRSAN
1281 vizualizari
N-a fost schimb de experienţă

Deplasarea unei delegaţii formate din trei reprezentanţi ai Asociaţiei de Prietenie „Ille et Vilaine” şi cinci reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală din judeţul Sibiu în Polonia, nu a fost un schimb de experienţă ci o vizită de informare asupra modului de funcţionare a programului LEADER în Polonia şi în Franţa.
Partenerii unui schimb de experienţă trebuie să aibă aproximativ acelaşi nivel de dezvoltare. Ori la data actuală francezii sunt foarte avansaţi, polonezii se străduiesc să-i ajungă din urmă, iar românii sunt în faza de alfabetizare.
De fapt, acesta a fost şi motivul pentru care francezii au finanţat deplasarea acestui grup din judeţul Sibiu în Polonia. Pentru a fi informaţi asupra modului în care lucrează Grupurile de Acţiune Locală în Polonia şi în Franţa.
Şi au aflat că guvernul polonez a trimis delegaţii în Franţa, cu scopul de a se informa asupra accesării de fonduri europene, inclusiv pe Axa IV LEADER, înainte de a adera la Uniunea Europeană. Pentru elaborarea strategiilor, GAL-urile din Polonia au fost sprijinite de autorităţile locale şi de administraţiile publice de la cel mai înalt nivel, inclusiv de la Prefectură care face parte din aceste structuri.
Un rol determinant, pentru funcţionarea GAL-urilor din Franţa şi Polonia îl au Camerele Agricole, care acolo chiar funcţionează şi sunt eficiente.
La întâlnirea Grupurilor de Acţiune Locală din Polonia cu delegaţii din România şi Franţa au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor administrative şi guvernamentale din regiune, dispuşi să dea toate detaliile de care ştiau că avem nevoie pentru funcţionarea GAL-urilor noastre.
Cu toate explicaţiile date de şeful delegaţiei sibiene, Valentin Arvunescu, directorul Asociaţiei de Prietenie „Ille et Vilaine”, polonezii n-au priceput ce fel de Grupuri de Acţiune Locale s-au constituit în România dacă nu au fost finanţate.
Nu li s-a putut explica faptul că Ministerul Agriculturii din România a lansat programul de constituire a GAL-urilor în 2006, când a făcut 2 seminarii de pregătire a animatorilor, după care, timp de trei ani n-a mai făcut nimic, până în 15 septembrie 2009, când a lansat Ghidul de elaborare a Planului de Dezvoltare Locală, pentru selecţia GAL cu termen de depunere în 22 octombrie.
În această perioadă trei GAL-uri informale, constituite foarte repede în 2006, s-au transformat în ONG cu personalitate juridică, în ideea de a nu se destrăma - GAL Microregiunea Hârtibaciu, GAL Ţara Oltului şi GAL Podişul Mediaşului.
Ar fi fost prea dificil şi inutil să li se explice modul greoi şi complicat în care funcţionează instituţiile din România, unde formalismul este încă la el acasă şi acoperă de multe ori incompetenţa.
Delegaţia din Sibiu, pe lângă vizite la obiective finanţate pe Axa LIDER şi lungi dezbateri la sediile GAL-urilor vizitate (sedii foarte bine dotate), au avut parte şi de momente agrebile pregătite de gazde. Au participat la un spectacol folcloric prezentat de elevi şi o piesă de teatru ţărănesc, minunat interpretată de actori locali amintindu-ne că odată asemenea echipe de teatru existau şi în multe din satele noastre. O plimbare cu vaporaşul pe râul Warta, vizita la o cetate ţărănească medievală, şi o minunată biserică,au fost completate de vizitarea casei memoriale a scriitorului Wladislaw Reymont (1867-1925) laureat al premiului Nobel.
Delegaţia sibiană s-a întors din Polonia cu multe impresii dar fără să ştie când vor avea şi ei experienţă în funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală şi a Camerelor Agricole.

comentarii
2 comentarii

de esti dolofana, studenta etc, fireste ca nu ai de unde sa stii ca daca ceva NU a fost, atunci NU exista. Iar daca nu a fost ... macar berbecii din redactie sa iti editeze priceput textul. Dar, ce sa faci cu berbecii?
Lectia 1 - numai nepriceputul incepe cu o negatie un text. Poti spune acelasi lucru dar fara sa folosesti NU.
Lectia 2 - Asta a fost cel mai important lucru al vizitei? Ca ceva nu a fost?
Lectia 3 - Succesuri
Oita barsana
10.12.2009 10:43
Oita academiciana, trebuia sa pricepi c-au fost niste lectii despre ceva ce tu tot nu pricepi. Poate cei care au fost si altii pricep ceva, ceva ce se intampla peste mari si tari.si ar trebui sa se intample si pe la noi. Paste fericita!
berbecu
10.12.2009 11:37
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica